ΟΗΕ: Δεν αλλάζουμε την πολιτική μας, λένε οι ΗΠΑ – Οι αντιδράσεις Ισραήλ και Χαμάς στο ψήφισμα για εκεχειρία
Το ψήφισμα για κατάπαυση πυρός πέρασε από το ΣΑ του ΟΗΕ με τις ΗΠΑ να δηλώνουν ότι η αποχή τους από την ψηφοφορία δεν συνιστά αλλαγή πολιτικής σε σχέση με το Ισραήλ, που δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του
Μετά από σχεδόν έξι μήνες αιματοχυσίας το ΣΑ του ΟΗΕ κατέληξε για πρώτη φορά σε ένα ψήφισμα που ζητά «άμεση και διαρκή κατάπαυση πυρός» στη Γάζα, καθώς οι ΗΠΑ μετά από έντονες διαβουλεύσεις αποφάσισαν τελικά να μην ασκήσουν βέτο αλλά να απέχουν από τη ψηφοφορία, ενδεικτικό της πίεσης που δέχονται καθώς το Ισραήλ απειλεί να πραγματοποιήσει την απειλή του να εισβάλει στη Ράφα όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι.
Οι ζυμώσεις με τις ΗΠΑ συνεχίζονταν έως το «και πέντε» στον ΟΗΕ, προκειμένου να αλλάξουν διατυπώσεις στο σχέδιο ψηφίσματος που να αποτρέπουν ένα νέο αμερικανικό βέτο. Έτσι αποσύρθηκε ο όρος «μόνιμη» (permanent) για να αντικατασταθεί με τον όρο «διαρκή» (lasting) αναφορικά με την κατάπαυση πυρός, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας που στην αρχή υπέβαλε το ψηφοφορία το αρχικό προσχέδιο που όμως απορρίφθηκε.
Ωστόσο στο ψήφισμα δεν υπήρξε καταδίκη της Χαμάς, γεγονός που όπως είπαν οι ΗΠΑ οδήγησε στην απόφασή τους να απόσχουν, και δεν ετέθη ως προϋπόθεση η απελευθέρωση ομήρων για την επίτευξη εκεχειρίας, αλλά ως ένα ακόμα αίτημα μαζί με την απρόσκοπτη παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
The text of the resolution 2728 just adopted by the Council pic.twitter.com/YJpbBUgeW2
— Ambassador Majed Bamya 🇵🇸 (@majedbamya) March 25, 2024
Απομονωμένο το Ισραήλ
Το Ισραήλ δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του, ενώ πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση – που καθυστέρησε περίπου 20 λεπτά καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις στον ΟΗΕ – ο Νετανιάχου δήλωσε ότι εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα, θα ακυρώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον με σκοπό να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις στην προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας όντως το Ισραήλ ακύρωσε την επίσκεψη με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου να εκφράζει την απογοήτευσή του. «Είναι απογοητευτικό. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι που δεν θα έρθουν στην Ουάσιγκτον ώστε να έχουμε μια συνολική συζήτηση μαζί τους σχετικά με τις βιώσιμες εναλλακτικές επί του πεδίου της Ράφα», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι.
Το Ισραήλ θα αναλάβει δράση κατά της Χαμάς παντού, «ακόμη και σε μέρη που δεν έχουμε πάει ακόμη»
Ο ίδιος τόνισε ότι η αμερικανική πολιτική δεν έχει αλλάξει, παρά την απόφαση για αποχή από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να εκφράζουν τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την ισραηλινή πολιτική στη Γάζα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
«Τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά την άποψή μας ότι μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα ήταν μεγάλο λάθος», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει ενδείξεις ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για κάτι τέτοιο τις επόμενες ημέρες.
«Θα συνεχίσουμε», η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ
Και μπορεί το ψήφισμα να θεωρείται ένα πρώτο σημαντικό βήμα – κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο – ωστόσο το τι θα συμβεί στην πράξη παραμένει ακόμα ανοιχτό. Εκ μέρους του Ισραήλ η μόνη επίσημη δήλωση μέχρι στιγμής είναι αυτή του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, που θα συναντηθεί αύριο στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό ομόλογό του όπως ήταν προγραμματισμένο.
Ο Γκάλαντ υποστήριξε ότι το Ισραήλ «δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στο σπίτι τους». Πρόσθεσε ότι θα πει στον Λευκό Οίκο ότι το Ισραήλ θα αναλάβει δράση κατά της Χαμάς παντού, «ακόμη και σε μέρη που δεν έχουμε πάει ακόμη».
Ο Ισραηλινός υπουργός δήλωσε επίσης ότι αν δεν υπάρξει μια «νίκη αποφασιστικής σημασίας» στη Γάζα, «μπορεί να βρεθούμε εγγύτερα σε έναν πόλεμο στον βορρά», όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά με μαχητές της Χεζμπολάχ εδώ και πέντε μήνες, αφού ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις τον παλαιστινιακό θύλακα.
Στην ατζέντα της συνάντησης του Γκάλαντ με τον Όστιν είναι η απελευθέρωση των ομήρων, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, η προστασία των αμάχων στη Ράφα, αλλά όπως ανέφεραν χθες ισραηλινά ΜΜΕ ο ισραηλινός υπουργός θα έχει μαζί του μία λίστα με όπλα και αμυντικά συστήματα που το Τελ Αβίβ ζητά από την Ουάσιγκτον.
Το εάν θα γυρίσει πίσω με νέα «δώρα» μένει να φανεί μετά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και τη στάση που πρόκειται να κρατήσουν οι ΗΠΑ για να πιέσουν ή όχι πραγματικά το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Γάζα.
Χαμάς: Καλοδεχούμενη η απόφαση αλλά πρέπει να εφαρμοστεί
Η Χαμάς από την πλευρά της χαιρέτισε την απόφαση του ΟΗΕ αλλά τονίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να αναγκαστεί να την εφαρμόσει.
Ο Basem Naim, μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης είπε ότι είναι σημαντικό επίσης να δούμε πώς θα λειτουργήσει η διεθνής κοινότητα για να υποχρεώσει το Ισραήλ να το εφαρμόσει.
Ο Hussam Badran, μέλος επίσης του πολιτικού γραφείου, δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις το πρόβλημα δεν σχετίζεται με τους ομήρους αλλά με την άρνηση του Τελ Αβίβ να παράσχει εγγυήσεις για βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Badran λέει ότι αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν τον τερματισμό της επίθεσης, επιτρέποντας βοήθεια στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, την επιστροφή των εσωτερικά εκτοπισμένων και ένα σαφές σχέδιο ανοικοδόμησης.
Δήλωσε επίσης ότι ο Νετανιάχου δεν θέλει να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και «εξαπατά τον λαό του και τις οικογένειες των κρατουμένων για να καλύψει τις πολιτικές του αποτυχίες και τις αποτυχίες ασφαλείας του».
Ώρα για κυρώσεις λένε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την έγκριση, από το Συμβούλιο Ασφαλείας, του ψηφίσματος που ζητεί την «άμεση» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση των ομήρων, τονίζοντας ότι θα ήταν «ασυγχώρητο» να μην εφαρμοστεί.
«Αυτή η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί. Μια αποτυχία της θα ήταν ασυγχώρητη» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Μία σειρά από ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για ένα πρώτο βήμα που πρέπει όμως να υλοποιηθεί για να έχει αντίκρισμα η απόφαση. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για τα κράτη να λάβουν μέτρα κατά του Ισραήλ αν αρνηθεί να ευθυγραμμιστεί στην απόφαση του ΣΑ, αναφέρουν.
Εμπαργκο όπλων και κυρώσεις είναι κάποια από τα μέτρα που προτείνουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για τους Παλαιστίνιους της Γάζας που ο χρόνος τους τελειώνει, καθώς ο παλαιστινιακός θύλακας έχει γονατίσει από τα αδιάκοπα χτυπήματα και αντιμετωπίζει την εξάπλωση του λιμού.
- Άρης: «Μέσα» ο Σιφουέντες, ατομικό για Μορόν και Μάγιο
- Κομμένο πεπόνι αξίας 26 εκατ. φέρνει πόλεμο στους Christie’s
- Απορρίφθηκε η έφεση της ΑΕΚ στο ΑΣΕΑΔ – Χωρίς κόσμο με το Λαύριο
- Ανδρουλάκης στο Tik Tok: Να πληρώσει η ΝΔ το πρόστιμο των 500.000 ευρώ για το Email Gate
- H Αντζελίνα Τζολί έδωσε συνέντευξη ξυπόλητη – Πότε είναι οκ να εμφανίζεσαι χωρίς παπούτσια;
- Τι ισχυρίστηκαν οι πατροκτόνοι στην Εύβοια – «Ήταν κρίσιμο ότι έγινε αυτοψία ιατροδικαστή»