Καλλιρόης: Το «ριφιφί του αιώνα» από το 1992 προκάλεσε την καθίζηση στο οδόστρωμα
Μετά από 32 χρόνια το τούνελ που είχαν ανοίξει οι διαρρήκτες κάτω από την Καλλιρόης προκάλεσε την καθίζηση όπως διαπίστωσαν τα συνεργεία της Περιφέρειας
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Το «ριφιφί του αιώνα» που έγινε πριν 32 χρόνια για τη διάρρηξη της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιροής 19 ήταν αυτό που προκάλεσε την μεγάλη καθίζηση του οδοστρώματος χθες το μεσημέρι προκαλώντας έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα.
Στην κυριολεξία η γη άνοιξε στη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Καλλιμάρμαρο προκαλώντας μια μεγάλη τρύπα ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα διερχόμενα οχήματα.
Τα συνεργεία της Περιφέρειας
Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στο σημείο συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να διαπιστώσουν τα αίτια της καθίζησης και με έκπληξη διαπίστωσαν πως η τρύπα που δημιουργήθηκε, οφείλεται στο περιβόητο ριφιφί που είχε πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο σημείο το 1992.
Τα συνεργεία της Περιφέρειας βρέθηκαν, από την πρώτη στιγμή, στο σημείο και εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το κλείσιμο της τρύπας και να γίνει, νωρίς το πρωί, εκ νέου η ασφαλτόστρωση.
Το ριφιφί του αιώνα
Υπενθυμίζεται ότι τον μακρινό Δεκέμβριο του 1992, προπαραμονές Χριστουγέννων, οι υπάλληλοι της Τράπεζας Εργασίας που εργάζονταν στο υποκατάστημα επί της οδού Καλλιρόης 19 (σήμερα λειτουργεί εκεί η Eurobank), διαπίστωσαν πως άγνωστοι είχαν παραβιάσει το θωρακισμένο θησαυροφυλάκιο όπου βρίσκονταν οι θυρίδες πελατών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Από τις 1.151 θυρίδες, είχαν ανοιχτεί οι 301 με το πολύτιμο περιεχόμενό τους να έχει κλαπεί. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η αξία των κλοπιμαίων έφθασε τα 5 δισεκατομμύρια δραχμές.
Οι δράστες για να φθάσουν στο υπόγειο με τις θυρίδες, είχαν ανοίξει ένα τούνελ που ξεκινούσε από την κοίτη του ποταμού Ιλισού, που περνά κάτω από την οδό Καλλιρόης. Το λαγούμι είχε μήκος περίπου 25 μέτρα και ήταν αριστοτεχνικά κατασκευασμένο αφού στην υπόγεια αυτή διαδρομή είχαν τοποθετηθεί μέχρι και ράγες στις οποίες κινούνταν ένα βαγονέτο που έβγαζε έξω τα μπάζα του σκαψίματος, χωρίς κανείς να αντιληφθεί τα όσα συνέβαιναν.
Μάλιστα, το σκάψιμο εικάζεται ότι μπορεί να διήρκεσε ακόμη και μήνες. Άξιο μνείας είναι το γεγονός πως όταν οι δράστες εισήλθαν στην τράπεζα, κάποια ώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο της 19ης – 20ης Δεκεμβρίου 1992 χτύπησε ο συναγερμός αλλά οι αρμόδιοι ασφαλείας δεν είδαν κάτι το μεμπτό ή οποιαδήποτε κινητικότητα στο ισόγειο της τράπεζας, οπότε δεν έδωσαν σημασία. Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη έως και σήμερα.
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ήταν αυτό το περίφημο ριφιφί του 1992 που… ευθύνεται για την καθίζηση στο συγκεκριμένο σημείο της Καλλιρόης, καθώς σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, επί τόσα χρόνια δεν είχε γίνει καμία απολύτως παρέμβαση για την ενίσχυση του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα 31 χρόνια μετά, η γη να σκιστεί στα… δύο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις