Δύο γυναίκες με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο συναντιούνται στον απόηχο του εθνοτικού πολέμου της Βοσνίας. Η Κέιτ, μια Αμερικανίδα ψυχολόγος γνωρίζει τη Ντόρα, θύμα γενοκτονικού βιασμού. Μέσα από ένα κολλάζ πραγματικών και φανταστικών εικόνων και καταστάσεων ξετυλίγεται η ιστορία των δύο αυτών γυναικών και ο αγώνας τους να ξεπεράσουν τη φρίκη, τα τραύματα του πολέμου καθώς και τα προσωπικά τους αδιέξοδα.

Ο βιασμός ως πολεμικό όπλο, ο ρατσισμός, η μετανάστευση, η βία αλλά και η αλληλεγγύη

Η κεντρική θεματολογία του έργου είναι ο πόλεμος, και δυστυχώς παραμένει τραγικά επίκαιρη. Παράλληλα, αναδύονται η εθνικιστική τρέλα, η μισαλλοδοξία, ο βιασμός ως πολεμικό όπλο, ο ρατσισμός, η μετανάστευση, η βία αλλά και η αλληλεγγύη, η πίστη στον άνθρωπο και το θαύμα της ζωής που δεν είναι άλλο από τη γέννηση.

Μέσα από τις δύο αυτές γυναίκες που μπορεί να σώθηκαν από τον πόλεμο σωματικά αλλά παλεύουν να σωθούν και ψυχικά- αντιλαμβανόμαστε ότι στο πλαίσιο μιας βίαιης σύγκρουσης υπάρχει και ένας τύπος βίας εκτός της δολοφονικής, που δεν στοχεύει να επιτύχει τον θάνατο ενός εχθρού ως κύριο σκοπό, αλλά στοχεύει στο να καταστρέψει τον ίδιο τον πυρήνα του ανθρώπινου όντος ενώ κρατά το σώμα ζωντανό.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη Στέλιο Πατσιά, λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαρτίου.

Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας, πώς το ανακαλύψατε και γιατί αποφασίσατε να το ανεβάσετε;

Το σώμα της γυναίκας ως πεδίο μάχης ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση της Νατάσας Σίδερη. Το έργο μου το πρότεινε ο φίλος και συνεργάτης Θωμάς Τσαλαπάτης. Αποφάσισα να το ανεβάσω γιατί με ενδιέφερε η θεματική του έργου που εξετάζει τις εθνοτικές διαμάχες και τον τρόπο με τον οποίο οι συνέπειές τους καταγράφονται στα σώματα των γυναικών.

Πώς νιώθει κανείς ότι ανεβάζει ένα τέτοιο κείμενο και υπάρχουν δυο πόλεμοι στην υφήλιο, αυτή την περίοδο;

Η βαρβαρότητα του ανθρώπινου είδους, η αποκτήνωση, η τερατωδία του μονοεθνοτικού κράτους και η μεταμόρφωση του ανθρώπου της διπλανής πόρτας σε πολεμική μηχανή ικανή για τις πιο σκληρές και αποτρόπαιες πράξεις είναι κάποια από τα θέματα που καταπιάνεται το συγκεκριμένο έργο. Όταν λοιπόν όλα αυτά υπάρχουν δίπλα σου και όχι στη σφαίρα του φανταστικού νιώθεις ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη να δώσεις φωνή στα θύματα.

Ποιο συναίσθημα θέλετε να ακολουθεί τον θεατή βγαίνοντας από το θέατρο;

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να γνωρίζω για τον κάθε θεατή ξεχωριστά αλλά μπορώ να μιλήσω για αυτό που έχω επιλέξει να ακολουθεί εμένα. Όσο σκληρά και δύσκολα κι αν είναι αυτά που διαπραγματεύεται το έργο και η παράσταση, στο τέλος επιλέγω να ελπίζω ότι όσο προχωράμε στο μέλλον τα πράγματα θα βελτιώνονται.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Ματέι Βισνιέκ

Μετάφραση: Νατάσα Σίδερη

Σκηνοθεσία: Στέλιος Πατσιάς

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Παλάντζα

Σχεδιασμός φωτισμών: Ναυσικά Χριστοδουλάκου

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κασσαβέτης

Φωτογραφίες –  trailer: Archlabyrinth

Πληροφορίες

Ημέρες & ‘Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη & Πέμπτη στις 21:00

Διάρκεια: 90’ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμή εισιτηρίου: 15€ (γενική είσοδος), 12€ (μειωμένο)

Κρατήσεις τηλεφωνικά στο : 210 3426736 και στο more.gr

https://www.more.com/theater/to-soma-tis-gynaikas-os-pedio-maxis/

Χώρος: Θέατρο Χώρος