Βουλή: Πυρ ομαδόν για την απουσία Μητσοτάκη από τη συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής για τα Τέμπη
Η αντιπολίτευση σε ένα άτυπο κοινό μέτωπο σφυροκοπά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παραμένει ανοιχτή η υπόθεση για τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου.
- Η Ρωσία βομβάρδισε το Κίεβο με οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μια μέρα μετά την ομιλία του Πούτιν
- Αστυνομικός της Βουλής: «Πρώτη μου σχέση, δέσμιά του για μια ζωή» – Τι απαντάει η 35χρονη για τις κλήσεις
- Φοβάται μη συλληφθεί λόγω του εντάλματος του ΔΠΔ ο Νετανιάχου - Δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς
- Νέα στοιχεία λύνουν το μυστήριο του Stonehenge 5.000 χρόνια μετά
Στη σκιά των δημοσκοπήσεων που δείχνουν μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης σε κράτος και Δικαιοσύνη -όπως και μια ριζωμένη πεποίθηση γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης της τραγωδίας στα Τέμπη (77% των πολιτών σε δημοσκόπηση της ALCO)- ξεκινά με απόντα τον πρωθυπουργό η συζήτηση του πορίσματος της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής.
Η Βουλή θα συζητήσει επί του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, το οποίο προέκυψε από τη fast track Εξεταστική Επιτροπή, για το έγκλημα. Και οι οποίες άρον άρον εργασίες, έχουν γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής για το “μπάζωμα” των πολιτικών ευθυνών.
Το ζητούμενο και το φλέγον πολιτικό ζήτημα είναι αν θα γίνει δεκτό το αίτημα για άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή
Η υπόθεση η οποία έχει φτάσει στους θεσμούς της Ευρώπης και έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο μεταφέρεται στην Ολομέλεια, όπου ουσιαστικά θα κλείσει με τη βούλα της ελληνικής Βουλής η υπόθεση, δείχνοντας ως υπεύθυνους εν ολίγοις τον σταθμάρχη και τους μηχανοδηγούς.
Το φλέγον πολιτικό ζήτημα είναι αν θα γίνει δεκτό το αίτημα για άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ήδη στη Βουλή έχει κατατεθεί δικογραφία κατά του του πρώην υπουργού Μεταφορών, η οποία αφορά τραυματία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος και ο οποίος κατέθεσε μήνυση κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Το Βήμα έχει αποκαλύψει έγγραφα και μαρτυρίες, όπως για το μπάζωμα του χώρου, τις εικόνες του δυστυχήματος που κρύφτηκαν και τα ηλεκτρονικά αρχεία που διέρρευσαν ώστε να προβληθεί κυρίως η εικόνα του ανθρώπινου λάθους.
Ενώ παραμένει ανοιχτή η υπόθεση, που θα απασχολήσει πλέον τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, την TRAN και τη LIBE- και λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συζητήση στη Βουλή-η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης από την πλευρά των συγγενών ζητούν την άρση της ασυλίας των πρώην υπουργών μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη με αίτημα που απέστειλαν στο προεδρείο της Βουλής.
«Ο Μητσοτακης αγνοεί επιδεικτικά την κραυγή αγωνίας των συγγενών των θυμάτων»
Η αντιπολίτευση σε ένα άτυπο κοινό μέτωπο βάζει στόχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σημερινή απουσία του και τον κατηγορούν πως αγνοεί επιδεικτικά την κραυγή αγωνίας των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών όπως και τις καταγγελίες τους για συγκάλυψη του εγκλήματος. Κάνουν λόγο για απόδραση από την συζήτηση στη Βουλή και καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει σχετικά με την πολιτική ευθύνη. Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση θα βρεθεί ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ερώτημα σε σχέση με το εάν η κυβερνητική πλειοψηφία θα συναινέσει στην πρόταση για άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διήρκησε περί τις τρεις ώρες συζητήθηκε η στρατηγική για την τραγωδία των Τεμπών.
Η συνεδρίαση έκλεισε με την ανάγνωση μηνύματος του Στέφανου Κασσελάκη για τα Τέμπη από τον διευθυντή Θάνο Μωραΐτη. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «έστω και την ύστατη στιγμή» να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες του, να κοιτάξει στα μάτια όσους ζητούν απαντήσεις και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αναφέρει επίσης ο κ. Κασσελάκης: Τον καλούμε να μην οχυρωθεί πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του κι άλλων πολιτικών προσώπων.
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, καλούσε τον πρωθυπουργό «να μη διανοηθεί να κρυφτεί πίσω από τους υπουργούς του» καλώντας τον να έρθει στη Βουλή «και να απολογηθεί για την απόπειρα συγκάλυψης».
Με Βορίδη η συζήτηση
Η Διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε η συνεδρίαση της Τετάρτης (20 Μαρτίου) να ξεκινήσει στις 9:30 και η συζήτηση επί του πορίσματος να οργανωθεί με τέσσερις κύκλους ομιλητών βουλευτών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους. Τον λόγο, επιπροσθέτως, θα λάβουν φυσικά, όσοι πολιτικοί αρχηγοί θελήσουν να τοποθετηθούν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων.
Στην κοινοβουλευτική συζήτηση των τριών κύκλων ομιλητών βουλευτών θα λάβουν μέρος συνολικά 41 βουλευτές. Ο πρώτος κύκλος των ομιλητών – βουλευτών θα απαρτίζεται από τους βουλευτές των κομμάτων και τον ανεξάρτητο βουλευτή που αποτέλεσε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής. Στους επόμενους κύκλους θα συμμετέχουν 16 ομιλητές στον κάθε κύκλο αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.
Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει υπουργός Μάκης Βορίδης.
Ευρωκοινοβούλιο: πρόσβαση σε έγγραφα, εκθέσεις, πορίσματα
Τη Δευτέρα, η Μαρία Καρυστιανού, όρθια, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου, περιέγραψε την οδύνη των συγγενών των θυμάτων. Ζήτησε στήριξη στις προσπάθειες για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, μίλησε για κυβερνητική εντολή συγκάλυψης και παραβίαση αρχών του Κράτους Δικαίου και όταν ολοκλήρωσε την ομιλία της, οι ευρωβουλευτές ξέσπασαν σε δυνατά χειροκροτήματα.
Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής αποφάσισαν να δώσουν το «πράσινο φως» σε όλα τα αιτήματα που έθεσε ο Σύλλογος Θυμάτων Τεμπών. Επομένως, το Ευρωκοινοβούλιο με την απόφαση να κρατήσει ανοιχτή την αναφορά θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την υπόθεση και με τον θεσμικό του ρόλο θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε έγγραφα, εκθέσεις, πορίσματα και ότι άλλο φανεί χρήσιμο στην πορεία των ερευνών.
«Να λάμψει η αλήθεια» κάλεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες σχετικά με την αναφορά του «Συλλόγου Πληγέντων του δυστυχήματος των Τεμπών».
Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος εξέφρασε τη στήριξη του στις οικογένειες των θυμάτων ζητώντας να μείνει ανοιχτή η αναφορά προς παρακολούθηση και απαίτησε «να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στο έγκλημα, ώστε να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες».
Τέμπη: Η επικοινωνιακή διαχείριση τις πρώτες ώρες κατέστρεψε στοιχεία
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, οι αναφορές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής, όπως και υπηρεσιακών παραγόντων, η περίεργη δημιουργία και διαρροή ψηφιακών αρχείων με τα ντοκουμέντα της τραγωδίας των Τεμπών, οι επίσημες απαντήσεις της λεωφόρου Κατεχάκη, αλλά και μια σειρά εγγράφων δίνουν ενδείξεις κεντρικής «επικοινωνιακής διαχείρισης» τις πρώτες ώρες του δυστυχήματος, οι οποίες οδήγησαν σε εξάλειψη κρίσιμων στοιχείων.
Στόχος των παραπάνω, δε, ήταν πιθανώς το να περιοριστεί ο επικοινωνιακός αντίκτυπος για τις «συνολικές ευθύνες της τραγωδίας» και – εν όψει των αναμενόμενων τότε εκλογών –να μην υπάρχουν ορατές εικόνες από τα συντρίμμια του δυστυχήματος, οι οποίες δημιουργούσαν, με τις συνεχείς αναμεταδόσεις τους, ιδιαίτερη φόρτιση στην κοινή γνώμη.
Παράλληλα, φαίνεται ότι ζητούμενο ήταν το να παρουσιαστούν με συνοπτικές διαδικασίες τα αποσπάσματα των συνομιλιών που οδηγούσαν στο συμπέρασμα του ανθρώπινου λάθους, στις ευθύνες του σταθμάρχη και όχι στις συνολικές παραλείψεις. Το ηχητικό αυτό υλικό, δε, διέρρευσε πριν ακόμη παραδοθεί – όπως προκύπτει από τα έγγραφα που παρουσιάζονται σήμερα – στην ΕΛ.ΑΣ. και σε δικαστικούς λειτουργούς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις