Γουίλιαμ, ο θλιμμένος πρίγκιπας που έμαθε να υποφέρει στη σιωπή
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ καταφέρνει να κρατά κρυφά τα συναισθήματά του. Τι τον δίδαξε η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ και τι δήλωνε η μητέρα του πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Γουίλιαμ κατάλαβε από νωρίς ότι το καθήκον προέχει. Είναι ένα μότο που έκανε δικό του όταν έπρεπε να περπατήσει πίσω από το φέρετρο της μητέρας του πριγκίπισσας Νταϊάνα.
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ήταν 13 ετών όταν η μητέρα του πριγκίπισσα Νταϊάνα παραδέχτηκε σε μια συνέντευξη στο BBC ότι ο σύζυγός της Κάρολος ήταν άπιστος με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς και πως η ίδια είχε σχεση με τον εκπαιδευτή ιππασίας των γιων της James Hewitt.
«Ήμασταν τρεις στον γάμο μου» εξομολογήθηκε η πριγκίπισσα Νταϊάνα τον Νοέμβριο του 1995 μπροστά σε ένα κοινό 23 εκατομμυρίων Βρετανών και 200 εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είχε μόλις ξεκινήσει τις σπουδές του στο Eton και παρακολούθησε τη «συνέντευξη του αιώνα» από το γραφείο του Andrew Gailey, σύμφωνα με την El Pais.
Ήταν απαρηγόρητος και έξαλλος με τη μητέρα του αν και της ζήτησε συγγνώμη την επόμενη μέρα
Όταν τελείωσε η συνέντευξη, ο Andrew Gailey τον βρήκε σωριασμένο στον καναπέ, με τα μάτια του κόκκινα από το κλάμα. Δεν άργησε να συνέλθει και έτρεξε πίσω στο δωμάτιό του. Η ίδια η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε εξομολογηθεί στη φίλη της Simone Simmons ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ την κατηγόρησε πως γελοιοποίησε τον εαυτό της και τον ίδιο.
Ήταν απαρηγόρητος και έξαλλος με τη μητέρα του αν και της ζήτησε συγγνώμη την επόμενη μέρα, προσφέροντάς της λουλούδια. Η Νταϊάνα συνειδητοποίησε ότι του είχε προκαλέσει βαθύ και ανεπανόρθωτο πόνο.
Στα 41 του σήμερα χρόνια, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είναι ικανός να έχει απίστευτο συναισθηματικό έλεγχο, ιδιαίτερα δημόσια. Αυτό, σύμφωνα με τους βασιλικούς ειδικούς, είναι κάτι που έμαθε από τη γιαγιά του, την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ, της οποίας το μότο ήταν «ποτέ μην παραπονιέσαι, ποτέ μην εξηγείς».
Μπορεί να χαμογελά όταν είναι λυπημένος ή να φαίνεται ήρεμος σε περιόδους άγχους και έντασης. Το έχει αποδείξει τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ η σύζυγός του Κέιτ Μίντλετον ανάρρωνε από χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και ξεκινούσε προληπτική χημειοθεραπεία, εκείνος επέστρεψε στη δουλειά, δείχνοντας ήρεμος. Ενώ ο κόσμος αστειευόταν για την απουσία της συζύγου του και έκανε εικασίες για τον γάμο τους, εκείνος συμπεριφερόταν όπως πάντα.
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα εξομολογήθηκε στη βασιλική βιογράφο Ingrid Seward ότι ο μεγαλύτερος γιος της δεν ένιωθε ποτέ άνετα με τη δημόσια έκθεση. Το 1996, όταν ο Τύπος δημοσίευσε φωτογραφίες της μητέρας του που έκανε τόπλες ηλιοθεραπεία στην Ισπανία, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ της τηλεφώνησε για να της πει πως τα άλλα αγόρια του Eton τον κορόιδευαν.
Η Νταϊάνα είπε στο στέλεχος των Μέσων Ενημέρωσης Nicholas Coleridge πως ο γιος της δεχόταν bullying, αλλά ότι θα έπρεπε να μάθει να αντιμετωπίζει τα πειράγματα και τα κουτσομπολιά. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έμαθε από νωρίς ότι το καθήκον έρχεται πρώτο: ένα μότο που έκανε δικό του όταν έπρεπε να περπατήσει πίσω από το φέρετρο της μητέρας του στην κηδεία της.
Ήταν 15 ετών και δεν ήθελε να το κάνει, αλλά ο παππούς του, ο πρίγκιπας Φίλιππος τον έπεισε πως αν δεν το έκανε, μπορεί να το μετάνιωνε στη ζωή του. Μισούσε κάθε δευτερόλεπτο της μεγάλης νεκρώσιμης πομπής, αλλά έκρυβε τα συναισθήματά του περπατώντας με τα μάτια στο έδαφος.
Η πριγκίπισσα Νταϊάνα πάντα περιέγραφε τον μεγαλύτερο γιο της ως ένα σοβαρό άτομο που δεν εμπιστεύεται τους ξένους και πληγώνεται εύκολα. «Ο Γουίλιαμ είναι ο ευαίσθητος» έλεγε η πριγκίπισσα Νταϊάνα στους φίλους της. «Αλλά είμαι σίγουρη πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Θα πρέπει να το κάνει». Τον περιέγραφε επίσης ως διανοούμενο, αλλά με μεγάλη επίγνωση των ανθρώπων και των συναισθημάτων τους. Αυτή η δύναμη και η ενσυναίσθηση θα είναι απαραίτητες τους επόμενους μήνες.
Η Κέιτ Μίντλετον αναφέρθηκε στην ακλόνητη υποστήριξη του συζύγου της στο βίντεο που δημοσίευσε στις 22 Μαρτίου. «Τον Ιανουάριο υποβλήθηκα σε μια σοβαρή επέμβαση στην κοιλιακή χώρα στο Λονδίνο και εκείνη την εποχή θεωρήθηκε πως η κατάστασή μου δεν ήταν καρκινική. Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Ωστόσο, οι εξετάσεις μετά την επέμβαση διαπίστωσαν ότι υπήρχε κακρίνος. Η ιατρική μου ομάδα με συμβούλεψε να υποβληθώ σε ένα πρόγραμμα προληπτικής χημειοθεραπείας και τώρα είμαι στα αρχικά στάδια αυτή της θεραπείας. Αυτό, φυσικά, ήρθε σαν τεράστιο σοκ, και ο Γουίλιαμ και εγώ κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το επεξεργαστούμε και να το διαχειριστούμε ιδιωτικά για χάρη της οικογένειάς μας… το να έχω τον Γουίλιαμ δίπλα μου είναι μια μεγάλη πηγή παρηγοριάς και σιγουριάς» σημείωνε η Κέιτ Μίντλετον για τον πρίγκιπα Γουίλιαμ.
Αλλά είμαι σίγουρη πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Θα πρέπει να το κάνει
Στο παρελθόν, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ κατάφερε να μετατρέψει ορισμένα από τα τραύματά του σε αιτίες. Το 2021, μια ανεξάρτητη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο δημοσιογράφος Martin Bashir είχε χρησιμοποιήσει πλαστά έγγραφα για να έρθει κοντά στην πριγκίπισσα Νταϊάνα και να την πείσει να δώσει τη συνέντευξη στο Panorama το 1995. «Αυτή η συνέντευξη δεν έχει καμία νομιμότητα και δεν πρέπει να μεταδοθεί ξανά» σημείωνε μετά τον απόφαση ο πρίγκιπας Γουίλιαμ.
Είναι ένθερμος υπερασπιστής του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και πολύ επικριτικός απέναντι στις αμφισβητούμενες δημοσιογραφικές πρακτικές. Όταν ένα γαλλικό περιοδικό δημοσίευσε φωτογραφίες της Κέιτ Μίντλετον να κάνει ηλιοθεραπεία τόπλες στην Προβηγκία, την υποστήριξε να μηνύσει το περιοδικό. Το 2017 κέρδισαν τη δίκη και έλαβαν αποζημίωση 190.000 ευρώ.
Σε μια επιστολή του για την υπόθεση, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ανέφερε ότι η δημοσίευση αυτών των εικόνων ήταν ιδιαίτερα συγκλονιστική για τον ίδιο γιατί του θύμισε την παρενόχληση που είχε οδηγήσει στον θάνατο τη μητέρα του πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ηγείται επίσης εκστρατειών για την επισήμανση ζητημάτων ψυχικής υγείας και bullying. Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις έχει δηλώσει ότι το bullying δεν περιορίζεται πλέον στα σχολεία και πως η νέα τεχνολογία μας αφήνει όλους πιο ευάλωτους σε αυτό.
Οι δύσκολοι μήνες για τον πρίγκιπα Γουίλιαμ
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν γίνει στόχος διαδικτυακών hoaxes. Οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ασθένεια τόσο του πατέρα του βασιλιά Καρόλου όσο και της συζύγου του, ενώ θα φροντίζει τρία μικρά παιδιά και θα ηγείται της μοναρχίας. Και θα πρέπει να το κάνει τόσο υπό το βλέμμα της κοινής γνώμης όσο και υπό τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η πίεση θα είναι μεγάλη. Όμως, όπως εξηγεί η δημοσιογράφος της Guardian Harriet Sherwood, θα μπορεί να αφιερωθεί στην οικογένειά του και να αφιερώσει όλο τον χρόνο που χρειάζεται χωρίς οικονομικές ανησυχίες ή φόβο ότι θα χάσει τη δουλειά του. «Πολλοί σύζυγοι ή σύντροφοι σε παρόμοια θέση πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές. Η Sherwood αναφέρει τη φιλανθρωπική οργάνωση Macmillan Cancer Support λέγοντας πως η εξισορρόπηση της εργασίας και της φροντίδας για κάποιον με καρκίνο μπορεί να είναι δύσκολη. Συμβουλεύει να προσπαθήσετε να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ της υποστήριξης που θέλετε να δώσετε και αυτού που μπορείτε να κάνετε και να μιλήσετε με τους εργοδότες για πιθανές ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας.
Τα καταφέρνει μόνος του
«Πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από την υποστήριξη, πρακτική και συναισθηματική, στενών συγγενών. Όχι για πρώτη φορά, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ μπορεί να σκέφτεται την κατάρρευση της σχέσης με τον αδερφό του πρίγκιπα Χάρι που τώρα ζει χιλιάδες μίλια μακριά και είναι αποξενωμένος από την οικογένειά του. Ενώ σε πολλές οικογένειες μαζεύονται όλοι μαζί σε μια κρίση και ενισχύουν τους αμοιβαίους δεσμούς, αυτό φαίνεται απίθανο για τη βασιλική οικογένεια».
Ωστόσο, ο πρίγκιπας Χάρι δήλωσε πως μια ασθένεια σε μια οικογένεια φέρνει πιο κοντά τις οικογένειες. Αλλά προς το παρόν, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ τα καταφέρνει σε μεγάλο βαθμό μόνος του. Ξέρει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική γιατί στον οίκο του Windsor το καθήκον έρχεται πρώτο. Όπως είπε η μητέρα του πριγκίπισσα Νταϊάνα «είμαι σίγουρη πως θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Θα πρέπει να το κάνει».
- LIVE: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ
- Washington Post: «Αιμοραγεί» ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Oreshnik: Φωτογραφίες από τα θραύσματα του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου που έπληξε την πόλη Ντνίπρο
- Υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα θέματα της συνεδρίασης
- Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός 1-2: «Απόδραση» με Αράο στο 90+2′ (vid)
- Ο Σαλάχ θέλει να φύγει πρωταθλητής από την Λίβερπουλ