ΟΗΕ: «Μεγάλη πιθανότητα» να σπάσουμε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών το 2024
Η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και τα δύσκολα που είναι μπροστά.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Το 2023 μας αποχαιρέτησε με πολλές υψηλές θερμοκρασίες ολοκληρώνοντας μια δεκαετία με ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, ωθώντας τον πλανήτη «στο χείλος της καταστροφής».
Τα χειρότερα όμως μπορεί να είναι μπροστά με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί πως υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το 2024 να παρουσιάσει με τη σειρά του πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σπάζοντας προηγούμενα ρεκόρ.
Μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπηρεσίας του ΟΗΕ, δείχνει ότι ρεκόρ θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν πέρυσι, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις εκτοξεύθηκαν, όσον αφορά τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου, τις θερμοκρασίες της επιφάνειας, την περιεκτικότητα σε θερμότητα (η ενέργεια που απορροφάται και αποθηκεύεται) και την οξίνιση των ωκεανών, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής και την υποχώρηση των παγετώνων.
Υπερθέρμανση των ωκεανών, υποχώρηση των παγετώνων και απώλεια έκτασης θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική
«Δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα αλλά θα έλεγα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το 2024 να καταρρίψει εκ νέου το ρεκόρ του 2023», δήλωσε ο Ομάρ Μπαντούρ, επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης του κλίματος στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για το κλίμα.
Η δεκαετία που διανύουμε είναι η πιο θερμή που έχει καταγραφεί ποτέ, προκαλώντας το 2023 ένα άνευ προηγουμένου λιώσιμο των πάγων, αναφέρει ο ΟΗΕ.
«Οι κλιματικές αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στις θερμοκρασίες. Είναι αυτά που είδαμε το 2023, κυρίως η άνευ προηγουμένου υπερθέρμανση των ωκεανών, η υποχώρηση των παγετώνων και η απώλεια έκτασης θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική, που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία», δήλωσε η γενική γραμματέας του OMM, σχολιάζοντας τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης για το κλίμα.
62,3 βαθμούς Κελσίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Τα σημάδια είναι άκρως ανησυχητικά καθώς πρωτοφανής καύσωνας πλήττει τη Βραζιλία. Το θερμόμετρο στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 18 Μαρτίου, έφτασε τους 62,3 βαθμούς Κελσίου, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές αρχές.
Σύμφωνα με το μετεωρολογικό σύστημα Alerta Rio, η πραγματική μέγιστη θερμοκρασία στην πόλη ήταν 42 βαθμούς Κελσίου τη Δευτέρα. Το ρεκόρ των 62,3 ºC σημειώθηκε στο δυτικό Ρίο στις 09:55 τοπική ώρα και ήταν το «υψηλότερο σημείο» από τότε που το Alerta Rio άρχισε να τηρεί τέτοια αρχεία το 2014.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας, σύμφωνα με τα αρχεία του Alerta Rio, είχε καταγραφεί τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν το θερμόμετρο είχε φτάσει τους 59,7 βαθμούς Κελσίου.
Ο πλανήτης είναι «στο χείλος της καταστροφής» ενώ «η μόλυνση από τα ορυκτά καύσιμα προκαλεί ένα άνευ προηγουμένου κλιματικό χάος», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, εκτιμώντας παράλληλα ότι «είναι ακόμη καιρός να ρίξουμε μια σανίδα σωτηρίας στους πληθυσμούς και στον πλανήτη».
«H άνοιξη έρχεται νωρίτερα»
Αν και τα στοιχεία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, τα δεδομένα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών (NOAA) δείχνουν ότι o φετινός Φεβρουάριος ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως.
Στο βόρειο ημισφαίριο, οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ σημαίνουν ότι «η άνοιξη έρχεται νωρίτερα»: Τα λουλούδια να έχουν ανθίσει ήδη από το Μεξικό έως την Ιαπωνία, οι βουνοπλαγιές στην Ευρώπη έχουν μείνει χωρίς χιόνι και η θερμοκρασία στο Τέξας έχει φτάσει τους 38ºC.
⇒ Η κλιματική κρίση είναι η καθοριστική πρόκληση την οποία αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και είναι «άρρηκτα συνδεδεμένη με την κρίση των ανισοτήτων, όπως αποδεικνύεται από την αυξανόμενη επισιτιστική ανασφάλεια και την απώλεια της βιοποικιλότητας», δήλωσε η γενική γραμματέας του OMM.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις