Κέιτ Μίντλεντον: Τι σημαίνει η «προληπτική χημειοθεραπεία» της Κέιτ και ποιες είναι οι παρενέργειες
Οι γιατροί λένε ότι αυτή η πορεία θεραπείας δεν εμποδίζει πάντα τον καρκίνο να επανέλθει
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η Κέιτ Μίντλεντον, πριγκίπισσα της Ουαλίας, η οποία χθες Παρασκευή ανακοίνωσε τη διάγνωση καρκίνου, δήλωσε ότι λαμβάνει προληπτική χημειοθεραπεία – μια θεραπεία που χορηγείται μετά από χειρουργική επέμβαση με την ελπίδα ότι θα αυξήσει τις πιθανότητες θεραπείας.
Το γεγονός ότι η πριγκίπισσα υποβάλλεται σε προληπτική χημειοθεραπεία «μου υποδηλώνει ότι πρόκειται για έναν θεραπεύσιμο καρκίνο» δήλωσε η Dr. Angela Jain, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα αιματολογίας και ογκολογίας στο Fox Chase Cancer Center στη Φιλαδέλφεια.
Η Jain και άλλοι γιατροί που μίλησαν με τη Wall Street Journal δεν εμπλέκονται στη φροντίδα της Κέιτ.
«Δεν εμποδίζει πάντα την επιστροφή του καρκίνου»
Μια τέτοια χημειοθεραπεία, την οποία οι ογκολόγοι αποκαλούν «επικουρική» θεραπεία, χορηγείται συνήθως μετά τη χειρουργική αφαίρεση ενός όγκου για αρκετούς μήνες ή και για ένα έτος, δήλωσε η Jain. Οι ασθενείς συχνά λαμβάνουν τη θεραπεία κάθε δύο ή τρεις εβδομάδες. Δεν εμποδίζει πάντα την επιστροφή του καρκίνου, αλλά μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εξάλειψης της νόσου.
«Δεν χρειάζονται όλοι οι καρκίνοι χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά ορισμένοι χρειάζονται», είπε. «Και συνήθως δίνετε αυτή τη θεραπεία με την ελπίδα και την πρόθεση ότι πρόκειται για έναν θεραπεύσιμο καρκίνο και η χημειοθεραπεία θα μειώσει τον κίνδυνο να επανέλθει».
Η Κέιτ, η 42χρονη μητέρα τριών παιδιών που είναι παντρεμένη με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου πρίγκιπα Γουίλιαμ, δεν αποκάλυψε τον τύπο του καρκίνου ή το στάδιο του.
Η πριγκίπισσα δήλωσε ότι υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά τον Ιανουάριο για κάτι που θεωρήθηκε μη καρκινική πάθηση. Η επέμβαση ήταν επιτυχής, αλλά οι εξετάσεις μετά την επέμβαση είχαν βρει καρκίνο, είπε σε ένα βίντεο-δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Η Κέιτ δήλωσε ότι βρίσκεται στα πρώτα στάδια αυτής της θεραπείας. «Είμαι καλά και γίνομαι πιο δυνατή κάθε μέρα εστιάζοντας στα πράγματα που θα με βοηθήσουν να θεραπευτώ- στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα μου».
Τι παρενέργειες μπορεί να έχει
Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά η εμπειρία των ασθενών από την επικουρική χημειοθεραπεία έχει βελτιωθεί τα τελευταία 20 χρόνια χάρη στα καλύτερα φάρμακα που αποτρέπουν τη ναυτία και τον εμετό. Και οι ασθενείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάτι που ονομάζεται ψυχρό κάλυμμα για να αποφύγουν ή να μειώσουν την απώλεια μαλλιών.
»Είμαστε απλώς καλύτεροι στη διαχείριση των συμπτωμάτων τώρα από ό,τι ήμασταν παλαιότερα», δήλωσε η Jain.
Οι θεραπείες για τον καρκίνο συνολικά έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, συμβάλλοντας στη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό θανάτου από καρκίνο έχει μειωθεί κατά ένα τρίτο από το 1991, ακόμη και αν τα κρούσματα ορισμένων κοινών καρκίνων αυξάνονται και η νόσος παραμένει κύρια αιτία θανάτου. Οι προοπτικές ενός ασθενούς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του καρκίνου και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται όταν διαπιστώνεται.
Ανησυχητική αύξηση
«Αυτή η ενημέρωση από την πριγκίπισσα Κέιτ, νομίζω ότι πραγματικά μας υπενθυμίζει σε όλους ότι ο καρκίνος μπορεί να χτυπήσει νέους, υγιείς ανθρώπους», δήλωσε και ο Δρ Μάθιου Στρίκλαντ, ιατρικός ογκολόγος στο Mass General Cancer Center στη Βοστώνη, ο οποίος ειδικεύεται στους γαστρεντερικούς καρκίνους.
«Υπάρχουν πολλές τεκμηριωμένες εικασίες, αλλά έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να καταλάβουμε τι είναι αυτή η ισχυρή και ανησυχητική αύξηση», δήλωσε ο Strickland.
Ορισμένες ιατρικές ομάδες στις ΗΠΑ έχουν μειώσει τις συνιστώμενες ηλικίες έναρξης του ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που τώρα είναι η ηλικία των 45 ετών, και τον καρκίνο του μαστού, που τώρα είναι η ηλικία των 40 ετών, για να προσπαθήσουν να συλλάβουν περισσότερες περιπτώσεις νωρίτερα. Οι άνθρωποι που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω οικογενειακού ιστορικού ή άλλων παραγόντων θα πρέπει να εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν προληπτικό έλεγχο νωρίτερα, δήλωσαν οι ογκολόγοι.
«Για όλους όσοι αντιμετωπίζουν αυτή την ασθένεια, σε οποιαδήποτε μορφή, παρακαλούμε να μην χάνουν την πίστη ή την ελπίδα», δήλωσε η Κέιτ την Παρασκευή. «Δεν είστε μόνοι σας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις