Μήπως αναζητάτε την ευτυχία σε λάθος μέρη…;
Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που οδηγούν στην ευτυχία αλλά η καθεμιά συνοδεύεται από ποικίλες προκλήσεις.
Ποιος δεν θέλει να είναι ευτυχισμένος; Η ευτυχία είναι ένας βασικός στόχος ζωής, για την επίτευξη του οποίου, όλοι είμαστε πρόθυμοι να εργαστούμε. Ως εκ τούτου, είναι περίεργο το γεγονός ότι υπάρχει τόσο μικρή συμφωνία σχετικά με το τι είναι ευτυχία και υπό ποιες συνθήκες μπορεί να ανθίσει. Διαφορετικές κοινωνίες οραματίζονται την ευτυχία με διαφορετικό τρόπο με πρόσφατη μεγάλη μελέτη σε 63 χώρες να διερευνά τα διαφορετικά πρότυπα με βάση τα οποία οι άνθρωποι κρίνουν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, οι δυτικές κοινωνίες, όπως οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζονται από «ανεξάρτητη ευτυχία». Αυτό σημαίνει πως τα άτομα αναμένεται να «πετύχουν» προσωπική ευημερία με βάση προσωπικά κριτήρια και ανεξάρτητα από τους ανθρώπους γύρω τους. Επιπλέον, η ευτυχία για τον δυτικό κόσμο νοείται συνήθως ως ένα συναίσθημα «υψηλής διέγερσης» που συνδέεται με την ολοκλήρωση, τον ενθουσιασμό και την αυτοεκτίμηση.
Οι ανατολικές κοινωνίες, όπως η Ιαπωνία, χαρακτηρίζονται από «αλληλεξαρτώμενη ευτυχία». Αυτό σημαίνει πως τα υποκειμενικά συναισθήματα εδώ σχετίζονται με τις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι ανατολικές κοινωνίες εκτιμούν επίσης την «ησυχία» και την «ενσωμάτωση».
Στην ουσία, η οικογένεια και οι καλοί φίλοι σε αυτήν την περίπτωση έχουν μεγαλύτερη σημασία, με τον ανατολικό κόσμο να θεωρεί πως δεν βρίσκει κανείς την ευτυχία με το να δραπετεύσει σε γεμάτα περιπέτειες περιβάλλοντα μακριά από τους αγαπημένους του.
3 στρατηγικές ευτυχίας που υποστηρίζονται από την επιστήμη
#1 Προγραμματίστε το χρόνο «αποσύνδεσης»
Η τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή μας σαφώς πιο εύκολη. Παρόλα αυτά, ενέχει προκλήσεις που καλούμαστε καθημερινά να ξεπεράσουμε.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η συνεχής ανάγκη μας να παραμένουμε συνδεδεμένοι και παραγωγικοί, ακόμη και τη νύχτα λίγο πριν τη βραδινή μας ξεκούραση, μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλός μας περνά από κύκλους διαρκείας 90 λεπτών, οι οποίοι επαναλαμβάνονται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα 10 λεπτών κάθε 80 έως 120 λεπτά για να ηρεμήσουμε την εγκεφαλική μας δραστηριότητα.
Με απλά λόγια, για να παραμένει ο εγκέφαλός μας ευκρινής, συγκεντρωμένος και παραγωγικός κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρειάζεται αποσύνδεση και ξεκούραση.
Αφήστε «κενά» μέσα στην ημέρα και απλώς αφιερώστε χρόνο για να αδειάσετε το νου, να κάνετε μια βόλτα στη φύση χωρίς το κινητό, μια χαλαρή συζήτηση που δεν θα περιλαμβάνει τη δουλειά σας κ.τλ.
#2 Επιβραβεύστε τον εαυτό σας προσφέροντας…
Η προσφορά, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ευτυχία.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «International Journal of Happiness and Development (IJHD)», αποκάλυψε ότι οι συναισθηματικές ανταμοιβές της προσφοράς ενισχύονται ιδιαιτέρως όταν αυτή συνδέεται με πρόσωπα του κοντινού ή ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντός μας που γνωρίζουμε πως έχουν ανάγκη ή με ζητήματα που μας ευαισθητοποιούν ιδιαιτέρως, ανεξάρτητα από το αν η συνεισφορά μας είναι μεγάλη ή μικρή.
#3 Στροφή στην αισιοδοξία
Γιατί είναι τόσο δύσκολη η αλλαγή; Γιατί μπορεί να μας τρομάζει. Είναι άλλωστε φυσικό να φοβόμαστε το άγνωστο.
Εάν πρέπει κάτι να αλλάξει, δείτε το θετικά. Ως μια ευκαιρία να ζήσετε τη ζωή που πάντα ονειρευόσασταν. Με περισσότερη χαρά, ενθουσιασμό και δυνατότητες.
Οι αισιόδοξοι άνθρωποι ελπίζουν ενώ παράλληλα παραμένουν ρεαλιστές. Αναμφίβολα, περνούν στρεσογόνες στιγμές αλλά αποφεύγουν το… δράμα, εστιάζουν στο μέλλον, θέτουν φιλόδοξους στόχους, αναγνωρίζουν τα εμπόδια και χαίρονται διπλά όταν φτάνουν στην «κορυφή του βουνού».
Πηγή Vita.gr
- Καιρός: Έρχεται ψυχρή εισβολή το Σαββατοκύριακο – Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία
- Γάζα: Κάθε 30 λεπτά ένα παιδί σκοτώνεται – Πόσοι Αχμέτ και πόσες Λιγιάν πέθαναν από ισραηλινές επιθέσεις
- «Η KGB έβαλε μικρόφωνο στο κρεβάτι του γάμου μας» – Μάγια Πλισέτσκαγια και Ροντιόν Στσεντρίν
- ΠΑΣΟΚ – Τσουκαλάς: Όταν υπάρχει ανάπτυξη πρέπει να παίρνει μέρισμα και ο κόσμος της εργασίας
- Gov.gr Wallet: Έρχονται τα στοιχεία για τους βαθμούς ποινής των οδηγών
- Προϋπολογισμός: Η ανάπτυξη στο 2,3% το 2025 – Πτώση πληθωρισμού στο 2,1% και μείωση χρέους στο 147,5%