Ιαπωνία: Η δραματική στροφή από τις παιδικές πάνες σε αυτές για ενηλίκους
Μέχρι σήμερα οι πολιτικές που έχει εφαρμόσει η ιαπωνική κυβέρνηση για την αναστροφή του προβλήματος έχουν αποτύχει
Τι συμβαίνει στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και οι εταιρείες παραγωγής πάνας για μωρά έχουν στραφεί στους ενήλικες;
Εδώ και πάνω από μια δεκαετία οι πωλήσεις πάνας για ενήλικες ξεπέρασαν αυτές για βρέφη με τη εταιρεία Oji Holdings να είναι η τελευταία που έκανε μια τέτοια αλλαγή σε μια ταχέως γερασμένη Ιαπωνία, όπου τα ποσοστά γεννήσεων σημειώνουν ιστορικό χαμηλό.
Ειδικότερα, ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν στην Ιαπωνία το 2023, ήταν μόλις 758.631, μειωμένος κατά 5,1% σε σχέση με το 2022.
Ήταν επίσης ο χαμηλότερος αριθμός γεννήσεων που έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία από τον 19ο αιώνα. Στη δεκαετία του 1970, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια.
Σε ανακοίνωσή της, η Oji Holdings ανέφερε ότι η θυγατρική της, η Oji Nepia, κατασκευάζει επί του παρόντος 400 εκατομμύρια βρεφικές πάνες ετησίως. Η παραγωγή πέφτει από το 2001, όταν η εταιρεία έφτασε στο απόγειό της – 700 εκατομμύρια πάνες.
Η συρρίκνωση του πληθυσμού, αποτέλεσμα τόσο της γήρανσης όσο και της πτώσης των ποσοστών γεννήσεων, έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για την Ιαπωνία
Το 2011, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής πάνας της Ιαπωνίας, η Unicharm, δήλωσε ότι οι πωλήσεις της σε πάνες για ενήλικες είχαν ξεπεράσει αυτές για βρέφη.
Εν τω μεταξύ, η αγορά πάνας για ενήλικες αυξάνεται και εκτιμάται ότι αξίζει περισσότερα από 2 δισ. δολ..
Η Ιαπωνία έχει τώρα έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στον κόσμο, με σχεδόν το 30% από αυτούς να είναι 65 ετών και άνω. Πέρυσι, το ποσοστό των ατόμων άνω των 80 ετών ξεπέρασε για πρώτη φορά το 10%.
Η Oji Holdings είπε επίσης ότι θα συνεχίσει να κατασκευάζει βρεφικές πάνες στη Μαλαισία και την Ινδονησία, όπου αναμένει αύξηση της ζήτησης.
Γιατί οι Ιάπωνες δεν κάνουν παιδιά
Η συρρίκνωση του πληθυσμού, αποτέλεσμα τόσο της γήρανσης όσο και της πτώσης των ποσοστών γεννήσεων, έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για την Ιαπωνία, μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Ωστόσο, οι προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων δεν έχουν στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία.
Οι αυξημένες δαπάνες για προγράμματα που σχετίζονται με τα παιδιά και οι επιδοτήσεις που στοχεύουν νεαρά ζευγάρια ή γονείς δεν φαίνεται να ενισχύουν τα ποσοστά γεννήσεων. Οι ειδικοί λένε ότι οι λόγοι είναι περίπλοκοι, που κυμαίνονται από χαμηλότερα ποσοστά γάμου και περισσότερες γυναίκες που εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό, μέχρι το αυξημένο κόστος της ανατροφής των παιδιών.
Σημειώνεται ότι πέρυσι ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα μπορεί να σταματήσει να συνεχίσει να λειτουργεί ως κοινωνία.
Βέβαια, αυτή την δραματική εικόνα παρουσιάζουν και άλλες ασιατικές χώρες, όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και φυσικά η Νότια Κορέα.
Η Κίνα είδε επίσης τον πληθυσμό της να μειώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2023 και, όπως η Ιαπωνία, έχει εισαγάγει διάφορα κίνητρα για την ενίσχυση των ποσοστών γεννήσεων.
Ωστόσο, η γήρανση του πληθυσμού και ο αντίκτυπος μιας πολιτικής για ένα παιδί, που διήρκεσε δεκαετίες, η οποία έληξε το 2015, δημιουργεί δημογραφικές προκλήσεις και στην Κίνα.
Με πληροφορίες από BBC
- Τροχαία: Αυξημένα τα μέτρα κυκλοφορίας λόγω γιορτών – Δείτε αναλυτικά
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
- Αρκάς: Η εορταστική καλημέρα της Πέμπτης
- Ισραήλ: Κατηγορείται από το HRW για γενοκτονία λόγω του περιορισμού της υδροδότησης στη Γάζα
- Τα Υπόγεια Ρεύματα γιορτάζουν φέτος τα 30 χρόνια στο Κύτταρο Live
- Εμμανουήλ Καραλής: «Είχα να αντιμετωπίσω στεναχώρια, κατάθλιψη και ρατσισμό»