Σημάδια κατάρρευσης του ΕΣΥ – Η υποστελέχωση χτυπάει «καμπανάκια»
Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος του 33χρονου από ναυτική φωτοβολίδα. Το τραγικό περιστατικό έγινε αφορμή να ανοίξει εκ νέου το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων με εργαζόμενους να «αδειάζουν» τον υπουργό Υγείας.
Στη θλίψη έχει βυθιστεί η τοπική κοινωνία του Λασιθίου, από τον θάνατο του 33χρονου επιχειρηματία από ναυτική φωτοβολίδα. Για τις συνθήκες του θανάτου έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα ενώ το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία που επεστράφη στην Ασφάλεια Αγίου Νικολάου, η οποία χειρίζεται την υπόθεση.
Το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό υποστήριξε πως το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου «δεν εφημέρευε» την Κυριακή (17/3) και συνεπώς δεν υπήρχε υποχρέωση εφημερίας αναισθησιολόγου. «Δεν ήταν σε εφημερία το νοσοκομείο, δεν υπήρχε κανένα θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαψεύδουν τον υπουργό οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου
Όμως, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έρχονται να διαψεύσουν τον υπουργό εγείροντας θέματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου χωρίς φυσικά να συσχετίζουν το γεγονός με τον άδικο χαμό του Μανώλη.
Τα πράγματα είναι διαφορετικά, εξηγεί ο Σύλλογος Εργαζομένων, σημειώνοντας ότι το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου εφημερεύει 365 μέρες το χρόνο, ενώ παραθέτει μάλιστα και σχετικές πληροφοριακές δημοσιεύσεις για τις κλινικές και τα τμήματα που την Κυριακή ήταν σε εφημερία.
«Είναι δυνατόν ο υπουργός Yγείας να μην γνωρίζει ποια νοσοκομεία εφημερεύουν κάθε μέρα και να λέει δημόσια τέτοιες ανακρίβειες;» αναρωτιούνται και εξηγούν τι συνέβη την Κυριακή, 17 Μαρτίου.
Ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής, το βράδυ της Κυριακής ειδοποιήθηκε, προσήλθε εγκαίρως και προσπάθησε να σώσει τη ζωή του Μανώλη
«Λόγω της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου εφημερεύει με κενά σε κρίσιμες ειδικότητες και αυτό συνέβη την Κυριακή που ενώ το νοσοκομείο εφημέρευε και εφημέρευαν οι περισσότερες ιατρικές ειδικότητες και τμήματα του νοσοκομείου, δεν εφημέρευε η γενική χειρουργική (όπως φαίνεται και από τη σχετική δημοσίευση στην τοπική εφημερίδα Ανατολή), αφού από το Δεκέμβριο του 2023 έχει μειωθεί η δύναμη των χειρουργών λόγω της παραίτησης ενός μόνιμου ιατρού.
Ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής χωρίς να εφημερεύει είχε δηλώσει εθελοντικά τη διαθεσιμότητα του σε περίπτωση εξαιρετικά επείγοντος περιστατικού και έτσι το βράδυ της Κυριακής ειδοποιήθηκε, προσήλθε εγκαίρως και προσπάθησε να σώσει τη ζωή του άτυχου συμπολίτη μας» αναφέρουν.
Και κάπου εδώ στρέφουν τα πυρά τους κατά του Άδωνι Γεωργιάδη. «Αντί ο υπουργός υγείας να ασχοληθεί με την υποστελέχωση που μαστίζει τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά τα νοσοκομεία της περιφέρειας όπου παρατηρούνται συνεχείς παραιτήσεις μόνιμων ιατρών και οι περισσότερες προκηρύξεις ιατρικών θέσεων βγαίνουν άγονες με αποτέλεσμα να υπάρχουν εφημεριακά κενά σε κρίσιμες ειδικότητες, αντιστρέφει την πραγματικότητα και παρουσιάζει ότι το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δεν εφημέρευε την Κυριακή, ενώ εφημέρευε όπως εφημερεύει όλες τις ημέρες του χρόνου» αναφέρουν και ζητούν «να αντιστραφεί η πορεία εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ».
Η δραματική κατάσταση με το «Βενιζέλειο» νοσοκομείο
Δυστυχώς η κατάσταση που περιγράφουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου επιβεβαιώνεται με σκληρό τρόπο και στο «Βενιζέλειο» νοσοκομείο.
«Την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα ασχολούνται με την λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, εμείς ασχολούμαστε με τα πρωινά στα οποία υπάρχει πρόβλημα. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει έλευση ούτε νέων γιατρών, ούτε υπόλοιπου προσωπικού τα αποτελέσματα θα είναι η περισσότερη αποδυνάμωση των νοσοκομείων (…)», δήλωνε προ ολίγων ημερών στο Creta24 o Μανώλης Μενεγάκης, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων «Βενιζελείου» νοσοκομείου.
Οι δηλώσεις αυτές μόνο τυχαίες δεν ήταν καθώς δύο αναισθησιολόγοι παραιτήθηκαν από το νοσοκομείο εξαιτίας της «υπερεργασίας και της σωματικής και ψυχικής εξάντλησης» σύμφωνα με την τριμελής επιτροπής των εργαζομένων του νοσοκομείου.
Με την κατάσταση να θυμίζει τον Οκτώβριο του 2023 όταν είχαν ανασταλεί τα τακτικά χειρουργεία στο «Βενιζέλειο» η επιτροπή των εργαζομένων σημειώνει πως «αντί τόσο καιρό να αναζητηθούν και να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που έχουν αναγκάσει δεκάδες γιατρούς του νοσοκομείου, αλλά και εκατοντάδες σε όλη τη χώρα στην παραίτηση, συνεχώς αυξάνεται η πίεση στο ολοένα και λιγότερο εναπομείναν προσωπικό μέχρι εξαντλήσεως του».
Οι προσπάθειες του υπουργείου Υγείας που δεν έχουν ευοδοθεί
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης φυσικά και έχει απασχολήσει το αρμόδιο υπουργείο που έχει την απάντηση, όχι όμως την ουσιαστική λύση. «Κάνουμε προσκλήσεις προσλήψεων και δεν βρίσκουμε γιατρούς και νοσηλευτές και αναισθησιολόγους. Γιατί δε βρίσκουμε; Διότι οι αμοιβές είναι χαμηλές. Διότι η υπηρεσία στο ΕΣΥ δεν είναι πια τόσο ελκυστική όσο ήταν κάποτε. Άρα, είτε κάνουμε προσλήψεις είτε δεν κάνουμε προσλήψεις, περισσότερους γιατρούς, νοσηλευτές και αναισθησιολόγους δε θα βρούμε συγκλονιστικά περισσότερους» δήλωσε (ΕΡΤ) ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Και κάπου εκεί έβαλε στην εξίσωση και τα «απογευματινά« χειρουργεία. «Πότε μπορεί να προσδοκούμε ότι θα έχουμε περισσότερους; Όταν η θέση του λειτουργού στο ΕΣΥ θα γίνει περισσότερο ελκυστική. Ένας τρόπος για να γίνει περισσότερο ελκυστική είναι και τα απογευματινά χειρουργεία. Για ποιο λόγο. Διότι τους εξασφαλίζουν ένα υψηλότερο εισόδημα. Άρα κάποιος που προχθές μπορεί να σκεφτόταν να μην πάει στο ΕΣΥ, τώρα μπορεί να το σκεφτεί» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις