Μακελειό στη Μόσχα: Το ερώτημα που ψάχνει απάντηση – Ποια θα είναι η αντίδραση του Πούτιν;
Η Ρωσία θρηνεί τα θύματα της επίθεσης στο Crocus City Hall της Μόσχας ωστόσο το ερώτημα που ψάχνει απάντηση είναι πώς θα αντιδράσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Τη στιγμή που η Ρωσία θρηνεί τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της Παρασκευής (22/03) στο Crocus City Hall της Μόσχας, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 137 άνθρωποι, ένα ερώτημα που ταλανίζει όλο τον πλανήτη είναι πώς θα αντιδράσει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Την Κυριακή όλες οι γιγαντοοθόνες στη ρωσική πρωτεύουσα μετέδιδαν το ίδιο μήνυμα: ένα αναμμένο κερί και τη ρωσική λέξη «Skorbim» (Θρηνούμε) και από κάτω την ημερομηνία της επίθεσης 22 Μαρτίου 2024.
Ενδεικτικό του πώς η Μόσχα χειρίζεται την κατάσταση είναι ένα άρθρο γνώμης που βρίθει από αντιουκρανικές αναφορές που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Moskovsky Komsomolets
Σε όλη τη χώρα η ρωσική σημαία κυματίζει μεσίστια, ψυχαγωγικές και αθλητικές εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί και οι τηλεπαρουσιαστές φορούν μαύρα.
Μπορεί να μην βρίσκεται στο κέντρο της Μόσχας, αλλά το Crocus City Hall είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς χώρους στη Ρωσία. Όμως το λουτρό αίματος της Παρασκευής μετέτρεψε την αίθουσα συναυλιών σε κόλαση. Οι επιτιθέμενοι σκότωσαν όχι μόνο με σφαίρες, αλλά και με φωτιά. Έβαλαν φωτιά στο κτίριο και δημιούργησαν μια κόλαση.
Έξω από το κτίριο ο κόσμος περιμένει στην ουρά για να αφήσει λουλούδια σε ένα αυτοσχέδιο μνήμα για τα θύματα της θηριωδίας. Εκτός από τριαντάφυλλα και γαρύφαλλα, οι επισκέπτες τοποθετούν κούκλες και μαλακά παιχνίδια πάνω στα λουλούδια. Αυτό συμβαίνει επειδή ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και παιδιά.
Ο κόσμος αφήνει επίσης μηνύματα. Ένα από αυτά απευθύνεται στους δράστες της επίθεσης: «Είστε αποβράσματα. Δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ». Ανάμεσα στο πλήθος εδώ υπάρχει ένα μείγμα θλίψης και θυμού.
«Η καρδιά της χώρας πονάει», είπε η Τατιάνα στο BBC, η οποία μετέφερε μερικά λουλούδια για να τα εναποθέσει στο αυτοσχέδιο μνήμα. «Η ψυχή μου κλαίει. Η Ρωσία κλαίει. Τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Νιώθω σαν να έχουν πεθάνει τα δικά μου παιδιά», προσέθεσε.
«Ήταν ένα μεγάλο σοκ. Μένω κοντά και είδα τι συνέβη από το παράθυρό μου. Είναι φρικτό και μια μεγάλη τραγωδία», είπε από την πλευρά του ο Ρομάν.
«Όποιος το έκανε αυτό, δεν είναι άνθρωπος. Είναι οι εχθροί μας», είπε ακόμα ένας συνταξιούχος ονόματι Γεβγκένι. «Νομίζω ότι πρέπει να ακυρώσουμε το μορατόριουμ για τη θανατική ποινή. Τουλάχιστον για τους τρομοκράτες», προσέθεσε.
Τη συγκεκριμένη άποψη περί επαναφοράς της θανατικής ποινής ενστερνίζονται και αρκετά στελέχη της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς και υποστηρικτές του Κρεμλίνου.
Φωνές κοντά στο Κρεμλίνο βάζουν στο στόχαστρο την Ουκρανία
Και μπορεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται πίσω από τη σφαγή. Έχει δώσει μάλιστα στη δημοσιότητα γραφικές εικόνες από τους δράστες της επίθεσης κατά τη διάρκεια του μακελειού. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν λόγο να αμφισβητήσουν αυτόν τον ισχυρισμό περί ευθύνης.
Ωστόσο όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στη Μόσχα, Στηβ Ρόζενμπεργκ παρά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, η αντίδραση στη Ρωσία ήταν πολύ διαφορετική.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι προωθούν την ιδέα ότι, με κάποιο τρόπο, η Ουκρανία ήταν πίσω από την επίθεση. Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα το Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι τέσσερις ένοπλοι είχαν συλληφθεί στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στην Ουκρανία. Ισχυρίστηκε ότι «τους είχε προετοιμαστεί ένα παράθυρο στην ουκρανική πλευρά για να περάσουν τα σύνορα».
Το Κίεβο απέρριψε τέτοιους ισχυρισμούς, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους σχολιαστές φίλα προσκείμενους στο Κρεμλίνο να επαναλαμβάνουν τους ισχυρισμούς περί ουκρανικής σύνδεσης.
Ενδεικτικό του πώς η Μόσχα χειρίζεται την κατάσταση είναι ένα άρθρο γνώμης που βρίθει από αντιουκρανικές αναφορές που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Moskovsky Komsomolets.
Με τίτλο «Η Ουκρανία πρέπει να κηρυχθεί κράτος τρομοκρατών» και καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Είναι καιρός να καταστραφεί το καθεστώς του Κιέβου… όλη αυτή η συμμορία πρέπει να πεθάνει. Η Ρωσία έχει τους πόρους για να το κάνει αυτό».
Όμως, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC, οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις από μέσα που είναι κοντά στο Κρεμλίνο εγείρουν ένα βασικό ερώτημα. Πώς θα αντιδράσει το Κρεμλίνο σε αυτή την καταστροφική επίθεση; Ή μήπως σχεδιάζει η ηγεσία της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει αυτό που συνέβη στο Crocus City Hall για να δικαιολογήσει μια πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία;
- Φωτεινή Βελεσιώτου: «Δεν εκτιμώ τους τράπερ γιατί ο στίχος τους υποτιμά τις γυναίκες»
- Αξιαγάπητη: Οι δυσκολίες και η πολυπλοκότητα των σχέσεων στο μικροσκόπιο
- Χριστούγεννα: Κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά – Τι πρέπει να προσέχουμε
- Εντυπωσιακός Πόρτις στη νίκη των Μπακς επί των Γουίζαρντς
- Καιρός: Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα – Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Αυτοέλεγχος: Πώς να τον βρείτε αν τον έχετε χάσει στην πορεία