Πρόταση δυσπιστίας: Για Τέμπη, κράτος δικαίου και διαρροή e-mails εγκαλεί την κυβέρνηση ο Ανδρουλάκης
Η εισήγηση της πρότασης θα γίνει από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στη Βουλή την Πέμπτη και να διασταυρώσει τα ξίφη του με τους αρχηγούς
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Θέση μάχης παίρνουν τα κόμματα ενόψει της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που καταθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας που έδωσε το ΠΑΣΟΚ προς ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας για συνυπογραφή, περιλαμβάνει την υπόθεση της τραγωδίας στα Τέμπη, με αφορμή και τις πρόσφατες αποκαλύψεις της εφημερίδας «Το Βήμα», τις υποκλοπές, το κράτος δικαίου και τις επιθέσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές, τη διαρροή προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών, με αναφορά στην Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στην αγορά, καθώς και την εγκατάλειψη του κοινωνικού κράτους, με αιχμή στη δημόσια Παιδεία και Υγεία.
Όπως έγινε γνωστό από την Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, καθώς πρόκειται για τα κόμματα που, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση.
Δείτε εδώ αναλυτικά το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας
Να σημειωθεί ότι ο κ. Ανδρουλάκης, για λόγους θεσμικής τάξης, ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Περισσού, «το ΚΚΕ θα στηρίξει στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, αναδεικνύοντας τόσο την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων για το έγκλημα των Τεμπών, μαζί με τις προσπάθειες συγκάλυψης, όσο και το σύνολο της
κυβερνητικής πολιτικής που στρέφεται κατά των εργατικών, λαϊκών, δημοκρατικών δικαιωμάτων».
Εφόσον όλα αυτά τα κόμματα της αντιπολίτευσης διάκεινται θετικά, θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών προκειμένου να κατατεθεί και τυπικά το αίτημα. Απαιτείται αριθμός 50 υπογραφών.
«Πάρα πολύ καλή συνεργασία», με το ΠΑΣΟΚ, λέει η Κουμουνδούρου
Αρμόδιες πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν «πάρα πολύ καλή τη συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ» για την τελική διαμόρφωση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας, που υποβάλλεται σήμερα.
«Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Έγιναν προσθήκες, έγινε διαμόρφωση του κειμένου και οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Κάποια κομμάτια στην πρόταση έγιναν πιο αυστηρά, μετά από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε συνδιαμόρφωση. Ο βασικός κορμός της πρότασης δυσπιστίας αφορά στα Τέμπη, υπάρχουν αναφορές στις υποκλοπές, στην υποκλοπή των στοιχείων των ομογενών, και στις τελευταίες αποκαλύψεις για τα μονταρίσματα των συνομιλιών που αφορούν στα Τέμπη», ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι Νίκος Παππάς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η διαδικασία
Η εισήγηση της πρότασης θα γίνει από τον Νίκο Ανδρουλάκη, η ομιλία του οποίου θα κινηθεί σε ιδιαίτερα υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιστρέφει σήμερα, Τρίτη, στην Ελλάδα από τον Καναδά, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στη Βουλή την Πέμπτη και να διασταυρώσει τα ξίφη του με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού, για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα, η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 υπέρ, σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.
Δεν θα γίνει υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη
Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δεν θα πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο για την Τετάρτη 27 Μαρτίου υπουργικό συμβούλιο, λόγω της πρότασης δυσπιστίας και της συζήτησης στη Βουλή.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι συντριπτικά και είπε ότι θα πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.
«Ας είναι μία ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο εύκολα διακινούνται ψέματα. Ας αφήσουμε τους δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους, δεν προσφέρονται όλα τα θέματα για πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης», ανέφερε κατηγορώντας την αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης. Αντίθετα, προτίθεται να συζητηθεί ως πρόταση δυσπιστίας, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις