Τα κοράλλια ζουν τη δική τους πανδημία
Ο συνδυασμός κλιματικής αλλαγής και Ελ Νίνιο ανεβάζει τη θερμοκρασία του νερού σε επικίνδυνα επίπεδα.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε όλο τον κόσμο απειλούνται από δυνητικά θανατηφόρο στρες λόγω των ακραίων θερμοκρασιών του νερού, προειδοποιεί η αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ)
Ήδη, το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας πλήττεται από «μείζον επεισόδιο αποχρωματισμού των κοραλλιών», όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία παρακολούθησης του ζωντανού φυσικού μνημείου, το οποίο έχει μήκος 2.300 χιλιόμετρα και έκταση σχεδόν τριπλάσια της Ελλάδας.
Οι πολύποδες που παράγουν τον λευκό ασβεστολιθικό σκελετό των κοραλλιών συμβιώνουν με μονοκύτταρα φύκη που ονομάζονται ζωοξανθέλες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, τα πολύχρωμα φύκη εγκαταλείπουν την αποικία, η οποία έτσι αποχρωματίζεται (εικόνα) και μένει άσπρη σαν φάντασμα. Αν οι ζωοξανθέλες δεν επιστρέψουν σύντομα, τα κοράλλια πεθαίνουν.
Το φαινόμενο του αποχρωματισμού και η άνοδος της στάθμης των ωκεανών είναι οι βασικοί λόγοι που οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, οι οποίοι είναι μακράν τα πιο παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα, θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή.
Εκτός από την Αυστραλία, επεισόδια αποχρωματισμού καταγράφονται και σε άλλους υφάλους λόγω της ακραίας ζέστης των τελευταίων μηνών, ανέφερε η NOAA.
Αιτία είναι ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής με το φαινόμενο Ελ Νίνιο, συνδυασμός που έφερε ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο.
Όπως ανακοίνωσε το Copernicus, η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρακολούθησης της Γης, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία των ωκεανών έφτασε τον Φεβρουάριο το ιστορικό υψηλό των 21,06 βαθμών Κελσίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις