Μισισιπί: Ποινές κάθειρξης σε πρώην αστυνομικούς για τον βασανισμό Αφροαμερικανών
Οι πρώην αστυνομικοί είχαν κριθεί ένοχοι στην πολιτεία του Μισισιπή για τον βασανισμό δύο Αφροαμερικανών επί σχεδόν δυο ώρες, χρησιμοποιώντας ομοίωμα πέους, τέιζερ, ξίφος και τελικά όπλο.
Πρώην αστυνομικός στην πολιτεία του Μισισιπή, που κρίθηκε ένοχος στη δίκη για την υπόθεση του βασανισμού μαζί με πέντε συναδέλφους του δυο Αφροαμερικανών, καταδικάστηκε χθες Τρίτη να εκτίσει ποινή κάθειρξης 20 ετών (φωτογραφίες, επάνω, από dailymail.co.uk).
Ο Χάντερ Ελγουορντ και πέντε ως πρότινος συνάδελφοί του — και οι έξι είναι λευκοί — κρίθηκαν ένοχοι τον Αύγουστο σε αυτή την πολιτεία του αμερικανικού Νότου για τον βασανισμό των θυμάτων για σχεδόν δυο ώρες. Χρησιμοποίησαν ομοίωμα πέους, τέιζερ, ξίφος και τελικά όπλο.
Εφθασε στο σημείο να βάλει το υπηρεσιακό πιστόλι του μέσα στο στόμα του ενός και να πυροβολήσει
Ο αστυνομικός Ελγουορντ έφθασε στο σημείο να βάλει το υπηρεσιακό πιστόλι του μέσα στο στόμα του ενός και να πυροβολήσει, προκαλώντας του κάταγμα στο σαγόνι.
Ο Χάντερ Ελγουορντ, 31 ετών (πρώτος αριστερά, κάτω, στη φωτογραφία, επάνω), καταδικάστηκε να εκτίσει 241 μήνες κάθειρξης. Ο συνάδελφός του Τζέφρι Μίντλτον, 46 ετών (στη μέση, επάνω) καταδικάστηκε να εκτίσει 17,5 χρόνια κάθειρξης. Οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούμενοι θα μάθουν τις ποινές τους σήμερα και αύριο Πέμπτη.
Οι ομοσπονδιακές αρχές θα εγγυηθούν «πως θα λογοδοτούν αστυνομικοί που παραβιάζουν συνταγματικά δικαιώματα και προδίδουν την εμπιστοσύνη των πολιτών», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.
Τον Ιανουάριο του 2023, οι έξι αστυνομικοί, μέλη ομάδας διαβόητης για τη βαρβαρότητά της, εισέβαλαν «χωρίς ένταλμα, ούτε εύλογη αιτία» σε σπίτι στην Μπράξτον, μικρή πόλη του Μισισιπή, όπου είχε καταγγελθεί ύποπτη δραστηριότητα, σύμφωνα με δικόγραφα.
Βίασαν τον έναν
Οταν βρήκαν στο εσωτερικό δυο μαύρους άνδρες, τους πέρασαν χειροπέδες και τους εξύβρισαν με «ρατσιστικούς» χαρακτηρισμούς.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, βίασαν τον έναν με το ομοίωμα και κατάφεραν 17 ηλεκτρικές εκκενώσεις στα θύματα με τα τέιζερ που έφεραν. Τους ταπείνωσαν αναγκάζοντάς τους να καταπιούν αλκοόλ, μαγειρικό λάδι, γάλα και άλλα υγρά, προκαλώντας τους επανειλημμένα εικονικό πνιγμό.
Το μαρτύριο, που κράτησε σχεδόν δυο ώρες, κορυφώθηκε όταν ο Χάντερ Ελγουορντ έβαλε το υπηρεσιακό του όπλο μέσα στο στόμα του ενός από τους δυο.
Για να τον τρομάξει, αρχικά τράβηξε τη σκανδάλη αφού αφαίρεσε σφαίρα από τη θαλάμη. Ομως τράβηξε ξανά τη σκανδάλη και το όπλο εκπυρσοκρότησε. Η σφαίρα διέλυσε το σαγόνι του θύματος και βγήκε από τον σβέρκο του, σύμφωνα με ιατροδικαστική έκθεση που συμπεριλήφθηκε στο κατηγορητήριο.
Κατόπιν οι αστυνομικοί άφησαν τα θύματά τους να κείτονται σε λίμνες αίματος για ώρα, χωρίς να καλέσουν ασθενοφόρο, συζητώντας έξω από το σπίτι πώς θα συγκάλυπταν τι έκαναν.
Κατέστρεψαν το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης που ήταν εγκατεστημένο στο σπίτι, τον κάλυκα της σφαίρας κι αποπειράθηκαν να κάψουν τα ρούχα των θυμάτων, για να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία, πάντα κατά το κατηγορητήριο.
Επανειλημμένα ψέματα
Τοποθέτησαν επίσης πιστόλι αερίου και μεθαμφεταμίνη μέσα στο σπίτι για να δικαιολογήσουν a posteriori την εισβολή τους στο οίκημα.
Κατόπιν συνέταξαν ψευδή αναφορά κι είπαν επανειλημμένα ψέματα σε συναδέλφους τους και σε εισαγγελικούς λειτουργούς που χειρίστηκαν την έρευνα για την υπόθεση.
Προτού μάθει την ποινή του, ο πρώην αστυνομικός Ελγουορντ στράφηκε στα θύματα, τον Μάικλ Κόρι Τζένκινς και τον Εντι Τερέλ Πάρκερ, λέγοντας πως «λυπάται αληθινά» και «ζητάει συγγνώμη».
Ο κ. Πάρκερ, πλαισιωμένος από μέλη της οικογένειάς του και φίλους, στην πρώτη σειρά των καθισμάτων του ακροατηρίου, απάντησε πως «τον συγχωρεί».
Ερευνα των μέσων ενημέρωσης New York Times και Mississippi Today υπέδειξε πως οι Αφροαμερικανοί στην κομητεία Ράνκιν, όπου εκτυλίχθηκε η υπόθεση, υφίστανται συχνά αστυνομική βαρβαρότητα.
Αντιδρώντας, το πολιτειακό Κογκρέσο ενέκρινε πέρυσι σχέδιο νόμου που επιτρέπει την αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος αστυνομικών που κατηγορούνται για αδικήματα ρατσιστικής φύσης και άλλες παραβιάσεις, ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις.
Πηγή: ΑΠΕ
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;
- Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ
- Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τους χειρισμούς σχετικά με τις πληροφορίες για το παρελθόν του δράστη