Ποια χώρα θα «καλλιεργεί» πλέον λιγότερα bitcoin και περισσότερο καλαμπόκι
Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Katrín Jakobsdóttir, δηλώνει στους FT ότι το νησί της χρειάζεται επισιτιστική ασφάλεια σε έναν εχθρικό κόσμο
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Η Ισλανδία σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα στην επισιτιστική ασφάλεια έναντι του οικονομικού κέρδους, φυτεύοντας καλαμπόκι και περιορίζοντας τους εξορύκτες (τους λεγόμενους miners) bitcoin καθώς το νησιωτικό κράτος προσπαθεί να εξασφαλίσει περισσότερη αυτάρκεια σε έναν εχθρικό κόσμο.
Η πρωθυπουργός Katrín Jakobsdóttir δήλωσε στους Financial Times ότι οι πρόσφατες διαμαρτυρίες από αγρότες στην Ευρώπη και οι διαταραχές στο εμπόριο έστειλαν το μήνυμα ότι η χώρα της θα πρέπει άμεσα να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές.
«Δεν είναι εύκολο να είσαι αγρότης στην Ισλανδία. Δεν θα έλεγα ότι έχουμε και… υπέροχα χωράφια. Ξέρετε, έχουμε παγετώνες που καλύπτουν μεγάλο μέρος της χώρας μας», σημείωσε με έμφαση. «Αλλά είναι ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής μας για ασφάλεια σε αυτόν τον κόσμο».
Η βούληση της πολιτικού – κινείται στο φάσμα μεταξύ Αριστεράς και Πράσινων- για την επισιτιστική ασφάλεια, συνδυάζεται με μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τους διψασμένους για ενέργεια εξορύκτες bitcoin που έχουν μετατρέψει το νησί σε καταφύγιο κέντρου δεδομένων.
Η πολύτιμη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να ανακατανεμηθεί από τα κέντρα δεδομένων σε κατοικίες και άλλες βιομηχανίες, πρόσθεσε η Jakobsdóttir, λέγοντας ότι προτεραιότητά της είναι οι ενεργειακές ανάγκες των 375.000 πολιτών της Ισλανδίας.
«Το bitcoin είναι ένα ζήτημα παγκοσμίως». . . αλλά τα κέντρα δεδομένων στην Ισλανδία χρησιμοποιούν σημαντικό ποσοστό της πράσινης μας ενέργειας», είπε. Μια νέα πρόταση για την ενίσχυση της αιολικής ενέργειας θα δώσει «προτεραιότητα» στις πράσινες βιομηχανίες για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα.
«Το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, που χρησιμοποιούν πολλή από την ενέργειά μας, δεν αποτελούν μέρος αυτής του σχεδιασμού μας», είπε.
Η φθηνή και άφθονη υδροηλεκτρική ενέργεια έχει προσελκύσει ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων και miners του bitcoin στην περιοχή της Αρκτικής. Δεκάδες ομάδες miners του κρυπτονομίσματος καταναλώνουν 120 MW ηλεκτρικής ενέργειας, περισσότερο από τα νοικοκυριά της χώρας, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Luxor.
Αλλά οι ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα ανάγκασαν τις ισλανδικές μονάδες επεξεργασίας ψαριών να στραφούν σε γεννήτριες πετρελαίου και ντίζελ για τις ενεργειακές τους ανάγκες, κάτι που ο Guðlaugur Þór Þórðarson, υπουργός Περιβάλλοντος της Ισλανδίας, χαρακτήρισε «απαράδεκτο».
Ευρωπαϊκή ανησυχία για την επισιτιστική ασφάλεια
Τα σχόλια του Jakobsdóttir έρχονται εν μέσω ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπη, καθώς μεγάλοι εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων όπως η Γαλλία και η Ολλανδία προσπαθούν να βρουν τρόπους να εξισορροπήσουν την παραγωγή τροφίμων με την ανάγκη να εκπληρωθούν οι αυστηροί κλιματικοί στόχοι της ΕΕ.
Η ολλανδική κυβέρνηση κλείνει πολλές φάρμες ώστε η Χάγη να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που έχει επιβάλει η ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών. Η Ιρλανδία από τη μεριά της έχει υποβάλει παρόμοιες προτάσεις που θα ανάγκαζαν τους αγρότες να θανατώσουν 200.000 βοοειδή.
Η Ισλανδία, όπου το περιορισμένο φως της ημέρας και οι χαμηλές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις καλλιέργειας και την γεωργική παραγωγή εισάγει ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης γεωργικών εκμεταλλεύσεων για να ενισχύσει την παραγωγή.
Η Jakobsdóttir είπε σχετικά: «Ένα από τα πράγματα που ξεκινάμε είναι να καλλιεργούμε καλαμπόκι στην Ισλανδία, κάτι που δεν έχει γίνει συστηματικά, παρόλο που είναι δυνατό».
Η Ισλανδία παράγει τα περισσότερα από τα ζωικά προϊόντα που καταναλώνει, αλλά μόνο το 1% των δημητριακών και το 43% των λαχανικών. Μόνο περίπου το ένα πέμπτο της χώρας χρησιμοποιείται για γεωργική παραγωγή, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Jakobsdóttir είπε ότι η χώρα «εξαρτάται πολύ από το εισαγόμενο καλαμπόκι», αλλά «είναι επίσης σημαντικό να καλλιεργήσουμε κάτι μόνοι μας» λόγω της διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας. «Βλέπουμε μια μεγαλύτερη τάση για απομονωτισμό στον κόσμο».
- Ερντογάν – Νετανιάχου ανταγωνίζονται για τη νέα Μέση Ανατολή – Τα όνειρα τους και οι αδυναμίες τους
- Ηράκλειο: Στα δικαστήρια ο 33χρονος Γάλλος – Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από την οικογένεια της 36χρονης
- Ανδρουλάκης: Οι πρωτοβουλίες να διαδεχτούν την αμηχανία – Αποτροπή του σεναρίου για «τουρκοσυριακό σύμφωνο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις