Δεν ήταν στιγμιαίο λάθος το έγκλημα στα Τέμπη, τονίζει η Κομνηνάκα
Το πόρισμα του ΚΚΕ από την εξεταστική επιτροπή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη «αναδεικνύει τις κακουργηματικού χαρακτήρα ευθύνες των υπουργών Μεταφορών», τονίζει η Μαρία Κομνηνάκα
«Το έγκλημα στα Τέμπη δεν ήταν ένα στιγμιαίο λάθος, όπως προσπαθεί να το παρουσιάσει η ΝΔ, μια παράβλεψη του σταθμάρχη και τελείωσε», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου στην ΕΡΤ1.
Υπογράμμισε ότι το πόρισμα του ΚΚΕ από την εξεταστική επιτροπή για το σιδηροδρομικό δυστύχημα «αναδεικνύει τις κακουργηματικού χαρακτήρα ευθύνες των υπουργών Μεταφορών, καθώς «με πράξεις ή παραλείψεις» άφησαν να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή».
«Δεν μπορούν να επικαλούνται τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ούτε οι μεν ούτε οι δε»
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, το πόρισμα κάνει λόγο «για ενδεχόμενο δόλο γιατί όλοι οι υπουργοί είχαν γνώση της πολύ επικίνδυνης κατάστασης που υπήρχε στο σιδηροδρομικό δίκτυο».
Η Μαρία Κομνηνάκα σημείωσε ότι «την ευθύνη έχει «πρώτα και κύρια» ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, όμως ευθύνες έχουν και οι προηγούμενοι υπουργοί που μείωσαν το προσωπικό και διέσπασαν τον ΟΣΕ».
Η βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε πως «από το 2007 μέχρι το 2023 που έγινε το έγκλημα, δεν είχαν ολοκληρωθεί -με διαδοχικές ευθύνες υπουργών- τα απαραίτητα συστήματα ασφαλείας, που μέχρι σήμερα κάποια από αυτά δεν έχουν παραδοθεί».
«Είναι λαθροχειρία το επιχείρημα ότι η Εξεταστική δεν μπορεί να διερευνήσει και ποινικές ευθύνες»
Όπως είπε, «τέσσερις συμβάσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί, όχι μόνο η 717, με αποτέλεσμα την ημέρα του δυστυχήματος να μην υπάρχει κανένα σύστημα που να προλαμβάνει τα ανθρώπινα λάθη». Επίσης, σημείωσε πως «είναι λαθροχειρία το επιχείρημα ότι η Εξεταστική δεν μπορεί να διερευνήσει και ποινικές ευθύνες».
«Μπορεί να διερευνήσει και ποινικές ευθύνες και αν καταλήξει σε ποινικές ευθύνες μπορεί να συσταθεί και Προανακριτική Επιτροπή», επισήμανε η Μαρία Κομνηνάκα, λέγοντας πως «υπάρχουν πολύ σοβαρά στοιχεία που βγήκαν στην επιφάνεια» κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής. Συμπλήρωσε ακόμη πως η Επιτροπή «διακόπηκε βίαια αν και υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν όπως αυτό της έκρηξης και της πυρκαγιάς».
Τέλος, η Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε πως «δεν μπορούν να επικαλούνται τον νόμο περί ευθύνης υπουργών ούτε οι μεν ούτε οι δε, καθώς όταν το ΚΚΕ στη συνταγματική αναθεώρηση ζήτησε να καταργηθεί, ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ το έκαναν δεκτό και σήμερα κλαίνε για τις συνέπειές του».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις