Ισραήλ: Άρχισαν οι γκρίνιες στην κυβέρνηση μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ – Παραίτηση υπουργού και κριτικές
Ο Νετανιάχου βρίσκεται πιο απομονωμένος από ποτέ σε διεθνές επίπεδο και αυτό φαίνεται να έχει αντίκτυπο και στις ισορροπίες του κυβερνητικού συνασπισμού του Ισραήλ
Η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την υιοθέτηση από το ΣΑ του ΟΗΕ του ψηφίσματος για «άμεση και διαρκή κατάπαυση πυρός» στη Γάζα καθώς οι ΗΠΑ για πρώτη φορά δεν άσκησαν βέτο αλλά απείχαν από την ψηφοφορία.
Ο εκνευρισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κρύβεται καθώς πριν ακόμα ξεκινήσει η ψηφοφορία, το γραφείο του δημοσίευσε… προειδοποίηση στις ΗΠΑ πως εάν δεν ασκήσουν βέτο θα ακυρωθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη Ισραηλινών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον με θέμα την χερσαία εισβολή στη Ράφα.
Μετά την απόφαση ο Νετανιάχου όντως ακύρωσε την επίσκεψη στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ ότι πλέον μπορεί να κινηθεί και χωρίς τη στήριξή τους, κάνοντας ο ίδιος ό,τι θεωρεί ό,τι πρέπει να γίνει.
Λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΟΗΕ, ο βετεράνος πολιτικός Γκιντεόν Σαάρ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Οι ΗΠΑ δήλωσαν την «απογοήτευσή» τους για την απόφαση των συμμάχων τους και τόνισαν ότι η αποχή από την ψηφοφορία δεν σημαίνει αλλαγή στάσης στον πόλεμο. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη Ράφα με τους εταίρους μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ενώ εμφανίστηκε για άλλη μια φορά καθησυχαστικός επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ ετοιμάζει μία χερσαία εισβολή τις επόμενες ημέρες.
Γκρίνιες στον κυβερνητικό συνασπισμό
Το Ισραήλ είναι πιο απομονωμένο διπλωματικά από ποτέ, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι προβλέπεται αλλαγή της πολιτικής του σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα. Ωστόσο οι εξελίξεις προκαλούν και τριγμούς στην κυβέρνησή συνασπισμού.
Λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΟΗΕ, ο βετεράνος πολιτικός Γκιντεόν Σαάρ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας επειδή δεν τον συμπεριέλαβαν στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.
Ο Σαάρ, που ήταν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, εντάχθηκε στην κυβέρνηση του Νετανιάχου όπως και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η αποχώρησή του, καθώς και ενός συμμάχου του, δεν αναμένεται ότι θα επηρεάσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να διαθέτει σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Ο Σαάρ ήταν εσωκομματικός αντίπαλος του Νετανιάχου στο δεξιό κόμμα Λικούντ αλλά στη συνέχεια προσχώρησε στο κεντρώο μπλοκ του Μπένι Γκαντζ. Μαζί εντάχθηκαν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας όμως ο Γκαντζ έγινε μέλος του μικρού «πολεμικού συμβουλίου» όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, ενώ ο Σαάρ όχι.
«Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη εάν δεν έχω, κατά την κρίση μου, μια πραγματική δυνατότητα να επηρεάσω την πολιτική ατζέντα. Απλώς δεν βλέπω κανένα όφελος σε όλο αυτό», είπε ο Σαάρ. Η αποχώρησή του δεν θεωρείται έκπληξη, αφού νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε διακόψει και τη συμμαχία του με τον Γκαντζ.
Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ
Ο Μπένι Γκαντζ από τη μεριά του άσκησε κριτική στην απόφαση Νετανιάχου να ακυρώσει την επίσκεψη της ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον, σημειώνοντας ότι όχι μόνο αυτή έπρεπε να πραγματοποιηθεί αλλά και ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έπρεπε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και να μιλήσει με τον Μπάιντεν.
«Όχι μόνο είναι σωστό για την αντιπροσωπεία να ταξιδέψει – ο πρωθυπουργός θα έκανε καλά αν ο ίδιος ταξίδευε στις ΗΠΑ και είχε άμεσο διάλογο με τον πρόεδρο Μπάιντεν και τους ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης», ανέφερε.
Ο Γκαντζ, ο οποίος συναντήθηκε με κορυφαίους ηγέτες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με τον Νετανιάχου να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την απόφασή του αυτή, πρόσθεσε:
«Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε – η ειδική σχέση μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια άγκυρα στην ασφάλεια και τις εξωτερικές σχέσεις του Ισραήλ και ο άμεσος διάλογος με την αμερικανική κυβέρνηση είναι ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα που δεν πρέπει να εγκαταλείπεται ακόμη και όταν υπάρχουν προκλήσεις και διαφωνίες.
Το γραφείο του Νετανιάχου απάντησε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός «απέρριψε την πρόταση» του Γκαντζ σε μια ανακοίνωση που ανέφερε:
«Αφού η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που πέρασε με την αποχή των ΗΠΑ, ο Γκαντζ προτείνει να επισκεφθεί αντιπροσωπεία τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός απέρριψε την πρότασή του».
Άφαντος ο Νετανιάχου
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε δηλώσεις για το πώς θα κινηθεί το Ισραήλ από εδώ και πέρα αλλά όλες οι ενημερώσεις έρχονται γραπτώς από το γραφείο του.
Ο Γιόαβ Γκάλαντ, υπουργός Άμυνας, είναι ο ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που έχει δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας λέγοντας ότι το Ισραήλ «θα κυνηγήσει τη Χαμάς παντού, ακόμα και σε μέρη που δεν το έχουμε κάνει μέχρι τώρα» και ότι «θα ήταν ανήθικο να σταματήσουμε τον πόλεμο εφόσον δεν έχουμε πάρει πίσω τους ομήρους».
Ο Γκάλαντ βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον για προγραμματισμένη συνάντηση με τον ομόλογό του Λόιντ Όστιν που θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Τρίτη. Ίσως εκεί φανεί η έκταση της ρήξης του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, η αποφασιστικότητα του Τελ Αβίβ να προχωρήσει αλλά και η διάθεση της Ουάσιγκτον να κάνε κάτι ουσιαστικό για να πιέσει το Ισραήλ σε υποχώρηση.
- Στροφή στα mocktails για τους νέους στις ΗΠΑ – ΤΙ δείχνει έρευνα για την κατανάλωση αλκοόλ
- LIVE: Ατρόμητος – Αστέρας Τρίπολης
- Κώστας Σημίτης: Μεσίστια η σημαία στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ – Η φωτογραφία του δίπλα στη Φώφη Γεννηματά
- Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 100-81: Συνεχίζει ακάθεκτος – Πρωταγωνιστές ξανά οι Ναν και Γιούρτσεβεν (vid)
- Μπορείτε να φλερτάρετε στην πραγματική ζωή – χωρίς να είστε φρικιό
- Βόλος – ΑΕΚ 2-4: Ποδαρικό με νίκη για την Ένωση