Βαλτιμόρη: Καρέ καρέ η σύγκρουση του πλοίου στη γέφυρα – Τα σενάρια που εξετάζονται
Παρουσίασε μηχανική βλάβη το Dali ή η πρόσκρουσή του στην Francis Scott Key οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος;
- Χάος για ένα εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα, ουρές και ταλαιπωρία
- EDF: Σε πλήρη λειτουργία ο στόλος των πυρηνικών σταθμών της στη Γαλλία
- Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα
- Το σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα αφάνιζε το λιγότερο 100 εκατ. Ευρωπαίους
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Βαλτιμόρη, μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key όταν ένα φορτηγό πλοίο προσέκρουσε σε έναν από τους πυλώνες της.
Μέχρι στιγμής, δύο άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα νερά του ποταμού Πατάπσκο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της πόλης, ενώ ένα ακόμη είναι σοβαρά τραυματισμένο. Επίσης, οι αρχές εκτιμούν ότι επτά άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, αν και ο αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος.
Την επιχείρηση διάσωσης δυσκολεύουν οι χαμηλές θερμοκρασίες του νερού στην περιοχή αλλά και το πετρέλαιο που έχει χυθεί στο νερό. Τα χρονικά περιθώρια πιέζουν όλο και περισσότερο.
Πώς έγινε η σύγκρουση του πλοίου με τη γέφυρα
Εν τω μεταξύ, τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο, που δείχνει δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο τη μοιραία σύγκρουση του φορτηγού πλοίου Dali στη γέφυρα.
Όπως φαίνεται στο εν λόγω βίντεο, από τη στιγμή της πρόσκρουσης, στις 01:24:32 τοπική ώρα, το πλοίο φαίνεται να χάνει ισχύ για περίπου 60 δευτερόλεπτα. Ένα λεπτό αργότερα από το πλοίο βγαίνουν καπνοί ενώ τα φώτα σβήνουν για δεύτερη φορά περίπου δύο λεπτά πριν την πρόσκρουση στην Francis Scott Key Bridge.
Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι το Dali «έχασε την πρόωση του» ενώ έβγαινε από το λιμάνι
Πρόκειται για το σενάριο που θέλει το μεγάλο πλοίο να έχει υποστεί κάποια σημαντική βλάβη και εξαιτίας αυτής να έπεσε πάνω στη γέφυρα και το οποίο ενισχύεται από το βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.
Στο βίντεο, στο οποίο διακρίνονται και τα οχήματα που βρίσκονταν πάνω στη γέφυρα, φαίνεται το πλοίο να κινείται κανονικά πριν σβήσουν όλα του τα φώτα. Πιθανόν εκεί να έπαθε κάποιο μπλακ-άουτ εξαιτίας του οποίου να έχασε το πηδάλιο ή και κάποια άλλα συστήματα.
Όταν επανήλθε το ρεύμα το πλοίο είχε ήδη βρεθεί σε ανεπίστροφη πορεία προς τη γέφυρα παρά την προσπάθεια να αλλάξει πορεία (προφανώς «ανάποδα τις μηχανές»), σενάριο που ενισχύεται από τον πυκνό καπνό που βγαίνει από την καμινάδα του.
Δείτε το βίντεο
Shocking footage reveals the start of the incident in Baltimore Harbor where 20 people are now missing. Our hearts are with Baltimore, Maryland. #BreakingNews pic.twitter.com/BNfl9aPhca
— CP KAPADIA 🇮🇳 (@cpk18) March 26, 2024
Στις 01:28:44 τοπική ώρα Βαλτιμόρης το πλοίο προσκρούει σε πυλώνα της γέφυρας που καταρρέει μέσα σε μόλις 4 δευτερόλεπτα.
«Χτύπησε τη γέφυρα, προκαλώντας πλήρη κατάρρευση»
Το συμβάν συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες καθώς το πλοίο απέπλεε από το λιμάνι. Στο πλοίο μάλιστα επέβαιναν και δύο πλοηγοί.
Πρόκειται για την πιο σοβαρή πρόσκρουση σε γέφυρα των ΗΠΑ από την καταστροφή της Tampa Skyway το 1980.
Τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι το Dali «έχασε την πρόωση του» ενώ έβγαινε από το λιμάνι. Το πλήρωμα ειδοποίησε τους αξιωματούχους του Μέριλαντ ότι έχασαν τον έλεγχο του πλοίου, όπως αναφέρει το ABC News.
«Ο πλοίαρχος ειδοποίησε ότι έχασε τον έλεγχο του πλοίου και ότι ήταν πιθανή η πρόσκρουση με τη γέφυρα», σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο την έκθεση της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών.
«Το πλοίο χτύπησε τη γέφυρα, προκαλώντας πλήρη κατάρρευση», προσθέτει.
🚨🇺🇸#BREAKING: Daylight unveils the aftermath of the mass casualty incident following the collapse of the Scott Key Bridge.#Baltimore | #Maryland | #bridgecollapse pic.twitter.com/d54pRQfDzq
— Habib. (@HabibeMedia) March 26, 2024
Σύμφωνα με τη Marine Traffic, το Dali αναχώρησε από το Seagirt Marine Terminal στο λιμάνι της Βαλτιμόρης περίπου στις 00:30 τοπική ώρα, πλέοντας βορειοδυτικά μετά το πλοίο Savanah.
Στη συνέχεια έστριψε νοτιοανατολικά για να αναχωρήσει από το λιμάνι, απελευθέρωσε τα ρυμουλκά και προσέκρουσε με τη γέφυρα περίπου 01:28.
Το πλοίο χτύπησε το νοτιοδυτικό πυλώνα στήριξης με ταχύτητα 7,6 κόμβων. Χωρίς πρόωση ή ρυμουλκά, ένα πλοίο αυτού του μεγέθους είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσει.
Σημειώνεται ότι τα πλοία δεν απαιτείται να έχουν συνοδεία ρυμουλκών όταν περνούν κάτω από την Francis Scott Key, επομένως έχουν περιορισμένη ικανότητα να επιβραδύνουν μόνα τους εάν χάσουν την ισχύ τους.
Μηχανική βλάβη και όχι ανθρώπινο λάθος βλέπει η διαχειρίστρια εταιρεία
Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας Maritime Risk and Safety Consultants Ltd, η πιθανότερη εξήγηση για την πορεία του πλοίου ήταν κάποια μηχανική βλάβη στο μήκους 300 μέτρων φορτηγό σημαίας Σιγκαπούρης.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους είναι λιγότερο πιθανή, καθώς αρκετοί θα ήταν αυτοί που ήταν σε υπηρεσία τη στιγμή της πρόσκρουσης στη γέφυρα.
«Δεν υπάρχει χώρος για λάθη ενός ατόμου γιατί κάποιοι άλλοι που θα ήταν παρόντες θα φώναζαν ότι κάτι συμβαίνει. Η πιθανότερη αιτία του συμβάντος είναι κάποια βλάβη στη μηχανή του πλοίου ή στο σύστημα πλοήγησης», εξηγεί ο ειδικός.
Την εκδοχή αυτή ενισχύει η ανακοίνωση της εταιρεία Synergy Marine Group, που διαχειρίζεται το πλοίο, σύμφωνα με την οποία, στα μέλη του πληρώματος που έχουν καταμετρηθεί βρίσκονται και δύο «πιλότοι».
Δείτε live εικόνα από το σημείο
Οι λόγοι που κατέρρευσε η γέφυρα
Ο πολιτικός μηχανικός Τζούλιαν Κάρτερ τονίζει στο Sky News ότι γέφυρες όπως αυτή της Βαλτιμόρης είναι «πολύ αδύναμες σε σημεία».
Όπως εξηγεί αυτό «αποδεικνύεται με πολλές από αυτές τις κατασκευές –και έχουμε παρόμοιες στο Ηνωμένο Βασίλειο– ότι είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλές στην ιδέα… αλλά είναι πολύ αδύναμες σε ορισμένα σημεία».
Άλλες μεγάλες γέφυρες μπορεί να έχουν κεντρικούς πυλώνες όπου η κύρια δομή είναι αποσυνδεδεμένη από τις υπόλοιπες, αλλά σε αυτή την περίπτωση η διασυνδεδεμένη φύση της γέφυρας σημαίνει ότι «όταν αφαιρείς ένα μέρος της, το διασυνδεδεμένο σύστημα αποτυγχάνει».
Ο Τζούλιαν Κάρτερ υποστηρίζει ότι η δομή της γέφυρας πιθανότατα δοκιμάστηκε κάποια στιγμή από την σύγκρουση πλοίων. Μπορεί τότε να αποδειχθηκε κατάλληλη για εκείνη την εποχή αλλά τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι τώρα «διπλάσια σε μέγεθος».
«Πολλά λιμάνια και προβλήτες γεφυρών θα πρέπει να αξιολογηθούν, για ακόμη μία φορά, ως προς τον κίνδυνο να συμβούν ξανά παρόμοιες καταστάσεις», καταλήγει ο πολιτικός μηχανικός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις