Σελήνη: Νέος κινεζικός δορυφόρος επιτρέπει επικοινωνία με την αθέατη πλευρά
Ο δορυφόρος Queqiao-2 θα λειτουργεί ως αναμεταδότης για την επικοινωνία της Γης με την επερχόμενη αποστολή που θα επιχειρήσει να φέρει δείγματα από την αθέατη πλευρά του φεγγαριού.
Η Κίνα εκτόξευσε την Τετάρτη δορυφόρο που θα λειτουργεί ως γέφυρα επικοινωνιών ανάμεσα στη Γη και μια επερχόμενη αποστολή στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, καθώς το κινεζικό πρόγραμμα σεληνιακής εξερεύνησης περνά σε νέα φάση.
Ο ογκώδης δορυφόρος Queqiao-2, βάρους 1,2 τόνων, παίρνει το όνομα μιας μυθολογικής γέφυρας που σχηματίστηκε από καρακάξες.
Εκτοξεύτηκε από την επαρχία Χαϊνάν με κινεζικό πύραυλο Long Marck 8 (εικόνα) που μετέφερε ακόμα δύο μικρούς υποστηρικτικούς δορυφόρους, Tiandu-1 και 2, ανέφεραν κρατικά μέσα.
Η Σελήνη ολοκληρώνει μια περιφορά από τη Γη κάθε 28 ημέρες, ακριβώς όσο διαρκεί και η περίοδος περιστροφής γύρω από τον εαυτό της. Αυτό σημαίνει ότι η Γη βλέπει πάντα την ίδια πλευρά της Σελήνης.
Η άμεση επικοινωνία με την αθέατη πλευρά είναι αδύνατη λόγω της απουσίας οπτικής επαφής.
Ο δορυφόρος Queqiao-2 θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και θα λειτουργεί ως αναμεταδότης για την αποστολή Chang’e-6 που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί τον Μάιο.
Χάρη στο Chang’e-6 η Κίνα ελπίζει να γίνει η πρώτη χώρα που συλλέγει δείγματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης και τα μεταφέρει στη Γη.
Ο δορυφόρος σχεδιάστηκε να παραμείνει σε λειτουργία για τουλάχιστον μια οκταετία, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμένει σε τροχιά όταν η Κίνα στείλει τους πρώτους αστροναύτες της στην επιφάνεια του φεγγαριού γύρω στο 2030.
Ο Queqiao-2 σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί ως αναμεταδότης για την αποστολή Chang’e-7 το 2026 και Chang’e-8 το 2028.
Μέχρι το 2040, ο Queqiao-2 θα αποτελεί τμήμα ενός αστερισμού δορυφόρων για την επικοινωνία της Γης με τη Σελήνη και τελικά τον Άρη.
Οι μικροί δορυφόροι Tiandu-1 κα -2 θα πραγματοποιήσουν μια σειρά δοκιμών για την ανάπτυξη του αστερισμού, ο οποίος μεταξύ άλλων θα εξυπηρετεί τον ερευνητικό σταθμό που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Κίνα στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου πιστεύεται ότι κρύβονται μεγάλες ποσότητες πάγου νερού.
Ο Queqiao-2 έρχεται να προστεθεί στους δορυφόρους των ΗΠΑ της Ινδίας και άλλων χωρών σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι.
Ο δορυφόρος θα τεθεί σε μια έντονα ελλειπτική τροχιά που διέρχεται πάνω από τον νότιο πόλο, όπου αναμένεται να εστιαστούν οι αποστολές εξερεύνησης.
Στο ανώτερο σημείο της τροχιάς του θα απέχει έως και 8.600 από τη σεληνιακή επιφάνεια και θα μπορεί να επικοινωνεί με τη Γη για περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε μέρα.
Στο υπόλοιπο τμήμα της τροχιάς του, η οποία θα έχει περίοδο 12 ωρών, ο Queqiao-2 θα πλησιάζει το φεγγάρι σε ελάχιστη απόσταση 300 χιλιομέτρων.
Ο Queqiao-2 αντικαθιστά τον τρεις φορές ελαφρύτερο δορυφόρο Queqiao-1, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 2008 για την υποστήριξη του Chang’e-4, της πρώτης αποστολής που πάτησε την αθέατη πλευρά της Σελήνης.
Μετά την προσσελήνωσή της το 2019, σεληνάκατος Chang’e-4 απελευθέρωσε το μικρό τροχοφόρο ρομπότ Yutu-2, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα σε λειτουργία.
- Χαρίτσης: Το Ισραήλ δρα ως διεθνής παραβάτης διαπράττοντας γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων
- Θα φάει το έργο τέχνης που αγόρασε 6,2 εκατ. ευρώ – Η μπανάνα και το άδοξο τέλος
- Πρώτο, ιστορικό πορτρέτο άστρου σε άλλο γαλαξία
- Η κληρονομιά του πατέρα της ήταν 10.000 δίσκοι – Τους ανεβάζει στο διαδίκτυο, τον θρηνεί και τον γνωρίζει
- Τρινκιέρι: «Δεν έχει αδυναμίες ο Παναθηναϊκός»
- Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ