Η τεχνητή νοημοσύνη «στοιχίζει» στις γυναίκες τη δουλειά τους
Οι γυναίκες, οι νεότεροι εργαζόμενοι και οι χαμηλότερα αμειβόμενοι κινδυνεύουν περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη.
Σχεδόν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη Βρετανία θα μπορούσαν να χαθούν από την τεχνητή νοημοσύνη σε μια «αποκάλυψη της εργασίας», σύμφωνα με έκθεση που προειδοποιεί ότι οι γυναίκες, οι νεότεροι εργαζόμενοι και οι χαμηλόμισθοι κινδυνεύουν περισσότερο από την αυτοματοποίηση.
Το βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) ανέφερε ότι οι θέσεις εργασίας εισαγωγικού επιπέδου, μερικής απασχόλησης και διοικητικές θέσεις εργασίας είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη στο πλαίσιο ενός «χειρότερου σεναρίου» για την εξάπλωση των νέων τεχνολογιών τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian.
Το thinktank προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια στιγμή «συρόμενων θυρών», καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες υιοθετούν τεχνολογίες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης – οι οποίες μπορούν να διαβάζουν και να δημιουργούν κείμενο, δεδομένα και κώδικα λογισμικού – για να αυτοματοποιούν καθημερινές εργασίες στο χώρο εργασίας.
Tο 11% των εργασιών που εκτελούνται σήμερα από τους εργαζόμενους βρίσκονται σε κίνδυνο
Η έκθεση ανέφερε ότι αυτό το πρώτο κύμα υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης θέτει ήδη σε κίνδυνο θέσεις εργασίας, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες εισάγουν την τεχνολογία. Ωστόσο, ένα δεύτερο κύμα θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτοματοποίηση περισσότερων θέσεων εργασίας εν μέσω ταχείας προόδου της τεχνητή νοημοσύνη.
Ποιες θέσεις κινδυνεύουν
Αναλύοντας 22.000 εργασίες στην οικονομία που καλύπτουν κάθε τύπο εργασίας, το IPPR δήλωσε ότι το 11% των εργασιών που εκτελούνται σήμερα από τους εργαζόμενους βρίσκονται σε κίνδυνο. Αυτό θα μπορούσε, ωστόσο, να αυξηθεί στο 59% των καθηκόντων στο δεύτερο κύμα, καθώς οι τεχνολογίες αναπτύσσονται για να χειρίζονται όλο και πιο πολύπλοκες διαδικασίες.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα γνωστικά καθήκοντα ρουτίνας – συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βάσεων δεδομένων, του προγραμματισμού και της απογραφής – βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο, με προοπτική να εκτοπίσουν θέσεις εργασίας εισαγωγικού επιπέδου και μερικής απασχόλησης στη γραμματειακή εργασία, τη διοίκηση και την εξυπηρέτηση πελατών.
Ωστόσο, το δεύτερο κύμα υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επηρεάσει τα μη συνήθη καθήκοντα που αφορούν τη δημιουργία βάσεων δεδομένων, τη συγγραφή κειμένων και τον γραφιστικό σχεδιασμό, τα οποία θα επηρεάσουν όλο και περισσότερο τις θέσεις εργασίας με υψηλότερο εισόδημα.
Γιατί οι γυναίκες;
«Οι γυναίκες θα επηρεαστούν σημαντικά περισσότερο, καθώς είναι πιο πιθανό να εργάζονται στα πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα, όπως τα γραμματειακά και διοικητικά επαγγέλματα», δήλωσε το IPPR.
Στο χειρότερο σενάριο για το δεύτερο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης, 7,9 εκατ. θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να «εκτοπιστούν», αναφέρει η έκθεση, με τα όποια κέρδη για την οικονομία από τη βελτίωση της παραγωγικότητας να ακυρώνονται με μηδενική αύξηση του ΑΕΠ εντός τριών έως πέντε ετών. Σε ένα καλύτερο σενάριο για πλήρη αύξηση του εργατικού δυναμικού με παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, ενώ το μέγεθος της οικονομίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 4%, ή περίπου 92 δισ. λίρες ετησίως.
- Μπρέντα Λι: «Ο Τζον Λένον ήταν ο αγαπημένος μου Beatle»
- Θεσσαλονίκη: Άγιοι Βασίληδες με κανό και σανίδες SUP «πλημμύρισαν» τον Θερμαϊκό
- Κοντά στο γκολ ο Βαλμπουενά, τον σταμάτησε ο Ντραγκόφσκι (vid)
- Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα επτά θέματα
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ
- LIVE: Τότεναμ – Λίβερπουλ