Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Cui bono?

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Cui bono?

Το πολύνεκρο μακελειό στη ρωσική πρωτεύουσα ως θρυαλλίδα απρόβλεπτων εξελίξεων σε ένα εκρηκτικό νεο-ψυχροπολεμικό τοπίο

Στο «μαύρο» φόντο της τρομοκρατικής επίθεσης που αιματοκύλισε την Παρασκευή τη Μόσχα, το βασικό ερώτημα των επόμενων ωρών και ημερών θα είναι το «cui bono».

Ελληνιστί, «ποιος ωφελείται».

Η φερόμενη ανάληψη της ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση ISIS («Ισλαμικό κράτος») με μια λακωνική ανακοίνωση στην πλατφόρα Telegram -χωρίς κάποια αιτιολογία- δείχνει να περιπλέκει ακόμη περισσότερο μια ήδη περίπλοκη κατάσταση. Γεωπολιτικά και όχι μόνο…

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση στο X του Ρώσου αναπληρωτή πρέσβη στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι:

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν».

Εν προκειμένω, αναφερόταν στην προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, προ δύο εβδομάδων.

«Παρακολουθούσε τις αναφορές ότι εξτρεμιστές έχουν επικείμενα σχέδια για τη στόχευση μεγάλων συγκεντρώσεων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών», ανέφερε σε ανακοίνωση στις 7 Μαρτίου, με ισχύ 48ωρου.

Τώρα, με την αυθεντικότητα της ανάληψης της ευθύνης από τον ISIS να παραμένει ερωτηματικό και με τις ρωσικές αρχές να μην έχουν ακόμη έχουν προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρουν σε δυτικά ΜΜΕ ότι οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες πώς πίσω από το αιματοκύλισμα είναι το αυτοαποκαλούμενο «Ισλαμικό κράτος».

Σύμφωνα με τους New York Times, η Ουάσιγκτον συνέλεξε τον Μάρτιο πληροφορίες ότι το ISIS-K («Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν») -το παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης που εδρεύει στο Αφγανιστάν- «σχεδίαζε επίθεση στη Μόσχα».

Πρόκειται για την ίδια οργάνωση που είχε αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό και στο Ιράν, στις αρχές Ιανουαρίου.

Πηγές του συντάκτη θεμάτων ασφαλείας του αμερικανικού δικτύου CNN,  Άλεξ Μάρκγουαρντ, υπερθεματίζουν.

«Από τον Νοέμβριο υπήρχαν «αρκετά συγκεκριμένες» πληροφορίες ότι το ISIS-K ήθελε να πραγματοποιήσει επιθέσεις στη Ρωσία, μου λένε», ανέφερε σε χθεσινή ανάρτηση στο X.

«Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν τη Ρωσία γι’ αυτό», προσθέτει.

Όμως «δεν είναι σαφές αν αυτό οδήγησε στην προειδοποίηση της πρεσβείας στις 7 Μαρτίου»…

Ρωσικό «Μπατακλάν»

Παρά την ομόθυμη καταδίκη από τη Δύση της χθεσινής επίθεσης στη Μόσχα, αποφεύγεται η χρήση του όρου «τρομοκρατική».

Μια νεο-ψυχροπολεμική καχυποψία είναι ένθεν κακείθεν διάχυτη. Κάτι που, με πρώτο πιθανό θύμα την παγκόσμια ασφάλεια, κατέστη σαφές από τις πρώτες ώρες μετά το μακελειό.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, έσπευσε να τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ουκρανικής εμπλοκής στο μακελειό στη Μόσχα.

Το Κίεβο επίσης έσπευσε να το διαψεύσει, την ώρα ωστόσο που η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GUR, αλλά και η φιλοουκρανική παραστρατιωτική ομάδα «Λεγεώνα Ελεύθερη Ρωσία» -που συμμετείχε στις τελευταίες μεθοριακές εισβολές εντός της ρωσικής επικράτειας- κατηγορούσε για προβοκάτσια τη Ρωσία.

«Ο Πούτιν έχει μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση τέτοιων τρομοκρατικών ενεργειών ως τρόπο ενίσχυσης της δικής του εξουσίας», υποστήριξε η GUR, κάνοντας λόγο για «εσκεμμένη πρόκληση» με στόχο την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και νομιμοποίηση μιας γενικής επιστράτευσης στη Ρωσία.

Στον αντίποδα το ρωσικό ΥΠΕΞ έθετε με… νόημα δια της εκπροσώπου του, Μαρία Ζαχάροβα, ζήτημα ελλιπούς ενημέρωσης από τη Δύση -και δη τις ΗΠΑ- πέριξ της τρομοκρατικής απειλής.

Ανήμερα πάντως της προειδοποίησης της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα, στις 7 Μαρτίου, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε ότι απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή στη Μόσχα, που σχεδίαζε πυρήνας του ISIS.

Ανέφερε ότι οι δράστες άνοιξαν πυρ κατά την επιχείρηση  σύλληψης και «εξουδετερώθηκαν από ανταποδοτικά πυρά».

Παρά δε το προηγούμενο των πολύνεκρων επιθέσεων ισλαμιστών εξτρεμιστών στη Ρωσία -από το μακελειό το 2002 στο θέατρο Ντουμπρόβκα της Μόσχα, έως τη σφαγή στο Μπεσλάν το 2004- ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν απέρριψε μόλις προ ημερών, αμέσως μετά την πανηγυρική επανεκλογή του, τις δυτικές προειδοποιήσεις για άμεσο κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης ως «ευθή εκβιασμό» και προσπάθεια «εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης» της ρωσικής κοινωνίας.

Μέλη των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας έξω από τον φλεγόμενο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall στη Μόσχα, λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής (REUTERS/Maxim Shemetov)

Εκρηκτικό κλίμα

Στο φόντο της επικίνδυνα κλιμακούμενης νεο-ψυχροπολεμικής έντασης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, η εν ψυχρώ εκτέλεση δεκάδων Ρώσων πολιτών από -ακόμη αγνώστου ταυτότητας- ενόπλους στον κατάμεστο συναυλιακό χώρο Crocus City Hall, στο δυτικό άκρο της Μόσχας, μπορεί να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα των χειρότερων σεναρίων.

Προσώρας, τα περισσότερα ερωτήματα γεννά η συγκυρία.

Αποκαλύπτοντας τεράστια κενά ασφαλείας στη Ρωσία, και μάλιστα στην ίδια την πρωτεύουσά της, η τρομοκρατική επίθεση έγινε μόλις πέντε 24ωρα μετά την σαρωτική νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές.

Έγινε εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για την αιματοχυσία από το Ισραήλ στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας και μιας στρατηγικής πρόκλησης για τη Δύση στον τρίτο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο τελευταίος, δε, παίρνει νέα επικίνδυνη τροπή, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες στα μέτωπα του πολέμου, εντείνοντας παράλληλα τις πιέσεις για αύξηση της στρατιωτικής στήριξης από τη διχασμένη Δύση.

Οι ουκρανικές επιθέσεις με drones βαθιά εντός της ρωσικής επικράτειας έχουν πυκνώσει, πλήττοντας κατοικημένες περιοχές και ενεργειακές υποδομές.

Επιχειρούνται εισβολές ένοπλων φιλο-ουκρανικών παραστρατιωτικών ομάδων σε ρωσικές μεθοριακές περιοχές, με το Κίεβο να αρνείται δημόσια κάθε συμμετοχή σε αυτές.

Με την κυβέρνηση Μπάιντεν εν τω μεταξύ να πέφτει πλέον διαρκώς σε προεκλογικό ρεπουμπλικανικό αδιέξοδο στο Κογκρέσο και την προοπτική επανόδου του ακραίου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να πληθαίνουν οι πολεμικές ιαχές έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.

Τυχαίο ή μη, το μακελειό στη Μόσχα συνέβη λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των «27».

Στη Γηραιά Ήπειρο βρίσκεται σε εξέλιξη μια ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών, εν μέσω πυρηνικών απειλών από τη Μόσχα και προειδοποιήσεων για έναν «Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο πλήρους κλίμακας», σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα σενάρια ανάπτυξης δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στα ουκρανικά εδάφη.

Σε μια ανησυχητική μεταστροφή, μάλιστα, το Κρεμλίνο άρχισε από χθες να κάνει λόγο, δια του εκπροσώπου του, για «κατάσταση πολέμου».

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024