Χαρίτσης: Εθνική αναπτυξιακή στρατηγική με στόχους και προτεραιότητες για το δημογραφικό
Ο Αλέξης Χαρίτσης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «ο τρόπος κατανομής και διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης θα διευρύνει τις περιφερειακές και τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες»
Στην ικανότητα της χώρας μας να «αδράξει», όπως είπε, τις «σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρουν σήμερα η ενεργειακή και η ψηφιακή μετάβαση, η κρίση των διεθνών αλυσίδων αξίας λόγω των γεωπολιτικών αναταράξεων», εντόπισε την πιθανότητα ανατροπής του κλίματος στο δημογραφικό ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 2 STAR FORUM στη Λαμία.
«Απαιτείται μια ολοκληρωμένη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, που να θέτει στόχους, να καθορίζει προτεραιότητες με συγκεκριμένα και εφαρμόσιμα έργα πολιτικής», σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, για να συμπληρώσει πως «μόνο έτσι η χώρα μας μπορεί να απαντήσει στις πολλαπλές αναπτυξιακές και κοινωνικές προκλήσεις».
«Τα επόμενα χρόνια θα δούμε τις ανισότητες να διευρύνονται και να οξύνονται, καθώς επίσης θα βιώσουμε ακόμα και φαινόμενα ερημοποίησης της υπαίθρου»
Ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «ένα ψηφιακό και ένα πράσινο άλμα, που θα μπορούσε να δώσει κατεύθυνση, προοπτική και ελπίδα για τις επόμενες γενιές», ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως «ο τρόπος της κατανομής και διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης ουσιαστικά θα διευρύνει τις περιφερειακές αλλά και τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες, αντί να τις θεραπεύσει».
Ενσωμάτωση στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας των μεταναστών
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς υπογράμμισε ότι «η μετανάστευση για την Ελλάδα δεν είναι άγνωστη. Ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, αφορούσε κυρίως νέους-νέες με πολύ σημαντικές και αυξημένες δεξιότητες».
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι όλες οι έρευνες καταλήγουν στο ίδιο ακριβώς συμπέρασμα, ότι δηλαδή αιτία είναι «η επιθυμία για μια καλύτερη εργασιακή προοπτική, που θα ανταποκρίνεται στα προσόντα τους».
Εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του στις απόψεις που θεωρούν ότι «υπάρχει πλεονάζον επιστημονικό δυναμικό στη χώρα», τονίζοντας πως «η διαφορά από τους ευρωπαϊκούς δείκτες είναι ότι έχουμε περισσότερο άνεργο δυναμικό πτυχιούχων».
Ο κ. Χαρίτσης εκτίμησε ακόμη ότι «οι ελαστικές σχέσεις εργασίας ουσιαστικά εμβαθύνουν την πρόσδεση της χώρας στο διεθνή καταμερισμό των χωρών με χαμηλό εργασιακό κόστος, ως χώρα δηλαδή που παράγει θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης» και επισήμανε πως «η μετανάστευση δεν μπορεί να ανασταλεί, αν δεν σκεφτούμε, με όρους εθνικής στρατηγικής, για την αλλαγή της θέσης της χώρας μας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας».
Οι προτάσεις της Νέας Αριστεράς για το δημογραφικό
Διαπίστωσε ότι με βάση τις πολιτικές που εφαρμόζονται, «τα επόμενα χρόνια θα δούμε τις ανισότητες να διευρύνονται και να οξύνονται, καθώς επίσης θα βιώσουμε ακόμα και φαινόμενα ερημοποίησης της υπαίθρου, που θα γίνουν περισσότερο ορατά απ’ ό,τι σήμερα».
Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης επανέλαβε πως το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από τη Νέα Αριστερά σε σχέση με τις προτάσεις της για το δημογραφικό, οι οποίες «θα στηρίζονται στην ιδέα μιας καθολικής στήριξης, από την πρώτη μέρα, σε κάθε νέο παιδί και σε όλες τις μορφές των νέων οικογενειών», αλλά και προτάσεις που έχουν να κάνουν με την ενσωμάτωση στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας των μεταναστών, που «σε πάρα πολλές περιοχές ήδη παίζουν θετικό ρόλο».
Καταλήγοντας, εκτίμησε ότι «χρειάζονται πολιτικές διασύνδεσης και ενεργή συμμετοχή του επιστημονικού δυναμικού, που είναι στο εξωτερικό, στο ερευνητικό και παραγωγικό γίγνεσθαι της χώρας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις