ΟΗΕ: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι δημιουργεί κλίμα φόβου με στόχο την εξάλειψη της ουκρανικής ταυτότητας
Σε έκθεσή του κάνει λόγο για «αυθαίρετες κρατήσεις» και «βασανιστήρια» στις ουκρανικές περιοχές που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός
Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα «κλίμα φόβου» στις περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει, όπου οι δυνάμεις της προβαίνουν σε «αυθαίρετες κρατήσεις», «βασανιστήρια» και προσπαθούν να εξαλείψουν την ουκρανική ταυτότητα, ειδικά των παιδιών, ανέφερε ο ΟΗΕ σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη βασίζεται σε 2.300 συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες
Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπογραμμίζεται συγκεκριμένα ότι «Η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό κλίμα φόβου στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, διαπράττοντας μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Η εν λόγω έκθεση βασίζεται σε 2.300 συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες.
Η Ρωσία «επιβάλλει τη ρωσική γλώσσα, την ιθαγένεια, νόμους, το δικαστικό σύστημα και ρωσικά εκπαιδευτικά προγράμματα (…) ενώ καταστέλλει τις εκφράσεις της ουκρανικής κουλτούρας και ταυτότητας», σύμφωνα με την έκθεση.
Στόχος, τα παιδιά
Τα παιδιά είναι κυρίως στόχος αυτής της πολιτικής, ιδιαίτερα με την αντικατάσταση του ουκρανικού σχολικού προγράμματος με το ρωσικό, την εισαγωγή σχολικών βιβλίων που δικαιολογούν την εισβολή και με τη στρατολόγηση ανηλίκων σε οργανώσεις νεολαίας «για να τους εμφυσήσουν τη ρωσική έκφραση του πατριωτισμού», συμπληρώνεται.
«Στις περιοχές που έχει καταλάβει επιβάλλει τη ρωσική γλώσσα, την ιθαγένεια, νόμους, το δικαστικό σύστημα και ρωσικά εκπαιδευτικά προγράμματα»
Από την έναρξη της εισβολής πριν από δύο χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν «αυθαίρετες κρατήσεις αμάχων, που συχνά συνοδεύονται από βασανιστήρια και κακοποίηση» καθώς και με «βίαιες εξαφανίσεις», τονίζει ο ΟΗΕ.
Αρχικά στοχεύοντας άτομα που θεωρούνταν απειλή για την ασφάλεια, αυτές οι καταστολές επεκτάθηκαν στη συνέχεια με στόχο «κάθε άτομο που θεωρείται ότι αντιτίθεται στην κατοχή».
Οι κατοχικές αρχές διέκοψαν τη λειτουργία της ουκρανικής τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και αναδρομολόγησαν την κυκλοφορία μέσω ρωσικών δικτύων, «κάτι που επέτρεψε τον έλεγχο των πληροφοριών που είναι προσβάσιμες στο διαδίκτυο», αναφέρει η έκθεση.
Κάτοικοι των κατεχόμενων περιοχών «ενθαρρύνονται» να καταγγείλουν ο ένας τον άλλον, «πράγμα που τους κάνει να φοβούνται ακόμη και τους δικούς τους φίλους και γείτονες».
Ανησυχία για τις διώξεις
Για την ουκρανική πλευρά, η έκθεση εκφράζει ανησυχία για υπερβολικές διώξεις για συνεργασία με άτομα των κατοχικών δυνάμεων, ιδιαίτερα κατά ατόμων που εργάζονται σε τομείς «βασικών υπηρεσιών στα εδάφη που ανακατέλαβε το Κίεβο στην ανατολική και νότια Ουκρανία.
«Αυτές οι διώξεις οδήγησαν κάποιους ανθρώπους να πέφτουν θύματα δύο φορές – πρώτα υπό ρωσική κατοχή και μετά ξανά όταν διώκονταν για συνέργεια», ανέφερε ο ΟΗΕ.
Από την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η Ρωσία ελέγχει το 18% του ουκρανικού εδάφους, περισσότερο από το μισό του οποίου καταλήφθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.
Πηγή: ΑΠΕ
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
- Η Μολδαβία αποχώρησε από την ευρασιατική ομάδα ΚΑΚ της οποία ηγείται η Ρωσία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)





























![Καραμπόλα περισσότερων από 100 αυτοκινήτων στο Μίσιγκαν – Οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα οχήματα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/michigan-visibility-315x220.jpg)



































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442