Με σπασμένα φρένα ο χρυσός – Η φρενίτιδα οδηγεί την τιμή πάνω από τα 2.300 δολ/ουγγιά
Οι τιμές του χρυσού τείνουν να μοιράζονται μια αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια – Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος
Το ράλι του χρυσού συνεχίζεται με τις τιμές να φτάνουν σε υψηλό όλων των εποχών την Πέμπτη – και υπάρχει περιθώριο να αυξηθεί περισσότερο καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν ράβδους χρυσού σε ποσότητες ρεκόρ, σύμφωνα με το CNBC.
Οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ειδικά στο πλαίσιο των προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια το δεύτερο εξάμηνο του 2024, δήλωσε στο CNBC ο Aakash Doshi, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της Citi στη Βόρεια Αμερική. Ο χρυσός διαπραγματεύεται επί του παρόντος στα 2.203 δολάρια.
Aντίστροφη σχέση
Οι τιμές του χρυσού τείνουν να μοιράζονται μια αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια μειώνονται, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, τα οποία θα αποφέρουν ασθενέστερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Η Macquarie έχει επίσης προβλέψει ότι οι τιμές του χρυσού θα σημειώσουν νέα υψηλά επίπεδα το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ενώ αναγνωρίζουν ότι οι φυσικές αγορές χρυσού έχουν δώσει ώθηση στις τιμές, οι στρατηγικοί αναλυτές της Macquarie απέδωσαν την πρόσφατη άνοδο των τιμών κατά 100 δολάρια σε «σημαντικές αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης» στο σημείωμά τους με ημερομηνία 7 Μαρτίου.
«Οι κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν αγοράσει ιστορικά επίπεδα χρυσού τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζουν να είναι ισχυροί αγοραστές και το 2024», δήλωσε ο επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, Shaokai Fan.
Αυτές οι αγορές έχουν ενισχύσει τις τιμές του χρυσού παρά τα υψηλά επιτόκια και το ισχυρό δολάριο, δήλωσαν παρατηρητές της αγοράς στο CNBC.
Τα υψηλότερα επιτόκια τείνουν να μειώνουν την ελκυστικότητα του χρυσού σε σύγκριση με τα ομόλογα, καθώς δεν πληρώνει τόκους, ενώ ένα ισχυρότερο δολάριο διαβρώνει τη λάμψη των χρυσών σε τιμές δολαρίου για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
Η ισχυρή φυσική ζήτηση για χρυσό τροφοδοτείται επίσης από την ελκυστικότητά του ως περιουσιακού στοιχείου ασφαλούς καταφυγίου εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.
«Την τελευταία δεκαετία, η Ρωσία και η Κίνα ήταν οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές. Ωστόσο, οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια έχουν διαφοροποιηθεί», δήλωσε ο Doshi.
Η Κίνα κινεί τα νήματα
Η Κίνα είναι ο κύριος μοχλός τόσο για την καταναλωτική ζήτηση όσο και για τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες και η χώρα δεν είναι πιθανό να επιβραδυνθεί.
Μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το 2023. Η αδύναμη οικονομία της Κίνας και ο τομέας των ακινήτων οδήγησαν επίσης περισσότερους επενδυτές προς το περιουσιακό στοιχείο ασφαλούς καταφυγίου, με μεμονωμένες επενδύσεις σε χρυσό να παραμένουν ισχυρές, ανέφερε το WGC.
Ενώ η ζήτηση κοσμημάτων της Ινδίας θα πρέπει να συνεχίσει να είναι σημαντική, ο ακριβότερος χρυσός θα μπορούσε να μειώσει κάπως αυτές τις δαπάνες, ανέφερε το WGC. Η ζήτηση κατανάλωσης χρυσών κοσμημάτων της Ινδίας μειώθηκε κατά 6% στους 562,3 τόνους το 2023 από το προηγούμενο έτος.
Και η Ινδία στο παιχνίδι
Τούτου λεχθέντος, οι επενδύσεις της Ινδίας σε ράβδους χρυσού και νομίσματα αυξήθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση. Η ζήτηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας για χρυσό εξακολουθεί επίσης να είναι ισχυρή, με την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας να αγοράζει 8,7 τόνους χρυσού τον Ιανουάριο, σημειώνοντας την υψηλότερη μηνιαία αγορά από τον Ιούλιο του 2022.
Εκτός από την Κίνα και την Ινδία, η ζήτηση χρυσού της Τουρκίας πέρυσι σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με τα αρχεία του WGC.
Ο αδυσώπητος πληθωρισμός των καταναλωτών, οι περιορισμένες διαθέσιμες εναλλακτικές επενδύσεις και η εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών πέρυσι οδήγησαν τη ζήτηση της Τουρκίας για το κίτρινο μέταλλο.
Η Τουρκία κατέγραψε επίσης ισχυρή λιανική ζήτηση, με τους επενδυτές να συσσωρεύονται σε χρυσό κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών πέρυσι για να προστατευθούν από πιθανή μεταβλητότητα στην τουρκική λίρα”, πρόσθεσε ο Fan.
Ο ετήσιος πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στην Τουρκία αυξήθηκε πρόσφατα στο 67,07% τον Φεβρουάριο. Η τουρκική λίρα έχασε το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου τον περασμένο χρόνο και σήμερα διαπραγματεύεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.
- Χατζηδάκης για προϋπολογισμό 2025: «Δεν δίνουμε παραπάνω από αυτά που αντέχουμε»
- O Έντι Ρέντμεϊν θα πρωταγωνιστήσει στην στη 2η σεζόν του «The Day of the Jackal»
- Γιαμάλ: «Η Μπάρτσα μπορεί να κατακτήσει τα πάντα και αυτή είναι η πρόθεσή μου»
- Ποιο ρόλο έχουν τα smartphone στην εκπαίδευση; Απαγορεύσεις και αντίλογος
- Κίεβο: Τουλάχιστον ένας νεκρός και εννέα τραυματίες από την πυραυλική επίθεση της Ρωσίας
- Η σχέση Τουρκίας – Συρίας και οι ανησυχίες σε Ελλάδα και Κύπρο