Μία μοναδική εμπειρία περίμενε όλους εμάς που βρεθήκαμε στο εργοστάσιο που φτιάχνονται τα αγαπημένα μας πατατάκια Lay’s. Οι πολύ φιλόξενοι άνθρωποι της εταιρείας μας έκαναν κοινωνούς μίας διαδικασίας που ξεκινάει από το τσουβάλι της πατάτας μέχρι το σακουλάκι που φτάνει στα χέρια μας. Τα βήματα είναι συγκεκριμένα, αυτοματοποιημένα και στο πλαίσιο μίας πολύ αυστηρής διαδικασίας.

Οπότε έχουμε και λέμε: οι πατάτες συλλέγονται, ξεπλένονται πολλές φορές και σε διάφορα στάδια, ξεφλουδίζονται, περνάνε από ειδικό έλεγχο σκάνινγκ ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, κόβονται, ψήνονται, ελέγχονται πάλι για τη σωστή υγρασία, αλατίζονται με όλα τα μπαχαρικά ανά κατηγορία γεύσης (αλάτι, ρίγανη, αλάτι – ξύδι, sour cream – μαύρο πιπέρι, barbeque), μπαίνουν στο σακουλάκι τους και μετά στην κούτα.

Ένα πράγμα που θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι το εξής: έφαγα πατατάκι που ήταν ακόμα ζεστό. Προφανώς το πιο φρέσκο πατατάκι που θα απολαύσω ποτέ και που θα έχω να θυμάμαι μια ζωή!

Όσον αφορά τον ποιοτικό έλεγχο που λαμβάνει χώρα σε διάφορα στάδια, εντύπωση μου έκανε ο δειγματοληπτικός έλεγχος κατά τον οποίο υπάρχει άνθρωπος που διαλέγει κάποιες πατάτες από τα τσουβάλια, τις πλένει, τις καθαρίζει, τις κόβει και τις τηγανίζει εκείνη τη στιγμή για να ελέγξει την ποιότητα σε γεύση και υφή.

Οι εγκαταστάσεις της PepsiCo Hellas, οι μεγαλύτερες στη χώρα, πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής σε όλους τους χώρους. Εμείς ως επισκέπτες μεταμορφωθήκαμε σε ερευνητές εργαστηρίου προκειμένου να δούμε την παραγωγή ιδίοις όμμασι: σκουφάκι στα μαλλιά, γάντια, λευκή ρόμπα και ειδικά παπούτσια. Πριν τη βόλτα γνωριμίας μάλιστα, ενημερωθήκαμε για όλους τους κανόνες ασφάλειας μέσω ειδικών γυαλιών εικονικής πραγματικότητας αλλά και προφορικών διευκρινήσεων, στο lounge χώρο γνωριμίας με έναν πρώτο καφέ.

Η βόλτα μας λοιπόν σε αυτήν την βιομηχανική εγκατάσταση ήταν ιδιαιτέρως διαφωτιστική, γιατί οι άνθρωποι των γραφείων σπανίως βρισκόμαστε στους χώρους που παράγονται τα προϊόντα. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι τόσο πριν, όσο και μετά δοκιμάσαμε διάφορες γεύσεις με τα νέα αγαπημένα μου να γίνονται τα Lay’s sour cream & μαύρο πιπέρι.

Στο κλείσιμο αυτής της γευστικής βόλτας, στον μαγικό κόσμο των Lay’ s, ήμασταν πλέον και επισήμως «Επίτιμοι Ελεγκτές Ποιότητας» Lay’ s συμμετέχοντας σε ένα chip fine tasting.

Πέραν της διαφωτιστικής αυτής εμπειρίας, σημειώνεται ότι η PepsiCo Hellas μένει πιστή στο στόχο της για παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας με μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση, και πώς το καταφέρνει αυτό; Μέσω εγκατάστασης ΦΒ πάνελ στην οροφή του εργοστασίου της, προχώρησε σε περαιτέρω μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του εργοστασίου, αυξάνοντας το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 35% της ετήσιας ηλεκτρικής ανάγκης της εταιρείας.