Ο διάλογος Λουκασένκο – Πούτιν μετά το μακελειό – «Προσπάθησαν να μπουν στη Λευκορωσία αλλά…»
O Αλεξάντερ Λουκασένκο αναφέρθηκε στην αλληλεπίδραση των ειδικών υπηρεσιών, Ρωσίας και Λευκορωσίας κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού για τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεση στη Μόσχα.
Λεπτομέρειες σχετικά με την επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το μακελειό της περασμένης Παρασκευής στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα έδωσε ο επικεφαλής του λευκορωσικού κράτους, Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, o Λουκασένκο μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην αλληλεπίδραση των ειδικών υπηρεσιών των δύο χωρών κατά τη διάρκεια του ανθρωποκυνηγητού για τους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης.
«Ο Πούτιν και εγώ δεν κοιμηθήκαμε για 24 ώρες! Κρατούσαμε επαφή όλη την ώρα»
Μάλιστα ο Λευκορώσος πρόεδρος αποκάλυψε πως οι δράστες της επίθεσης επιχείρησαν αρχικά να διαφύγουν στη χώρα του και όχι στην Ουκρανία, αλλά επειδή τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα ισχυρά, κατάλαβαν ότι δεν είχαν καμία ελπίδα να εισέλθουν και τότε κατευθύνθηκαν προς την Ουκρανία.
«Δεν θα μπορούσαν να εισέλθουν στη Λευκορωσία. Οι καθοδηγητές τους (έχουμε υποψίες για κάποιους από αυτούς, θα τηλεφωνήσω στον Πούτιν και θα μοιραστώ τις υποψίες μου) γνώριζαν ότι θα ήταν πολύ κακή ιδέα να προσπαθήσουν να εισέλθουν στη Λευκορωσία, επειδή η Λευκορωσία ενίσχυσε αμέσως τα μέτρα ασφαλείας, όπως και ένα τμήμα της περιφέρειας στη Ρωσία. Στα πρώτα κιόλας λεπτά, έλαβα μια αναφορά από τον επικεφαλής της KGB (συμμετέχει σε αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες). Θέσαμε τις μονάδες μας σε πολεμικό συναγερμό, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών. Στήθηκαν σημεία ελέγχου στους δρόμους, συμπεριλαμβανομένων των δρόμων που συνδέουν τη Λευκορωσία με τη Ρωσία- αναπτύχθηκαν οι δυνάμεις της KGB, της Κρατικής Επιτροπής Συνόρων και ορισμένες στρατιωτικές μονάδες. Γι’ αυτό δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να μπορέσουν να εισέλθουν στη Λευκορωσία. Το συνειδητοποίησαν. Έτσι έκαναν στροφή και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας», δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι οι υπηρεσίες των δύο χωρών είχαν αποτελεσματική και συντονισμένη συνεργασία μετά την τρομοκρατική επίθεση. «Η αλληλεπίδραση μεταξύ Λευκορώσων και Ρώσων ήταν πολύ σταθερή», σημείωσε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Ο διάλογος με τον Πούτιν
Μόλις οι αρχηγοί των κρατών έλαβαν πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι το αυτοκίνητο με τους τρομοκράτες κινείται προς το Μπριάνσκ, συμφωνήθηκε ότι η Λευκορωσία θα σφράγιζε το δικό της τμήμα του δρόμου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους εγκληματίες και η ρωσική πλευρά θα έκανε το ίδιο στο δικό της τμήμα. «Ανταλλάξαμε τηλεφωνήματα. Τον ρώτησα: ‘Χρειάζεστε κάτι άλλο;’ – ‘Όχι. Όλα είναι εντάξει’. Με ρώτησε: ‘Μπορείς να με βοηθήσεις να τα σφραγίσω;’ και του απάντησα: ‘Φυσικά. Κάνουμε τα πάντα’. Αυτός ήταν ο διάλογος που είχαμε», δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος.
Μάλιστα όπως αποκάλυψε τόσο ο ίδιος όσο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν κοιμήθηκαν για 24 ώρες. «Ο Πούτιν και εγώ δεν κοιμηθήκαμε για 24 ώρες! Κρατούσαμε επαφή όλη την ώρα. Όταν ήρθε η ώρα να απευθυνθεί στο έθνος, το έκανε», σημείωσε ο Αλεξάντρ Λουκασένκο.
«Η επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών πήγε πολύ καλά», πρόσθεσε. Ο Λουκασένκο ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν η Λευκορωσία πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας μετά το μακελειό στη Μόσχα, ο ίδιος απάντησε ότι στη χώρα του γίνονται ήδη όλα όσα προβλέπονται για την ασφάλεια κατά τη διάρκεια μαζικών εκδηλώσεων.
«Στέλνουμε εκεί την αστυνομία, τα ΜΑΤ και αν χρειαστεί, ενισχύονται με στρατιωτικό προσωπικό. Όλοι είναι οπλισμένοι», σημείωσε και προσέθεσε πως είναι σημαντικό να τηρείται ένας τέτοιος αλγόριθμος ασφαλείας. Είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχουν κάμερες παρακολούθησης στους χώρους διεξαγωγής. Η βιντεοεπιτήρηση βοήθησε στον εντοπισμό και την ταυτοποίηση του αυτοκινήτου με τους τρομοκράτες κοντά στο Crocus City Hall.
Η αναφορά του Πούτιν στην Ουκρανία
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε προετοιμάσει ένα «παράθυρο» ώστε οι δράστες να περάσουν τα σύνορα, τα οποία είναι εμπόλεμη ζώνη. Η Ουκρανία αρνείται κατηγορηματικά κάθε ανάμιξή της αλλά δύο από τους ισχυρότερους συμμάχους του Ρώσου προέδρου, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ και ο αρχηγός της υπηρεσίας ασφαλείας FSB, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, κατηγόρησαν ευθέως το Κίεβο την Τρίτη, χωρίς να παρουσιάσουν κάποια απόδειξη.
Ο Μπορτνίκοφ είπε ότι η Ρωσία γνώριζε πως η Ουκρανία εκπαίδευε ισλαμιστές μαχητές στη Μέση Ανατολή. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι πληροφορίες τους επιβεβαιώνουν την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση από το Ισλαμικό Κράτος. Ο ίδιος ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι η επίθεση διαπράχθηκε από ισλαμιστές αλλά είπε ότι θέλει να μάθει ποιος έδωσε την εντολή.
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in