Comfort food: Γιατί μας ανεβάζει τόσο τη διάθεση;
Και συμβουλές για να το απολαμβάνετε χωρίς ενοχές…
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αγχωμένος για να αναζητήσει το λεγόμενο comfort food. Στα πλαίσια της κυριακάτικης χαλάρωσης μπορεί επίσης να λαχταρίσουμε πιάτα που μας ανακουφίζουν συναισθηματικά και μας ανεβάζουν τη διάθεση.
Τι κάνει όμως το comfort food τόσο δελεαστικό;
5 λόγοι που δύσκολα αντιστεκόμαστε στο comfort food
#1 Συνήθως, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι
Από βιολογικής άποψης, υπάρχει λόγος που το σώμα λαχταρά τέτοια τρόφιμα. Όταν καταναλώνουμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα στα παραπάνω συστατικά, το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλό μας που σχετίζεται με την ευχαρίστηση, ενεργοποιείται.
Επομένως το comfort food δεν ικανοποιεί μόνο τους γευστικούς μας κάλυκες αλλά και τον εγκέφαλό μας.
#2 Μας «ξυπνά» αναμνήσεις
Το comfort food συνοδεύεται συχνά από νοσταλγία…
Ίσως, οι αυγοφέτες με βούτυρο το πρωί του Σαββάτου ή μια πίτσα το βράδυ της Κυριακής, σας μεταφέρει στα παιδικά σας χρόνια.
Φυσικά, οι τροφές «άνεσης» δεν είναι απαραίτητα τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες και ανθυγιεινά συστατικά. Ένα φρέσκο μήλο με λίγο μέλι μπορεί να είναι το φαγητό που «ξυπνά» τη δική σας ανάμνηση.
#3 Έχει ευχάριστη μυρωδιά
Η όσφρηση είναι μια από τις πιο ισχυρές μας αισθήσεις. Όταν μυρίζουμε ένα συγκεκριμένο φαγητό, πολλές φορές μας προκαλούνται θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με κοινωνικές συνδέσεις.
#4 Είναι μοναδικό για τον καθένα μας
Από μια τεράστια ποικιλία τροφών, οι προτιμήσεις στις γεύσεις είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση που μας χαρακτηρίζει και «προσθέτει» στη μοναδικότητά μας.
#5 Είναι συνήθως εύκολο και γρήγορο
Υπάρχουν κι αυτές οι μέρες που δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να αφιερώσουμε χρόνο στη μαγειρική. Σε τέτοιες στιγμές, τα comfort foods μπορούν πραγματικά να μας λύσουν τα χέρια.
Tips για να είναι το comfort food σας υγιεινό
Ετοιμάστε μια εκδοχή του αγαπημένου σας comfort food με χαμηλότερες θερμίδες, λιπαρά, νάτριο και ζάχαρη
Ακολουθούν 2 νόστιμες και θερμιδικά χαμηλές ιδέες:
Χειροποίητη πίτσα
Οι περισσότερες πίτσες που παραγγέλνουμε απ’ έξω περιέχουν μεγάλες ποσότητες τυριών και πολλά αλλαντικά, οπότε έχουν ιδιαιτέρως υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και κορεσμένο λίπος.
Εάν όμως παρασκευάσετε στο σπίτι την πίτσα που επιθυμείτε θα είναι ασφαλώς μια πιο «ελαφριά» εκδοχή της αντίστοιχης που θα παραγγέλνατε.
Θα χρειαστείτε μια τορτίγια των 40 γραμμαρίων. Στη συνέχεια:
- Αλείψτε την με λίγη σπιτική σάλτσα ντομάτας.
- Έπειτα, προσθέστε 30 γρ. τυρί light σε φέτες ή τριμμένο, 20 γρ. γαλοπούλα ή προσούτο.
- Ολοκληρώστε τη συνταγή βάζοντας ροδέλες λαχανικών, όπως πιπεριά, ντομάτα, μανιτάρια και ροδέλες ελιάς.
- Βάλτε την στο φούρνο για 20 λεπτά και είναι πανέτοιμη!
Σπιτικά burgers
Αγοράστε τα δικά σας ψωμάκια burger στο σπίτι και προσθέστε:
- Ένα μπιφτέκι μοσχαρίσιο ή ακόμα καλύτερα κοτόπουλο.
- Μια επιπλέον πινελιά νοστιμιάς με λίγη κέτσαπ, ροδέλες ντομάτας, μαρούλι ή και ελαφρώς καραμελωμένα κρεμμύδια.
- Το σπιτικό σας burger δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από το αντίστοιχο έτοιμο. Μπορεί να μην έχει τεράστια διαφορά σε θερμίδες, αλλά σίγουρα έχει διαφορά σε λιπαρά!
Φάτε το φαγητό σας όταν είστε πραγματικά πεινασμένοι και όχι για… παρηγοριά
Απολαύστε το comfort food σας ως μέρος ενός κανονικού γεύματος και όχι ως σνακ που καταναλώνετε με παρόρμηση.
Αυξήστε την θρεπτική αξία στα αλμυρά comfort foods προσθέτοντας λαχανικά
Στα γλυκά πιάτα, προσθέστε περισσότερα φρούτα και μειώστε τη ζάχαρη και τα λιπαρά.
Δοκιμάστε να φτιάξετε:
Κορμό σοκολάτας light
O κορμός σοκολάτας είναι ένα γλυκό στο οποίο δύσκολα κάποιος θα πει όχι. Ευτυχώς όμως, υπάρχει τρόπος να το καταναλώσετε στην πιο light εκδοχή του.
Θα χρειαστείτε:
- 450γρ. μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη
- 160ml γάλα χαμηλών λιπαρών
- 250γρ. κουβερτούρα με στέβια
- Λίγο εκχύλισμα βανίλιας
- Ένα σφηνάκι ρούμι ή κονιάκ
Θρυμματίστε με τα χέρια σας τα μπισκότα και ζεστάνετε το γάλα. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια για να λιώσει και ύστερα αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια, το περιχύνετε πάνω στα μπισκότα. Προσθέστε το κονιάκ ή το ρούμι και τη βανίλια και ανακατέψτε. Μεταφέρετε όλο το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί, δώστε του το γνωστό μακρόστενο σχήμα και βάλτε τον κορμό σας στην κατάψυξη.
Φανταζόσασταν ποτέ αυτή τη σοκολατένια απόλαυση με μόλις 186 θερμίδες ανά κομμάτι;
Υγιεινό cheesecake
Η συνταγή που ακολουθεί είναι πιο ελαφριά και με λιγότερες από 250 θερμίδες ανά βαζάκι, μπορείτε πραγματικά να απολαύσετε αυτό το αγαπημένο γλυκό.
Θα χρειαστείτε:
- 2 μπισκότα digestive χωρίς ζάχαρη
- 1 κ.γ. λιωμένο βούτυρο light
- 1 κ.σ. γιαούρτι 2% ανακατεμένο με 1 κ.σ. τυρί κρέμα light
- 1 λεμόνι για ελάχιστες σταγόνες και λίγο ξύσμα
- 1 κ.γ. μαρμελάδα
Αλέστε τα μπισκότα στο μπλέντερ, προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Χτυπήστε με το μίξερ όλα τα υλικά για την κρέμα μέχρι να γίνει αφράτη. Σε μικρά ποτήρια βάλτε λίγο από το μπισκότο, λίγη από την κρέμα και λίγη από την μαρμελάδα.
Έτοιμο! Ένα βαζάκι cheesecake, ικανό να προσφέρει απόλαυση σε συνδυασμό με θρεπτικά συστατικά.
Πηγή Vita.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις