Γιατί οι νέοι κάνουν λιγότερο σεξ: Πορνό, κινητά τηλέφωνα ή αναζήτηση του «κάτι παραπάνω»;
Μήπως η επιθυμία για σεξ έχει μεταμορφωθεί σε ανάγκη για ουσιαστικές και βαθύτερες σχέσεις;
Σήμερα, ο 27χρονος Andrés (δεν είναι το πραγματικό του όνομα) αυνανίστηκε τέσσερις φορές. Τρεις φορές τη νύχτα, επειδή δεν μπορούσε να κοιμηθεί, και άλλη μία φορά κατά τη διάρκεια του απογεύματος. Αυτός ο αυνανισμός έλαβε χώρα ενώ παρακολουθούσε πορνό στο κινητό του τηλέφωνο στο μπάνιο.
«Ξεκίνησε ως Δεκέμβριος χωρίς αγόρια, μετατράπηκε σε Ιανουάριο χωρίς αγόρια και φαίνεται ότι θα καταλήξει να είναι και Φεβρουάριος χωρίς αγόρια»
Προτιμά την κρεβατοκάμαρά του, αλλά η φίλη του ήταν εκεί. Είναι μαζί εδώ και έξι χρόνια, και δεν έχουν κάνει σχεδόν καθόλου σεξ τα τελευταία δύο χρόνια. Το θεωρεί «περίπλοκο πράγμα», ακόμη περισσότερο από ό,τι όταν ξεκίνησε η σχέση τους. «Μερικές φορές με αηδιάζει και μόνο που το σκέφτομαι».
Μείωση στη μείωση
Η σχέση με το σεξ φαίνεται να μεταβάλλεται. Δεν έχουν τέλος οι μελέτες που δείχνουν ότι κάνουμε όλο και λιγότερο σεξ, και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νέους ανθρώπους. Τον Φεβρουάριο, η γαλλική εφημερίδα Libération δημοσίευσε τα ευρήματα έρευνας του Γαλλικού Ινστιτούτου Κοινής Γνώμης (IFOP), σύμφωνα με τα οποία μόνο το 76% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων έχει κάνει σεξ τον τελευταίο χρόνο, μια πτώση 15 ποσοστιαίων μονάδων από το 2006.
«Το να μην κάνουμε σεξ στο πρώτο ραντεβού επιτρέπει στην επιθυμία να αναδυθεί, μόνο που είναι μια επιθυμία που δεν είναι μόνο σωματική, αλλά πιο ολοκληρωμένη. Ο χρόνος δημιουργεί το κλίμα εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο για να πάρει η σεξουαλική σχέση την πορεία της»
Η μείωση αυτή είναι πιο αισθητή μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών, το ένα τέταρτο των οποίων δεν ήταν σεξουαλικά ενεργό, ποσοστό πενταπλάσιο σε σχέση με το 2006. Υπάρχει επίσης πτώση στη συχνότητα: μόνο το 43% των ερωτηθέντων κάνει σεξ σε εβδομαδιαία βάση, σε σύγκριση με το 58% πριν από 18 χρόνια.
Ήρθε ο θάνατος της επιθυμίας;
Ο φόβος μιας παγκόσμιας «σεξουαλικής κρίσης» εκφράστηκε το 2018 από το The Atlantic, με βάση μια έρευνα που έδειξε μια πτώση μεταξύ των νέων των ΗΠΑ όσον αφορά το σεξουαλικό ενδιαφέρον. Με κάθε μελέτη, ένα νέο κύμα θεωριών εξαπολύεται, πολλές από τις οποίες συνδέονται με το πορνό.
Ο François Kraus, ο οποίος ήταν ο διευθυντής της έρευνας IFOP, λέει: «Δημιουργεί τόσο ισχυρές φαντασιώσεις που, για ορισμένους ανθρώπους, η πραγματικότητα γίνεται άχαρη». Άλλοι αναλυτές δίνουν έμφαση στην επαγγελματική εξουθένωση που προκαλείται από τις δουλειές μας- οι πολύωρες εργάσιμες ημέρες αφήνουν τα άτομα χωρίς ενέργεια για σεξ. Το στρες και το άγχος μπορούν επίσης να μειώσουν τη λίμπιντο. Έχουν αναφερθεί και οι αλλαγές στις διαπροσωπικές σχέσεις: η ψηφιοποίηση μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την ανάπτυξη βαθύτερων δεσμών».
Πολλά άρθρα συμφωνούν στο ότι αυτό συνιστά πρόβλημα, ή ακόμη και ότι αποτελεί «τη σεξουαλική κρίση της Gen Z», μια «αόρατη πανδημία» ή «το θάνατο της επιθυμίας». Αλλά αυτή η άποψη σπάνια εκφράζεται από την εν λόγω γενιά. Δεδομένου αυτού του γεγονότος, ο Kraus πιστεύει ότι η στάση των νέων θα μπορούσε να αποτελεί αντίδραση στο κατεστημένο, και ειδικότερα στις φιλελεύθερες απόψεις για το σεξ που προέρχονται από τη δεκαετία του 1960.
Κλίμα εμπιστοσύνης και σεξ στο πρώτο ραντεβού
Η φιλόσοφος Margot Rot, 27 ετών, συγγραφέας του ισπανόφωνου βιβλίου Infoxicación (Paidós, 2024), υποστηρίζει ότι, λόγω της απουσίας των ταμπού που κάποτε οδηγούσαν στην επιθυμία υπέρβασης, τα ενδιαφέροντα των νέων θα μπορούσαν να αλλάξουν. «Ίσως αυτό που είναι πιο δύσκολο σήμερα είναι η προοπτική της δημιουργίας στενής σχέσης.
Μεταξύ μιας γενιάς που περιορίζεται λιγότερο από φόβους και προκαταλήψεις σχετικά με το σεξ, το οποίο από μόνο του δεν αποτελεί πλέον ταμπού, η επιθυμία μπορεί να έχει μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο. Οι νέοι μπορεί απλώς να αναζητούν έναν διαφορετικό τρόπο για να έρθουν κοντά.
Η Τερέζα, 26 ετών, δεν έχει κάνει σεξ από τον Δεκέμβριο και συμφωνεί με το σκεπτικό της Rot. «Ξεκίνησε ως Δεκέμβριος χωρίς αγόρια, μετατράπηκε σε Ιανουάριο χωρίς αγόρια και φαίνεται ότι θα καταλήξει να είναι και Φεβρουάριος χωρίς αγόρια». Δεν ανησυχεί για την περίοδο αποχής της.
«Αν και πιστεύω ότι είναι υπέροχο που υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται άνετα να έχουν περιστασιακές σχέσεις, εγώ προτιμώ να το πάω πιο αργά ώστε να δημιουργήσω μια σχέση βασισμένη στην εμπιστοσύνη».
Στο Filosofía del deseo (Φιλοσοφία της επιθυμίας, Ariel, 2024), ο συγγραφέας Frédéric Lenoir υποστηρίζει ότι, ενστικτωδώς, οι άνθρωποι ανακαλύπτουν εκ νέου τις βιωματικές εμπειρίες των προηγούμενων γενεών, για τις οποίες η περίοδος της γνωριμίας ήταν μια κοινωνικά επιβεβλημένη πρακτική φλερτ.
«Το να μην κάνουμε σεξ στο πρώτο ραντεβού επιτρέπει στην επιθυμία να αναδυθεί, μόνο που είναι μια επιθυμία που δεν είναι μόνο σωματική, αλλά πιο ολοκληρωμένη. Ο χρόνος δημιουργεί το κλίμα εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο για να πάρει η σεξουαλική σχέση την πορεία της».
*Με πληροφορίες από El Pais | Κεντρική φωτογραφία θέματος: YouTube
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις