Με το «41%» των εκλογών απαντά η ΝΔ στις κατηγορίες για κυβέρνηση «παρακράτος»
Ένα 48ωρο κρίσιμης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής που θα κρίνει τα ποσοστά του «Κανένα» στην κρίση των πολιτών.
Το περήφανο κατά τη ΝΔ ποσοστό του 41% το οποίο έλαβε το κυβερνών κόμμα στις τελευταίες εκλογές πέραν από έναν αριθμό, είναι φυσικά άνθρωποι – πολίτες που στήριξαν με την ψήφο τους βουλευτές.
Η εν λόγω εμπιστοσύνη μπαίνει σε διαδικασία αμφισβήτησης πλέον και κοινοβουλευτικά με την πρόταση δυσπιστίας την οποία κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Οι επόμενες 48 ώρες θα αποτελέσουν ένα χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια των οποίων η Βουλή θα μετατραπεί σε ένα πεδίο διαξιφισμών μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και του μετώπου της αντιπολίτευσης που υπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας.
Το πρώτο στοίχημα για το σώμα είναι να μην γίνει «τσίρκο» η συζήτηση, το δεύτερο και επίσης σημαντικό είναι να δοθούν απαντήσεις επί της ουσίας.
Υπό το κλίμα αμφισβήτησης των κυβερνητικών χειρισμών, το οποίο αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα και οι εκπρόσωποί του στη Βουλή έχουν μία μεγάλη πρόκληση. Μπορεί δηλαδή η πρόταση δυσπιστίας να μην περάσει, καλούνται όμως να δώσουν απαντήσεις απέναντι στο 41% των ψηφοφόρων και γενικά στους πολίτες για μία σειρά σοβαρότατων γεγονότων για τους θεσμούς της χώρας.
Διόλου τυχαία το γεγονός ότι για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη διάχυτη είναι η αίσθηση στην κοινωνία ότι ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών. Αυτό το πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων (Metron Analysis) με τις αρνητικές γνώμες να αυξάνονται όσο πηγαίνουμε αριστερότερα της κεντροδεξιάς (όπου επίσης το ποσοστό είναι 75%) αλλά και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί».
Πέραν των επικοινωνιακών απαντήσεων
Πέραν των επικοινωνιακών απαντήσεων ή των νομικίστικων λεκτικών χειρισμών όλα τα κόμματα θα κληθούν μέχρι την Πέμπτη να κερδίσουν ένα κομμάτι της εμπιστοσύνης το οποίο έχει χαθεί και στρέφεται προς τον «Κανέναν».
Ως προς το ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, αν και οι δημοσκοπήσεις μέχρι πρόσφατα έδειχναν πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη πλέον ο «Κανένας» προηγείται στις προτιμήσεις των πολιτών.
Σύμφωνα με άλλη έρευνα ( Prorata, Φεβρουάριος) στην ερώτηση αν υπάρχει κάποιο κόμμα με το οποίο αισθάνεστε πιο κοντά; Αν ναι, ποιο είναι αυτό; Το 57% απαντά «Όχι δεν υπάρχει».
«Η πρόταση δυσπιστίας έχει πίσω της συμφέροντα» VS «Ελάτε να πείτε την αλήθεια»
Από τα στελέχη των κομμάτων προκύπτει ότι από τη ΝΔ εκτιμάται ότι είναι μία κίνηση από τον πληγωμένο, όπως λένε, δημοσκοπικά Ανδρουλάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (προκειμένου να αποδομήσουν την πρωτοβουλία επί της ουσίας) και τονίζουν πως η πρόταση δυσπιστίας έχει από πίσω της συμφέροντα.
Από το ΠΑΣΟΚ λένε πως πρέπει «να σταματήσουμε την θεσμική παρακμή την οποία συζητά όλη η Ευρώπη». Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ ξορκίζει κάθε κατηγορία περί κοκορομαχίας, όμως επιμένει να ζητά παραίτηση και εκλογές καθότι πιστεύει ότι η διαδικασία δυσπιστίας δεν θα έχει ουσία, δηλαδή ότι δεν θα φανεί η αλήθεια.
Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή την τραγωδίας των Τεμπών. Η πρόταση φέρει τις υπογραφές 85 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εδραιώσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με «παραλογισμούς, ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες και υπαινιγμούς». «Αυτή είναι η πολιτική σας», επεσήμανε.
Νωρίτερα, καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, η οποία «έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: «Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία».
Οι απαντήσεις που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του MEGA έχει αυξηθεί το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση που πλέον φτάνει το 66%, ενώ το ποσοστό όσων είναι γενικά ικανοποιημένοι από την κατάσταση υποχωρεί στο 29%.
Οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν από το 35% τον Φεβρουάριο σε 30% τον Μάρτιο, όταν τον Νοέμβριο ήταν στο 39%. Αυτό αποτυπώνει εντεινόμενη δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο, παρότι βέβαια αυτό δεν το καρπώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση που έχει χαμηλές θετικές γνώμες στο 10%.
Αυτά τα οποία καλείται και πρέπει να απαντήσει στη Βουλή η κυβέρνηση είναι πάνω – κάτω στις «κόκκινες κάρτες» των πολιτών. Δηλαδή, βάσει των δημοσκοπήσεων, οι τομείς όπου έχει τις χειρότερες επιδόσεις είναι η εγκληματικότητα, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Τους πιο καλούς βαθμούς τους παίρνει η κυβέρνηση στην προσέλκυση του τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου