Ρωσία: Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε τη σύλληψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ουκρανίας
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η σφαγή που έγινε στην πρωτεύουσα της Ρωσίας - «ΗΠΑ, Βρετανία και Ουκρανία βρίσκονται πίσω από την επίθεση»
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Τις ΗΠΑ, Βρετανία και Ουκρανία κατηγορεί για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Μόσχα και τη δολοφονία τουλάχιστον 139 ανθρώπων ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Εν τω μεταξύ, δικαστήριο της Μόσχας προχώρησε στην ερήμην καταδίκη του επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών (SBU), Βασίλι Μαλιούκ, , διατάσσοντας την σύλληψή του, για «τρομοκρατία», στον απόηχο του μακελειού στο «Crocus City Hall», χωρίς όμως να αποτελεί την άμεση αφορμή.
Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε τη σύλληψη του αρχηγού των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών
«Το δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας [κεντρικός δήμος της ρωσικής πρωτεύουσας] έκανε δεκτό το αίτημα της έρευνας και συνέλαβε ερήμην τον επικεφαλής της SBU, Βασίλι Μαλιούκ για υπόθεση τρομοκρατίας», δήλωσαν δικαστικές πηγές στο RIA Novosti.
Νωρίτερα, ο Μαλιούκ ανάφερε στο κανάλι του στο Telegram ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας εμπλέκεται σε χτυπήματα σε διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρωσία.
Κατονόμασε επίσης τη γέφυρα της Κριμαίας και τα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ των στόχων της SBU.
Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το RIA Novosti, σήμερα ο Μαλιούκ «επιβεβαίωσε ουσιαστικά την εμπλοκή της υπηρεσίας του στις δολοφονίες και τις απόπειρες δολοφονίας Ρώσων και Ουκρανών πολιτικών και δημόσιων προσώπων».
Ειδικότερα είπε ότι το Κίεβο «δεν θα το αναγνωρίσει με κανέναν τρόπο», αλλά έδωσε λεπτομέρειες για τις δολοφονίες του στρατιωτικού ανταποκριτή Vladlen Tatarsky, του γενικού εισαγγελέα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, Sergei Gorenko και του πρώην βουλευτή της Verkhovna Rada [η ουκρανική Βουλή], Ilya Kiva, καθώς και για την απόπειρα δολοφονίας του συγγραφέα Zakhar Prilepin.
Το πρακτορείο επικαλείται δημοσίευμα τη Washington Post, το οποίο με τη σειρά επικαλέστηκε Ουκρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι η CIA έχει δαπανήσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από το 2015 για να μετατρέψει τις υπηρεσίες ασφαλείας του Κιέβου σε σύμμαχό της κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, οι ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας έχουν διαπράξει δεκάδες δολοφονίες τους τελευταίους περίπου 20 μήνες, μεταξύ των θυμάτων είναι ο στρατιωτικός ανταποκριτής Vladlen Tatarsky και η πολιτική αναλύτρια Darya Dugina.
Περιμένοντας την επόμενη κίνηση του Πούτιν
Η Δύση αναμένει την επόμενη κίνηση του Ρώσου Προέδρου, ενώ αναλυτές σημειώνουν πως ο Πούτιν σχεδιάζει να αξιοποιήσει την φρικτή επίθεση στη Μόσχα για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, αλλά και τα πρωτόκολλα ασφαλείας στο εσωτερικό.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν πως ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, λειτούργησε ως «προάγγελος» όσων θα ακολουθήσουν. «Όλοι τους πρέπει να βρεθούν και να καταστραφούν ανελέητα. Συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων του κράτους που διέπραξε τέτοια θηριωδία. Θάνατος για τον θάνατο που προκάλεσαν», είπε.
«Ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση, το Κρεμλίνο πιθανότατα θα πλαισιώσει την τραγωδία με έναν τέτοιο τρόπο για να προωθήσει τους ευρύτερους γεωπολιτικούς του στόχους», ανέφερε ο Άντριους Τούρσα, σύμβουλος για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη της Teneo.
Υπενθυμίζεται πως ένα μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων το 1999 σε πολλές πόλεις της Ρωσίας, για το οποίο η ρωσική ηγεσία κατηγόρησε τους τσετσένους αυτονομιστές, είχε αποτελέσει το έναυσμα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τότε πρωθυπουργό της Ρωσίας, να ξεκινήσει έναν δεύτερο πόλεμο στη Τσετσενία.
Με μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας συνέτριψε το τσετσένικο αυτονομιστικό κίνημα και ο ίδιος αναδείχθηκε στον απόλυτο κυρίαρχο της ρωσικής πολιτικής. Εκτόξευσε τη δημοτικότητά του και τελικά εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της χώρας στις 26 Μαρτίου του 2000.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις