Ο Τζάρεντ Κούσνερ εξήρε τις «πολύτιμες» δυνατότητες της «παραθαλάσσιας ιδιοκτησίας» της Γάζας και πρότεινε το Ισραήλ να απομακρύνει τους αμάχους όσο «καθαρίζει» τη λωρίδα.

Ο Κούσνερ, παντρεμένος με την Ιβάνκα Τραμπ, ήταν ανώτερος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής υπό την προεδρία Τραμπ και είχε επιφορτιστεί με την προετοιμασία ενός ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή.

Οι επικριτές του σχεδίου, το οποίο περιλάμβανε το Ισραήλ να συνάψει συμφωνίες ομαλοποίησης με κράτη του Κόλπου, είπαν ότι παρακάμπτει τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των Παλαιστινίων.

Οι παρατηρήσεις του στο Χάρβαρντ έδωσαν έναν υπαινιγμό του είδους της πολιτικής για τη Μέση Ανατολή που θα μπορούσε να ακολουθηθεί σε περίπτωση που ο Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης μιας συμφωνίας ομαλοποίησης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, σύμφωνα με τον Guardian.

«Aπό την οπτική γωνία του Ισραήλ θα έκανα ό,τι μπορούσα για να απομακρύνω τους ανθρώπους και μετά να το καθαρίσω»

«Η παραθαλάσσια ιδιοκτησία της Γάζας θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη (…) αν οι άνθρωποι επικεντρώνονταν στην οικοδόμηση μέσων διαβίωσης», είπε ο Κούσνερ στον συνομιλητή του και πρόεδρο της σχολής Middle East Initiative του Χάρβαρντ, καθηγητή Τάρεκ Μασούντ. Ο Κούσνερ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για «όλα τα χρήματα» που πήγαν στο δίκτυο σηράγγων και στα πυρομαχικά «της περιοχής αντί για την εκπαίδευση και την καινοτομία».

«Είναι λίγο ατυχής η κατάσταση εκεί, αλλά από την οπτική γωνία του Ισραήλ θα έκανα ό,τι μπορούσα για να απομακρύνω τους ανθρώπους και μετά να το καθαρίσω», είπε ο Κούσνερ. «Αλλά δεν νομίζω ότι το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θέλει ο κόσμος να επιστρέψει εκεί μετά».

Ο Κούσνερ δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να εκτοπίσει τους αμάχους από τη Γάζα στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ. Ισχυρίστηκε πως αν ήταν επικεφαλής του Ισραήλ, η νούμερο ένα προτεραιότητά του θα ήταν να απομακρύνει τους αμάχους από τη νότια πόλη Ράφα και ότι «με διπλωματία» θα ήταν δυνατόν να τους «μεταφέρει» στην Αίγυπτο. «Αλλά εκτός από αυτό, θα έκανα απλώς ένα πέρασμα με μπουλντόζα στη Νεγκέβ και θα μετέφερα τους ανθρώπους εκεί. Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη επιλογή, ώστε να μπορέσεις να μπεις μέσα και να τελειώσεις τη δουλειά» είπε.