Νετανιάχου: Έτοιμος να εισβάλλει στη Ράφα – «Είπα στον Μπάιντεν ότι είναι ο μόνος τρόπος εξάλειψης της Χαμάς»
«Έχουμε διαφωνία με τους Αμερικανούς σχετικά με την ανάγκη εισόδου στη Ράφα», είπε ο Νετανιάχου μιλώντας σε μια ισχυρή επιτροπή της Κνεσέτ.
Αποφασισμένος για μία ευρεία χερσαία επιχείρηση στη Ράφα δηλώνει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι μία τέτοια στρατιωτική δράση «θα ήταν λάθος» όπως είπε στον ισραηλινό ηγέτη στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα.
Πάντως, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη σε μια ισχυρή επιτροπή της Κνεσέτ ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) θα εισέλθουν στη Ράφα σε μια χερσαία επιχείρηση και ότι το είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία.
«Έκανα σαφές στον πρόεδρο στη συνομιλία μας, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την εξάλειψη αυτών των ταγμάτων στη Ράφα»
«Έχουμε διαφωνία με τους Αμερικανούς σχετικά με την ανάγκη εισόδου στη Ράφα», είπε ο Νετανιάχου μιλώντας σε βουλευτές στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας σύμφωνα με τη Haaretz.
Αφού, διευκρίνισε ότι η διφωνία με τις ΗΠΑ δεν αφορά την εξάλειψη της Χαμάς, αλλά στην ανάγκη μίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, δήλωσε πως: «Δεν βλέπουμε τρόπο να εξαλείψουμε στρατιωτικά τη Χαμάς χωρίς να καταστρέψουμε αυτά τα εναπομείναντα τάγματα. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε».
«Έκανα σαφές στον πρόεδρο στη συνομιλία μας, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την εξάλειψη αυτών των ταγμάτων στη Ράφα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το κάνουμε, εκτός από το να πάμε στο έδαφος», συμπλήρωσε.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ακόμα στους βουλευτές πως «όλοι πρέπει να σταθούμε ενωμένοι απέναντι στη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι δεν πρέπει να πάμε στη Ράφα». «Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι απέναντι σε αυτή την πίεση και υπάρχουν κάποιοι, ακόμη και εδώ στην Κνέσετ, που δεν στέκονται μαζί μας», προσέθεσε.
Σχετικά με την επικοινωνία με τον Μπάιντεν δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό για να μοιραστούν οι Αμερικανοί τις ιδέες τους σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση των αμάχων, μια ανησυχία που μοιράζεται το Ισραήλ.
«Από σεβασμό προς τον πρόεδρο συμφωνήσαμε σε έναν τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους, ειδικά όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια… και την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού», είπε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη στρατιωτική εξάλειψη της Χαμάς. Δεν υπάρχει υποκατάστατο γι’ αυτό, δεν μπορείς να το παρακάμψεις, δεν μπορείς να πεις ‘θα καταστρέψουμε το 80% της Χαμάς, θα αφήσουμε το 20%’, γιατί αυτό το 20% θα αναδιοργανωθεί και θα ανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας και φυσικά θα αποτελέσει νέα απειλή για το Ισραήλ και φυσικά θα είναι επίσης μια νίκη για τον ευρύτερο άξονα που μας απειλεί – τον ιρανικό άξονα», προσέθεσε.
Ο Νετανιάχου αναγνωρίζει επίσης ότι το Ισραήλ είναι εγκλωβισμένο σε έναν διπλωματικό αγώνα παράλληλα με τον στρατιωτικό αγώνα, στον οποίο η πίεση προς το Ισραήλ αυξάνεται.
Τι ανέφερε ο Λευκός Οίκος
Την Κυριακή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν έδωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επικοινωνίας Μπάιντεν – Νετανιάχου, ενώ αναφέρθηκε και στους τρεις λόγους για τους οποίους μία επιχείρηση στη Ράφα θεωρείται λάθος.
«Μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση εκεί θα ήταν λάθος. Θα οδηγούσε σε περισσότερους αθώους θανάτους αμάχων, θα επιδείνωνε την ήδη τρομερή ανθρωπιστική κρίση, θα βάθαινε την αναρχία στη Γάζα και θα απομόνωνε περαιτέρω το Ισραήλ διεθνώς», είπε στην εναρκτήρια τοποθέτησή του στην ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι βασικοί στόχοι που θέλει να επιτύχει το Ισραήλ στη Ράφα μπορούν να επιτευχθούν με άλλα μέσα», προσέθεσε αποκαλύπτοντας ότι ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της κλήσης να στείλει μια διυπηρεσιακή ομάδα στην Ουάσιγκτον «για να παρουσιάσει μια εναλλακτική προσέγγιση που θα στοχεύει βασικά στοιχεία της Χαμάς στη Ράφα και θα διασφαλίζει τα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας χωρίς μια μεγάλη χερσαία εισβολή», προσέθεσε.
«Προφανώς, [ο Νετανιάχου] έχει τη δική του άποψη σχετικά με μια επιχείρηση στη Ράφα, αλλά συμφώνησε ότι θα στείλει μια ομάδα στην Ουάσιγκτον για να έχει αυτή τη συζήτηση, και ανυπομονούμε για αυτές τις συζητήσεις», είπε ακόμα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις