Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στείλτε ρομπότ στο Διάστημα αντί ανθρώπους, λέει διακεκριμένος αστρονόμος

Στείλτε ρομπότ στο Διάστημα αντί ανθρώπους, λέει διακεκριμένος αστρονόμος

Ο Μάρτιν Ρις, Βασιλικός Αστρονόμος της Βρετανίας, λέει ότι οι αποστολές ανθρώπων δεν πρέπει να επιβαρύνουν τους φορολογουμένους.

Δεδομένου ότι τα ρομπότ μπορούν πλέον να κάνουν εξίσου καλή δουλειά, οι αποστολές ανθρώπων στο Διάστημα είναι πλέον σπατάλη δημόσιου χρήματος, εκτιμά ο Βασιλικός Αστρονόμος της Βρετανίας Μάρτιν Ρις. Ταξίδια εκτός της Γης μπορούν να πραγματοποιούν μόνο όσοι τα πληρώνουν, λέει, αναφερόμενος σε δισεκατομμυριούχους όπως ο Έλον Μασκ.

«Διατηρώ επιφυλάξεις για το αν αξίζουν τον κόπο οι ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις» δήλωσε ο Ρις σε ποντκαστ της Βουλής των Λόρδων, της οποίας είναι μέλος.

«Τώρα που τα ρομπότ μπορούν να κάνουν αυτά για τα οποία χρειάζονταν άνθρωποι πριν από 50 χρόνια, το σκεπτικό υπέρ της αποστολής ανθρώπων γίνεται όλο και πιο αδύναμο» εξήγησε.

Η θέση του Βασιλικού Αστρονόμου, η οποία έχει σήμερα κυρίως εθιμοτυπικό χαρακτήρα, καθιερώθηκε από τον βασιλιά Κάρολο Β’ του 1675 για την παροχή συμβουλών στον μονάρχη και ανατίθεται συνήθως σε επιφανείς βρετανούς επιστήμονες.

Ο Μάρτιν Ρις σε στιγμιότυπο του 2018 (Reuters)

Σύμφωνα με τον Ρις, ο οποίος κατέχει τη θέση από το 1995, τα ταξίδια στο Διάστημα θα πρέπει να περιορίζονται σε όσους είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ένα «πολύ υψηλό επίπεδο ρίσκου», και πρέπει να χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από τους φορολογουμένους.

Ο Βασιλικός Αστρονόμος δήλωσε πως δεν συμφωνεί με το σχέδιο του Μασκ να αποικίσει τον Άρη, αναγνώρισε όμως την προσφορά του δισεκατομμυριούχου στη διάδοση της ηλεκτροκίνησης και της ανάπτυξης επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων.

«Έχει κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από τους ομίλους επιχειρήσεων που συνεργάζονταν με τη NASA. Κατασκεύασε πυραύλους που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και αυτό κάνει πιο φθηνή την εκτόξευση φορτίων στο Διάστημα» είπε.

Είναι βέβαια ασαφές αν ο Ρις θα προχωρούσε σε αυτά τα σχόλια αν εργαζόταν για μια μεγάλη διαστημική δύναμη όπως οι ΗΠΑ.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Βρετανίας εστιάζεται περισσότερο στη διαστημική έρευνα παρά σε αποστολές με πληρώματα.

Ο πρώτος βρετανός πολίτης που ταξίδεψε στο Διάστημα, η Χέλεν Σέρμαν, συμμετείχε σε αποστολή ρωσικού Soyuz το 1991.

Πέρασαν 24 χρόνια μέχρι την επόμενη αποστολή, όταν ο βρετανός Τιμ Πικ ταξίδεψε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως μέλος της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA.

Στη Βρετανία είχαν γεννηθεί επίσης τέσσερις αμερικανοί πολίτες που συμμετείχαν σε αποστολές της NASA.

Only in

Το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στη σκιά των εκλογών στις ΗΠΑ

Πώς επηρεάζει την επόμενη μέρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ - Τα ελληνοτουρκικά και η Ευρώπη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024