Η μοναρχία είναι νεκρή. Ζήτω τα memes
«Με το παλάτι του Κένσινγκτον να τα κάνει θάλασσα, εξετάζουμε το μόνο καλό που προέκυψε από τη μυστηριώδη απουσία της Κέιτ Μίντλετον» γράφει η Ej Dickson στο Rolling Stone. Και εξηγεί τη σκέψη της.
«Αυτή τη στιγμή, καθώς γράφω αυτό το κείμενο, είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά στη βασιλική οικογένεια» ξεκινάει το άρθρο της Ej Dickson στο Rolling Stone και προχωράει στην επιχειρηματολογία της παρατηρώντας την κατάσταση στο βρετανικό παλάτι.
Για να θυμηθούμε: μετά την εσπευσμένη ανακοίνωση που εξέδωσε τον Ιανουάριο ότι θα υποβληθεί σε εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως, προκαλώντας άγριες εικασίες στο διαδίκτυο σχετικά με το πού βρίσκεται.
Σε απάντηση στις θεωρίες συνωμοσίας, η βασιλική οικογένεια δημοσίευσε μια φωτογραφία της πριγκίπισσας και των τριών παιδιών της για τη βρετανική Ημέρα της Μητέρας, η οποία γρήγορα ανακαλύφθηκε ότι ήταν ψηφιακά παραποιημένη, με αποτέλεσμα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να αποσύρουν τη φωτογραφία και έτσι να μεγεθύνουν την κατάσταση τουλάχιστον εκατονταπλάσια.
Αντιμέτωπο με μια κρίση δημοσίων σχέσεων χωρίς κανένα πραγματικό προηγούμενο, και ανίκανο να φιμώσει τον συνήθως εύπλαστο βρετανικό Τύπο, το παλάτι αντέδρασε βασικά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αρνούμενο να υιοθετήσει οποιοδήποτε ίχνος διαφάνειας ή λογοδοσίας
Ο πειραματισμός της Κέιτ
Η επακόλουθη εξήγηση της Κέιτ – «Όπως πολλοί ερασιτέχνες φωτογράφοι, πειραματίζομαι περιστασιακά με την επεξεργασία», έγραψε στους λογαριασμούς της στο X- δεν έπεισε, καθώς η πιθανότητα ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας να έχει λογαριασμό στο Adobe Photoshop, πόσο μάλλον να γνωρίζει τι είναι, κυμαίνεται από ελάχιστη έως μηδαμινή.
Η απουσία της Κέιτ από τη δημόσια ζωή προκάλεσε πλήθος επικρίσεων από τους βασιλικούς παρατηρητές, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποίησαν την αδέξια αντιμετώπιση της κατάστασης από το παλάτι ως αφορμή για να συζητήσουν την ασημαντότητα, την υποκρισία και τη διαφθορά της μοναρχίας.
Αντιμέτωπο με μια κρίση δημοσίων σχέσεων χωρίς κανένα πραγματικό προηγούμενο, και ανίκανο να φιμώσει τον συνήθως εύπλαστο βρετανικό Τύπο, το παλάτι αντέδρασε βασικά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, αρνούμενο να υιοθετήσει οποιοδήποτε ίχνος διαφάνειας ή λογοδοσίας προς το κοινό, ακόμη και όταν η κατάσταση το απαιτεί τόσο ξεκάθαρα (και αυτό ισχύει αναμφισβήτητα διπλά αν η Κέιτ βρίσκεται πράγματι σε σημαντικό κίνδυνο ή σε εξαιρετικά κακή κατάσταση υγείας, όπως εικάζουν ορισμένοι).
the royal family social media manager thinking they did a good job on the Kate Middleton photo editspic.twitter.com/kxjItUTSbG
— T (@teewatterss) March 10, 2024
Τα μιμίδια του Kategate
Με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ νεκρή και τον βασιλιά Κάρολο να παλεύει με τον καρκίνο του προστάτη, το #Kategate έχει εγείρει εξαιρετικά βάσιμα ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της μοναρχίας και γιατί μια μικρή ομάδα ενδογαμικών Βρετανών έχει υψηλότερα πρότυπα από τον υπόλοιπο κόσμο.
«Και όμως, παρόλο που η κοινή γνώμη απέναντι στη βασιλική οικογένεια δεν ήταν ποτέ χαμηλότερη, μπορούμε να την ευχαριστήσουμε για ένα πράγμα: η εξαφάνιση της Κέιτ Μίντλετον έχει προκαλέσει ειλικρινείς θεωρίες συνωμοσίας και άγριες εικασίες (μεταξύ άλλων και από ακροδεξιούς τρελούς που μπήκαν στο διάλογο με καθυστέρηση ημερών για να μοιραστούν την πεποίθησή τους ότι πέθανε από «τραυματισμό από εμβόλιο»), αλλά έχει επίσης προκαλέσει μια έκρηξη μερικών από τα καλύτερα μιμίδια στο διαδίκτυο» σχολιάζει η Ej Dickson στο Rolling Stone.
Τα τρία στάδια
«Τα μιμίδια του Kategate μπορούν βασικά να κατηγοριοποιηθούν σε τρεις αύξουσες βαθμίδες: Υπάρχει η πρώτη, η οποία τοποθετεί την πριγκίπισσα στο πλαίσιο άλλων trending ειδήσεων ή πολιτιστικών φαινομένων. Υπάρχει και η δεύτερη βαθμίδα, η οποία εστιάζει λιγότερο στις έγκαιρες αστείες εξηγήσεις και περισσότερο στις πραγματικές θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν σχετικά με την απουσία της, όπως η πρόταση ότι βρίσκεται σε κώμα από επιπλοκές της εγχείρησης στην κοιλιακή χώρα, ή ακόμη και ότι έχει πεθάνει.
»»Σε όλους όσους κοροϊδεύουν τις ικανότητες της Kate Middleton στο photoshop, θα ήθελα να δω πόσο καλά επεξεργάζεστε ΕΣΕΙΣ τις οικογενειακές φωτογραφίες όταν είστε νεκρή», αναφέρει ένα viral tweet. Ένα άλλο αναφέρεται στην πεποίθηση ότι βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου με τον σύζυγό της πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος εδώ και καιρό φημολογείται ότι έχει σχέση με τη φίλη του ζευγαριού Rose Hanbury, τη μαρκησία του Cholmondeley, η οποία έχει εκπληκτική ομοιότητα με τη Middleton.
»»Κι εγώ θα γινόμουν ένα gone girl αν ο φαλακρός μου σύζυγος με απατούσε με κάποια που μου έμοιαζε ακριβώς, αλλά ήταν πιο κ@υλιάρα», αναφέρει ένα tweet. (Οι βασιλικοί δεν έχουν σχολιάσει δημοσίως τις φήμες, αλλά ένας δικηγόρος του πρίγκιπα Γουίλιαμ είπε κάποια στιγμή στο Daily Beast ότι ήταν «ψευδείς και άκρως επιζήμιες»)» συνεχίζει το άρθρο στο Rolling Stone.
Με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ νεκρή και τον βασιλιά Κάρολο να παλεύει με τον καρκίνο του προστάτη, το #Kategate έχει εγείρει εξαιρετικά βάσιμα ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της μοναρχία
Τι παίζει με τη μοναρχία, παιδιά;
Και έπειτα υπάρχει η τρίτη βαθμίδα, η πιο εξελιγμένη βαθμίδα, όπου το αστείο δεν αφορά τόσο την Κέιτ ή την όποια δυσοίωνη θεωρία έχει επινοηθεί για να εξηγήσει το πού βρίσκεται, αλλά την απόλυτη ανικανότητα της βασιλικής οικογένειας να καταπνίξει το αυξανόμενο κύμα αντιπάθειας προς αυτήν. Σε ένα viral TikTok, μια γυναίκα που μιλάει με ανατολικοευρωπαϊκή προφορά στέκεται μπροστά σε μια απεικόνιση του «κάστρου από την Αγγλία», προσποιούμενη ότι είναι η Μίντλετον που μιλάει επίσημα εκ μέρους του παλατιού, καθώς κοιτάζει εκτός κάμερας ένα αόρατο πρόσωπο που της δίνει ατάκες.
«Και τα τρία βιολογικά μου παιδιά έχουν 10 δάχτυλα και φοράνε φούστα», λέει με σοβαρότητα, αναφερόμενη στη διαμάχη με το Photoshop. «Βασικά αυτό που λέω είναι ότι όλα είναι μια χαρά!».
«Πέρα από το μυστήριο της εξαφάνισης της Κέιτ, αυτό ήταν το πιο συναρπαστικό πράγμα σε όλη αυτή την πανωλεθρία: να βλέπεις το τέλειο τέχνασμα που κατασκευάστηκε από τη βασιλική οικογένεια να καταρρέει» καταλήγει η Ej Dickson στο Rolling Stone.
«Έχοντας διαβαστεί για την ανεπιτυχή προσπάθεια να ξεγελάσουν τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό, δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος για κανέναν να παίρνει στα σοβαρά οτιδήποτε λέει το παλάτι – και, κατ’ επέκταση, δεν υπάρχει κανένας λόγος για εμάς να παίρνουμε στα σοβαρά και τους βασιλικούς.
»Ό,τι κι αν περνάει η Κέιτ και όποια κι αν είναι η πραγματική εξήγηση για την απουσία της, αξίζει τον σεβασμό και την ιδιωτικότητα που παρέχεται σε κάθε άλλο ανθρώπινο ον που περνάει δύσκολες στιγμές. Αλλά αυτό δεν ισοδυναμεί με το να λένε οι εκπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας ξεκάθαρα ψέματα σε έναν λαό που θεωρούν ηλίθιο, και τώρα που αποκαλύφθηκε αυτό, δεν υπάρχει λόγος να μην αναρωτηθούμε για την ίδια τους την ύπαρξη, κατά πόσο είναι σημαντική».
*Με στοιχεία από rollingstone.com
- Τίλντα Σουίντον: Θέλω να μιλήσω στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νεκρή μητέρα του
- Αποχωρεί από τη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ιδιοκτήτης, Οφέρ Γιανάι
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης
- Παναχαϊκή – Καλαμάτα 0-1: Βρήκε τη λύση με Παμλίδη
- Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών