Ρεπορτάζ in – Απόφαση σταθμός για τον Παπάγου
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η δημοτική κοινότητα Παπάγου απέκτησε Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Επιτυχία της δημοτικής Αρχής.
Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο απέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της η δημοτική κοινότητα Παπάγου, του Δήμου Παπάγου – Χολαργού. Πρόκειται για μια αναμφίβολα ιστορική στιγμή για την περιοχή και η οριστικοποίηση του ΓΠΣ, είναι μια μεγάλη επιτυχία της δημοτικής Αρχής, που μεταξύ άλλων διασφαλίζει τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως αμιγούς κατοικίας και κηπούπολης.
Με το νέο ΓΠΣ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, μπορεί να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του και να δρομολογήσει τις ήπιες παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, νέους ποδηλατόδρομους και προγράμματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας.
Όπως αναφέρει το ΦΕΚ «Εγκρίνεται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) της Δημοτικής Ενότητας Παπάγου του Δήμου Παπάγου – Χολαργού (Ν. Αττικής), όπως τα όριά του απεικονίζονται με διακεκομμένη κόκκινη γραμμή στους χάρτες Π.2 και Π.3 σε κλίμακα 1:5000, που θεωρήθηκαν από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τοπογραφικών Εφαρμογών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αντίτυπα των οποίων δημοσιεύονται σε φωτοσμίκρυνση με την παρούσα απόφαση.
Τι περιλαμβάνει το ΓΠΣ
Το ως άνω σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
1. Την πολεοδομική οργάνωση των περιοχών οικιστικής ανάπτυξης της Δημοτικής Ενότητας Παπάγου σε μία (1)Πολεοδομική Ενότητα (Π.Ε.), για προβλεπόμενο πληθυσμιακό μέγεθος 15.000 κατοίκων για το έτος 2031.
2.Τον καθορισμό χρήσεων γης στις οικιστικές περιοχές, όπως εμφαίνονται στον χάρτη Π.3 και ειδικότερα:
α. Καθορίζονται περιοχές με χρήση «Αμιγής Κατοικία»,
σύμφωνα με το άρθρο 2 του π.δ. 59/2018, με επιτρεπόμενες μόνον τις κάτωθι χρήσεις:
(1) Κατοικία [Κατ’ εξαίρεση, χώροι της κατοικίας επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για άσκηση επαγγέλματος συμβατού προς την κύρια χρήση του κτιρίου, όπως ιατρού (που δεν διαθέτει νοσηλευτική κλίνη ή μονάδα εφαρμογής ισοτόπων ή ακτινολογικό εργαστήριο ή εγκαταστάσεις φυσικοθεραπείας), δικηγόρου, μηχανικού, λογιστή,οικονομολόγου, συγγραφέα, αναλυτή – προγραμματιστή Η/Υ, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού και δημοσιογράφου. Η εξαίρεση αυτή ισχύει εφόσον η άσκηση επαγγέλματος είναι επιτρεπτή από τον κανονισμό του κτιρίου, δεν απαγορεύεται από ισχύουσες διατάξεις περί υγιεινής και ασφάλειας και βρίσκεται εντός της μόνιμης κατοικίας αυτού που ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα].
(2) Κοινωνική πρόνοια τοπικής κλίμακας.
(3) Εκπαίδευση. Επιτρέπονται μόνο πρωτοβάθμια (3.2.) και δευτεροβάθμια (3.3) για την εξυπηρέτηση αναγκών του Δήμου, αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα.
(5) Θρησκευτικοί χώροι τοπικής σημασίας με καθορισμό θέσης από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Επιτρέπονται μόνο στις υφιστάμενες δομές (Ο.Τ. 180 και 295).
(6) Πολιτιστικές εγκαταστάσεις τοπικής σημασίας έως 200 τ.μ. συνολικής επιφάνειας δόμησης. (10) Εμπόριο και παροχή προσωπικών υπηρεσιών. Επιτρέπονται μόνον Εμπορικά καταστήματα (10.1) και Καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών (10.2), που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων
ης περιοχής. Μέγιστη επιφάνεια δόμησης καταστημάτων ανά οικόπεδο 150 τ.μ. με εξειδίκευση ή περιορισμό από τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Με την έγκριση του ΓΠΣ Παπάγου:
1. Μειώνεται ο συντελεστής δόμησης, στο 0.9 από 1 που ίσχυε.
2. Διασφαλίζεται η κυρίαρχη χρήση του Παπάγου, ως περιοχή αμιγούς κατοικίας
3. Οριοθετούνται οριστικά οι εμπορικές χρήσεις σε καταστήματα που λειτουργούν εδώ και 10ετίες.
4. Η έγκριση του ΓΠΣ διατηρεί οριστικά και αμετάκλητα την διατήρηση του υπάρχοντος φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος και το χαρακτήρα της πόλης μας.
5. Οριοθετείται το Κοιμητήριο Παπάγου στην υφιστάμενη κατάσταση.
6. Ανοίγει ο δρόμος επίσης για την επανένταξη στο σχέδιο πόλεως των επτά (7) περιοχών που καταλαμβάνουν οι πολυκατοικίες του 20ου προγράμματος του Α.Ο.Ο.Α με τους χώρους στάθμευσης αυτών και τους λοιπούς χώρους που τις εξυπηρετούν.
7. Πολύ σημαντικό είναι επίσης, πως το νέο ΓΠΣ, είναι σε απόλυτη συμπόρευση με το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των ζωνών χρήσης του Υμηττού και την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή.
«Η 27η Μαρτίου είναι μια ιστορική μέρα για τον Δήμο μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού και πρόσθεσε:
«H κατάρτιση και η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Παπάγου, για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, έλαβε τελική μορφή με τη δημοσίευση του ΦΕΚ, επισφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο τη βούληση και τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής».
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ
- Όσλο: Φρίκη σε εστιατόριο fast food – Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρή Ιταλίδα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό