Τα τελευταία στοιχεία της ένωσης γερμανικών ταξιδιωτικών πρακτορείων (DRV) αποκαλύπτουν ότι ο Ελλάδα και (ειδικά) η Τουρκία πιέζουν την Ισπανία σε όγκο κρατήσεων από Γερμανούς πολίτες για τη θερινή περίοδο.

Η αύξηση των πωλήσεων σε σύγκριση με πέρυσι ήταν +39% για την Τουρκία χάρη στην ώθηση για οικογενειακές διακοπές. Πρακτικά διπλασιάζει αυτό της Ισπανίας (+20%), η οποία πέφτει στη δεύτερη θέση με τη Μαγιόρκα ως τον πιθανότερο προορισμό. Το νησί των Βαλεαρίδων αντιπροσωπεύει το ήμισυ των γερμανικών κρατήσεων για τις ισπανικές περιοχές.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση, σημειώνοντας άνοδο 29% σε σύγκριση με το 2023, απειλώντας επίσης σοβαρά την κυριαρχία της Ισπανίας.

Αξίζει επίσης να τονιστεί η μεγάλη ζήτηση για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, κάτι ασυνήθιστο την καλοκαιρινή περίοδο

Ο πρόεδρος της ένωσης, Norbert Fiebig, επιβεβαίωσε ότι, «παρά τα περσινά ακραία καιρικά φαινόμενα, εξακολουθεί να υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τις περιοχές διακοπών στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Πίσω από αυτές, η Αίγυπτος ανεβαίνει στο τέταρτο σκαλοπάτι, αποτελώντας ήδη ένα ξεχωριστό προορισμό κατά τη διάρκεια αυτής της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών. Οι ακόλουθες θέσεις καταλαμβάνονται από την Πορτογαλία (+36% σε σχέση με το 2023).

Ιταλία, Τυνησία, Βουλγαρία, Αραβικά Εμιράτα (+47%) και Μαλδίβες. Έντονη η αύξηση του γερμανικού ενδιαφέροντος και για τις Ηνωμένες Πολιτείες (+42%).

Αξίζει επίσης να τονιστεί η μεγάλη ζήτηση για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, κάτι ασυνήθιστο την καλοκαιρινή περίοδο. Εκτός από τα Εμιράτα και τις ΗΠΑ, ξεχωρίζουν η Ναμίμπια (+48%) και η Ιαπωνία (+46% σε σχέση με την περσινή περίοδο). Ομοίως, οι πωλήσεις ταξιδιών στη Σρι Λάνκα και την Αυστραλία έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Με όλα αυτά, ο Fiebig θαυμάζει ότι οι κρατήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο είναι «πιο πολλές από ποτέ». Παράλληλα, «οι Γερμανοί θέλουν να ταξιδέψουν και για να το κάνουν, βασίζονται όλο και περισσότερο στην ασφάλεια και την ευελιξία των οργανωμένων περιηγήσεων».

Ποιος είπε ότι είναι σε κρίση;