Η Ελλάδα επιμένει στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων – Το αγκάθι της Αλβανίας
Τα συγχαρητήρια στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Να αποδείξει ότι έχει ρόλο και δη ηγετικό στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων επιδιώκει και σήμερα η ελληνική διπλωματία. Και η απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης με την ΕΕ έδωσε μία αφορμή στο Υπουργείο Εξωτερικών για να το υπενθυμίσει, με μία ανάρτηση στο «Χ».
«Η Ελλάδα έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίξει έμπρακτα την ενταξιακή πορεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στο πλαίσιο της προώθησης της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία εγκαινιάστηκε με τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης του 2003», σημείωνε η ανάρτηση.
Χαιρετίζουμε ενθέρμως τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. pic.twitter.com/tZiNK8tUY7
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) March 22, 2024
Καταλύτης η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ
Την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε συνάντηση στο Ζάγκρεμπ με τον Κροάτη ομόλογο του Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν σημειώνοντας ιδιαίτερα όπως είπε τα επιτεύγματα της χώρας για την ένταξη στην Ευρωζώνη όσο και στο χώρο Σένγκεν.
Ο Γεραπετρίτης επανέλαβε από το Ζάγκρεμπ την θέση ότι η Ελλάδα θεωρεί σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ πως η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την «ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα στην περιοχή μας».
Επιμένοντας πως η ενταξιακή προοπτική όλων των υποψηφίων κρατών πρέπει να διέπεται «από τις αρχές των ίδιων επιδόσεων της κάθε χώρας και του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Κράτους Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρόλο της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια ως ηγετικής δύναμης σπεύδουν να υπογραμμίσουν σε κάθε ευκαιρία και οι ΗΠΑ, με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με την Ελλάδα να χαρακτηρίζεται το σημείο από όπου ξεκινά η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και να υπογραμμίζεται η σημασία της χώρας στις νέες ενεργειακές οδεύσεις, με επίκεντρο και την Αλεξανδρούπολη.
Στο ίδιο πλαίσιο η Αθήνα διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο και στους εμπορικούς δρόμους, με τους άξονες πλέον να αντιστρέφονται από νότο προς βορρά και να στρέφει το βλέμμα σε σειρά συμφωνιών που αφορούν τις υποδομές και τους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες με γετιονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία.
Τα αγκάθια
Ωστόσο η Αθήνα είναι αντιμέτωπη και με δύο «αγκάθια» όσον αφορά την πολιτική στα Δυτικά Βαλκάνια.
Το πρώτο είναι η εξέλιξη των σχέσεων της με την Αλβανία, που δείχνουν να έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την υπόθεση της καταδίκης σε πρώτο βαθμό πλέον του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.
Η Ελλάδα έχει απειλήσει ανοιχτά με βέτο την Αλβανία στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, με τον Γεραπετρίτη ωστόσο να δηλώνει στο συνέδριο του East Macedonia & Thrace Forum II που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη από το City Hub Events του ομίλου Alter Ego Media σε συνεργασία με την Tsomokos Communications, την προηγούμενη εβδομάδα ότι «το βέτο, όμως, ξέρετε, δεν είναι αυτοσκοπός». Και να διευκρινίζει ότι «η αρνησικυρία, η οποία δίδεται στο πλαίσιο της διαδικασίας λήψης απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι για να ασκείται η οποιαδήποτε πίεση προς κάποια κατεύθυνση. Είναι για να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Για την Αθήνα το να θέτει κάθε κράτος μέλος ζητήματα όπως ο σεβασμός του Κράτους Δικαίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είναι απλά δικαίωμα, αλλά υποχρέωση και παρά τις αντιδράσεις που ενδεχομένως εκφράζονται από άλλες χώρες της ΕΕ δεν προτίθεται να υποχωρήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και να αφήνει σαφείς αιχμές σε κάθε ευκαιρία.
Έστω και αν η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών το χαρακτηρίζει διμερές ζήτημα.
Η Βόρεια Μακεδονία
Την ίδια στιγμή σε εκκρεμότητα παραμένει και η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, πως αυτά θα έρθουν προς κύρωση «σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος από την ελληνική πολιτεία».
Για την Αθήνα παραμένει ζητούμενο η Βόρεια Μακεδονία να εκπληρώσει βασικά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών όπως είναι η προσαρμογή των ταξιδιωτικών της εγγράφων στη νέα Συνταγματική της ονομασία, κάτι που θα δεν έχει γίνει ακόμα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.