Χεζμπολάχ: Υψηλόβαθμο στέλεχος μετέβη στα ΗΑΕ – Η σημασία της επίσκεψης
Ο Βαφίκ Σάφα, επικεφαλής της Μονάδας Συνδέσμου και Συντονισμού της Χεζμπολάχ, ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε ένα ταξίδι ιδαίτερης σημασίας.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετέβη ένας εξέχον αξιωματούχος της Χεζμπολάχ της μαχητικής λιβανέζικης ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν σε ένα ταξίδι-ορόσημο.
Ο Βαφίκ Σάφα, επικεφαλής της Μονάδας Συνδέσμου και Συντονισμού της Χεζμπολάχ, ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με ιδιωτικό τζετ την Τρίτη. Η επίσκεψή του είχε ως στόχο να διαπραγματευτεί και να διευκολύνει την απελευθέρωση περισσότερων από δώδεκα Λιβανέζων υπηκόων που κρατούνται εδώ και χρόνια στα ΗΑΕ, ανέφεραν διάφορα τοπικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ.
Ακόμα εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Σάφα στο L’Orient Today.
Μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις ΗΑΕ – Χεζμπολάχ
Ο Σάφα είναι επικεφαλής της Μονάδας Συνδέσμου και Συντονισμού της Χεζμπολάχ, η οποία συντονίζει τις υπηρεσίες ασφαλείας της οργάνωσης, από τότε που έληξε ο εμφύλιος πόλεμος του Λιβάνου το 1990. Θεωρείται ο κύριος διαπραγματευτής του κινήματος για τους αιχμαλώτους και τους ομήρους, ενώ του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 2008, ο Σάφα βοήθησε στην εξασφάλιση μιας ανταλλαγής κρατουμένων με το Ισραήλ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Χεζμπολάχ επέστρεψε τις σορούς δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006 μεταξύ του κινήματος και του Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ απελευθέρωσε τέσσερις μαχητές της Χεζμπολάχ που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς και το εξέχον μέλος της Χεζμπολάχ, Σαμίρ Κουντάρ, ο οποίος κρατείτο στο Ισραήλ από το 1979. Ο Κουντάρ σκοτώθηκε αργότερα στη Συρία σε αεροπορική επιδρομή το 2015, για την οποία ευθύνεται το Ισραήλ.
Η σημασία της επίσκεψης
Η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική μετατόπιση από την εχθρότητα που καθόριζε επί μακρόν τις σχέσεις μεταξύ της σιιτικής μουσουλμανικής Χεζμπολάχ και των σουνιτικών μουσουλμανικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στρατηγικού συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφεραν αναλυτές.
Η επίσκεψη του Σάφα συμπίπτει επίσης με την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή υπό το φως του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και την επέκτασή του σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, όπου η Χεζμπολάχ έχει εμπλακεί σε σφοδρές διασυνοριακές μάχες με τον ισραηλινό στρατό από τον Οκτώβριο.
Μία από τις πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιγράφει την επίσκεψη του Βαφίκ Σάφα ως μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις μεταξύ των ΗΑΕ και της Χεζμπολάχ, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Αραβες συμμάχους τους στον Κόλπο.
Οι τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις της Χεζμπολάχ αναφέρουν ότι τα ΗΑΕ ήρθαν σε επαφή με τη Χεζμπολάχ με το μήνυμα ότι επιδιώκουν την απελευθέρωση των Λιβανέζων κρατουμένων, αρκετοί από τους οποίους εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Οι πηγές υποστηρίζουν ακόμα ότι οι αιχμάλωτοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της παροχής υποστήριξης και χρηματοδότησης στη Χεζμπολάχ, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες αυτές ως πολιτικά υποκινούμενες.
Προσπάθεια να αμβλυνθούν περιφερειακές εντάσεις
Και οι τέσσερις πηγές λένε ότι οι κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι τις επόμενες ημέρες και θα συνοδεύσουν τον Σάφα πίσω στον Λίβανο. Δύο από τις πηγές είπαν ακόμα ότι τα ΗΑΕ ζήτησαν από τον σύμμαχο της Χεζμπολάχ, τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, να τους μεταβιβάσει το μήνυμα πριν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, κατά τη διάρκεια του οποίου η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ αντάλλαξαν πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.
Το 2022, τα ΗΑΕ έγιναν η πρώτη αραβική χώρα που υποδέχθηκε τον Άσαντ μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου και τον Μάιο του 2023 ο Αραβικός Σύνδεσμος επανέφερε τη Συρία ως μέλος του, τερματίζοντας μια 12ετή αναστολή.
Μία από τις πηγές αναφέρει ότι η επίσκεψη υποδηλώνει μια προσπάθεια να αμβλυνθούν «κάποιες από τις περιφερειακές εντάσεις», χωρίς να διευκρινίσει.
Ένταση Χεζμπολάχ-ΗΑΕ
Η ένταση στις σχέσεις του Λιβάνου και των αραβικών χωρών του Κόλπου έχει ενταθεί εν μέσω της αυξανόμενης επιρροής της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ. Το 2021, χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, ανακάλεσαν τους απεσταλμένους τους λόγω επικριτικών σχολίων ενός Λιβανέζου πρώην υπουργού που ήταν κοντά στη Χεζμπολάχ σχετικά με τον πόλεμο στην Υεμένη και τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.
Τα ΗΑΕ έχουν επίσης θέσει υπό κράτηση δεκάδες Λιβανέζους υπηκόους, κυρίως σιίτες μουσουλμάνους, τα τελευταία χρόνια λόγω των υποτιθέμενων δεσμών τους με τη Χεζμπολάχ, την οποία το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση το 2016.
Δεκάδες κρατούμενοι Λιβανέζοι
Το 2019, δικαστήριο των Εμιράτων επέβαλε ποινές ισόβιας κάθειρξης σε τέσσερις Λιβανέζους και καταδίκασε άλλους δύο σε 10 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία ότι συγκρότησαν τρομοκρατικό πυρήνα που συνδεόταν με τη Χεζμπολάχ για να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον ζωτικών εγκαταστάσεων στο κράτος του Κόλπου, σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΑΕ.
Όπως αναφέρει το Al Monitor, η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας του Λιβάνου έχει συμβάλει στην απελευθέρωση αρκετών Λιβανέζων υπηκόων που κρατούνται στη χώρα του Κόλπου. Τον Μάιο του 2023, 10 Λιβανέζοι πολίτες που είχαν συλληφθεί από τις Αρχές των Εμιράτων δύο μήνες πριν, απελευθερώθηκαν μετά τον θάνατο υπό κράτηση στα Εμιράτα του Γκαζί Εζεντίν, ενός σιίτη Λιβανέζου πολίτη. Ο θάνατός του είχε προκαλέσει εκτεταμένη διαμάχη εν μέσω κατηγοριών για βασανιστήρια και άδικη δίκη.
Τουλάχιστον επτά Λιβανέζοι πολίτες παραμένουν πίσω από τα κάγκελα στα ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων που καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη: Αμπντουλάχ Χανί Αμπντουλάχ (από την πόλη Χιγιάμ του νότιου Λιβάνου, συνελήφθη το 2013), Αλί Χασάν Μομπάντερ (από τη νότια πόλη Σιδώνα του Λιβάνου, συνελήφθη το 2014), Αμπντέλ Ραχμάν Ταλάλ Σομάν (από την πόλη Κφαρντούνιν του νότου, συνελήφθη το 2018) και Φαουζί Μοχάμεντ Ντακρούμπ (από τη Βηρυτό, συνελήφθη το 2019).
Οι υπόλοιποι τρεις είναι ο Αχμέντ Αλί Μακαουί (από τη βόρεια πόλη της Τρίπολης, που συνελήφθη το 2014) και ο Αχμέντ Φαούρ (από το Χιγιάμ, που συνελήφθη το 2019), οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια φυλάκισης, καθώς και ο Ουαλίντ Μουχάμαντ Ιντρίς (από την ανατολική επαρχία Μπεκάα), ο οποίος συνελήφθη το 2020 και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις