Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο – «Φαιδρός» ο Κασσελάκης, «διαπλεκόμενος» ο Ανδρουλάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «τερατούργημα» τις κατηγορίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης για «συγκάλυψη» ευθυνών στην τραγωδία των Τεμπών
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
«Θα μιλήσω για την αλήθεια γύρω από αυτό το δυστύχημα που πλήγωσε την πατρίδα μας και λιγότερο για τα πολιτικά. Στέκομαι με σεβασμό και με ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάσαμε, στον πόνο των τραυματιών και των συγγενών των θυμάτων. Από όλους, μόνον αυτοί έχουν το δικαίωμα να κάνουν τον πόνο διαμαρτυρία ακόμα και να αδικούν την Πολιτεία», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία.
Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στα ομαδικά «πυρά» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σημείωσε πως δεν δέχεται ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν περισσότερο από τους άλλους, ενώ επανέλαβε πως «διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος» το βράδυ της τραγωδίας, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στις τραγωδίες στο Μάτι και την Μάνδρα.
«Έφυγα με ελικόπτερο και είδα ό,τι πιο φρικιαστικό έχω δει ποτέ στη ζωή μου και λέτε ότι το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε λίγο να τα λέτε αυτά;»
Παράλληλα, κατηγόρησε για «φθηνή αντιπαράθεση» και εργαλειοποίηση την αντιπολίτευση και δη τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας πως είχε ντύσει με μαύρα την Κουμουνδούρου ένα χρόνο μετά, κάτι που, όπως τόνισε, «θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κι εμείς, αλλά δεν το κάναμε».
«Είπατε κ. Φάμελλε πως κρύβομαι. Είμαι εδώ. Απευθύνομαι σε όλους ως πρωθυπουργός και ως πατέρας. Μέχρι στιγμής, απέναντι σε αυτή την τραγωδία δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε ενωμένοι. Ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων όσοι κυβέρνησαν επί δεκαετίες, που δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα των σιδηροδρόμων», προσέθεσε.
«Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους»
«Θα έπρεπε να ντρέπεστε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τις καταγγελίες ότι η κυβέρνηση «πείραξε» τους διαλόγους τη νύχτα της τραγωδίας.
«Έφυγα με ελικόπτερο και είδα ό,τι πιο φρικιαστικό έχω δει ποτέ στη ζωή μου και λέτε ότι το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους. Δεν ντρέπεστε λίγο να τα λέτε αυτά;», τόνισε.
Στη συνέχεια, αφού χαρακτήρισε «βαθύτατα παραπλανητικό» το δημοσίευμα του Βήματος, σημείωσε: «Αλλοιώθηκαν λέει οι διάλογοι εκείνης της βραδιάς. Όλες οι συζητήσεις δεν ήταν εξ αρχής στη διάθεση των ανακριτικών αρχών; Γιατί κάποιος να θέλει να τις αλλάξει;».
«Εισάγατε στην προπαγάνδα σας ένα λεξιλόγιο άλλων εποχών. Μπάζωμα, συγκάλυψη, μονταζιέρα. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους. Θα επιχειρήσω να το κάνω στη μνήμη των ανθρώπων, όσο πιο νηφάλια μπορώ. Αναλαμβάνω την ευθύνη στη μνήμη αυτών, να πω την αλήθεια και να κριθώ».
«Ποτέ δεν κινήθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα η Δικαιοσύνη»
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως αν είχε ολοκληρωθεί η σύμβαση 717, «δεν θα το μάθουμε ποτέ, αλλά πιθανόν να ήταν πολύ πιο δύσκολο να έχει συμβεί ό,τι έγινε. Ο σταθμάρχης έβλεπε ότι το τρένο ήταν στη λάθος γραμμή».
«Ποτέ δεν κινήθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα η Δικαιοσύνη. Σε 34 άτομα έχει ήδη αποδώσει κατηγορίες», προσέθεσε και απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, που αρκετές φορές διέκοψε την ομιλία του, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, είπε:
«Κυρία Κωνσταντοπούλου, αφήσατε ένα αδιανόητο υπονοούμενο πως επειδή ήταν εθελοντής μου με είχε ενημερώσει για το φορτίο. Δεν ντρέπεστε; Πώς εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο και τα λέτε αυτά χωρίς ντροπή; Ένας πραγματογνώμονας υπάρχει. Δεν επιβεβαίωσε ποτέ τίποτα από αυτά που λέτε. Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», ανέφερε.
Και προσέθεσε: «Είπατε πως θέλαμε να μπαζώσουμε το έδαφος. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Και αυτό ήταν απόφαση της κυβέρνησης; Τι ακριβώς να συγκαλύψουμε με το μπάζωμα; Το μέλημα των συνεργείων ήταν να σηκώσουμε τα βαγόνια των τρένων για να δούμε ποιοι ήταν από κάτω».
Μάλιστα, απευθυνόμενος στους συγγενείς των θυμάτων τόνισε: «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη».
Για την ασυλία Καραμανλή: Φέρτε αποδείξεις για την προανακριτική
«Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή και, μάλιστα, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, θα πρέπει αυτό να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στη Βουλή να το συζητήσουμε», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και στις δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου, που είπε ότι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής καλύπτεται από την βουλευτική ασυλία.
Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο Πάτρα – Πύργος έσπασε σε κομμάτια για να εξυπηρετήσετε τον Καλογρίτσα. Αυτοί που έχασαν τη ζωή τους σε ένα δρόμο – καρμανιόλα, ευθύνεται ο κ. Σπίρτζης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας; Η απάντηση είναι όχι».
«Όταν ο ίδιος ο εισαγγελέας για το Μάτι είπε, πως αν είχαμε το 112 θα είχανε σωθεί ζωές, ζητήσαμε εμείς ποτέ κάτι για τον κ. Παππά που δεν είχε υλοποιήσει το 112;», σημείωσε επίσης.
«Δεν θα μιλήσετε εσείς για την 717, όταν έπρεπε να είναι έτοιμη από το 2016»
«Το μοναδικό θέμα που έπρεπε να απασχολεί την Ευρωπαία εισαγγελέα είναι τα κονδύλια της 717. Αντιφάσκει, γιατί αν δεν είχε προχωρήσει η 717, δεν θα είχαμε τηλεδιοίκηση. Από όλα όσα έχει πει, πήρε την απάντησή της από τον Άρειο Πάγο για όσα αφορούν την ελληνική Δικαιοσύνη. Πώς μπορεί να κάνει παρέμβαση σε μία ανοιχτή υπόθεση; Έχει ξεπεράσει το όριο των αρμοδιοτήτων της. Εδώ υποψήφιός σας είπε να την φέρουμε να ρίξει την κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας σαφή αναφορά στις δηλώσεις του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλα Φαραντούρη.
Και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, προσέθεσε: «Να θυμηθούμε τι είναι αυτή η 717. Πότε έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί; Το 2016. Πόσες παρατάσεις είχε δώσει ο Σπίρτζης; Συνολικά έξι. Τη σπάσατε σε δύο κομμάτια και μας κληροδοτήσατε μία σύμβαση με πάρα πολλά προβλήματα. Ή θα καταργούσε τη σύμβαση, ή θα πήγαινε, όπως είχατε αποφασίσει από το 2018 – και η απόφαση του υπουργείου και σωστά ήταν να ολοκληρωθεί η 717 όσο πιο σύντομα γίνεται».
«Στο 88% των ευρωπαϊκών τρένων δεν υπάρχουν αυτά τα συστήματα. Ακριβώς επειδή ο Γενικός Κανονισμός Ασφαλείας τηρείται ευλαβικά. Η τεχνολογία πάντα θα βοηθά, αλλά δεν αποτελεί ποτέ την καθοριστική ασφαλιστική δικλείδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στο ανθρώπινο λάθος.
Υποστήριξε πως «διπλασιάσαμε τη χρηματοδότηση, έχουν γίνει συμπληρωματικά έργα ασφαλείας, μπήκαν κάμερες, 14 γέφυρες παρακολουθούνται ζωντανά».
«Στην συνείδηση όλων, πάντα, θα πλανάται το βάρος ότι αν η 717 είχε τελειώσει πριν το δυστύχημα, ίσως να μην είχε συμβεί. Αυτό το έχουμε αναγνωρίσει. Αλλά έπρεπε να είναι έτοιμο από το 2016. Δεν έχετε πει κουβέντα για το πώς θα γίνουν τα τρένα πιο ασφαλή», προσέθεσε.
Παρατήρησε πως «με συνταγματική αναθεώρηση, αυτή η κυβέρνηση πήγε την παραγραφή στα 20 χρόνια. Εμείς το κάναμε αυτό, δεν το κάνατε εσείς! Εμείς δεν θα μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από καμμία παραγραφή».
«Κάποιος καχύποπτος θα έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα»
«Εσείς ποδοπατείτε το συλλογικό πένθος», είπε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης, στρέφοντας τα «βέλη» του στον Νίκο Ανδρουλάκη, που πήρε την πρωτοβουλία της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Και κατηγόρησε τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τα κόμματα που συνυπογράφουν την πρόταση, πως μοναδικός τους στόχος «είναι να πέσει ο Μητσοτάκης».
Τόνισε πως «η Δικαιοσύνη θα κρίνει ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος», ενώ σημείωσε πως κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας για ένα δημοσίευμα «που γνωρίζαμε εδώ και έναν χρόνο».
«Είναι σαφής η άποψή μου τι εννόησα εδώ. Για να μιλήσουμε για δημοσιογραφική δεοντολογία, μέχρι και με εφημερίδες που έχουμε βρεθεί πολύ σκληρά απέναντι – με κάποιες έχουμε καταλήξει στα δικαστήρια – μέχρι και αυτοί πάντα ρωτούν ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης. Πρωί-πρωί, βγαίνει ένα δημοσίευμα που διαψεύδεται αμέσως. Ο σταθμάρχης μιλούσε με δύο τρένα, το ξέραμε από τις 2 Μαρτίου. Ενώ φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο, υιοθετείται από εσάς. Εντυπωσιακά αντανακλαστικά! Κάποιος καχύποπτος θα έλεγε πως γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν βγει. Βλέπατε μπροστά», είπε χαρακτηριστικά, υποννοώντα;ς ξανά ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι «διαπλεκόμενος»…
«Ο φαντάρος Κασσελάκης να σταματήσει τις ανιστόρητες ανοησίες»
Επανερχόμενος στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ και στο αίτημα του Στέφανο Κασσελάκη να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να διεξαχθούν εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, υποστήριξε πως η ΝΔ προηγείται «στην ποιότητα των εκλογών».
Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Να σταματήσει ο φαντάρος των 20 ημερών κ. Κασσελάκης τις ανιστόρητες κατηγορίες για διεθνείς παρατηρητές. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης ότι η Δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και ακμής. Κανείς δεν έχει τολμήσει να αμφισβητήσει τις εκλογές μας. Αυτό το κεκτημένο δεν αμφοσβητήθηκε, όπως είπε ο κ. Αλιβιζάτος, ούτε στις αρχές του ‘90, ούτε όταν το 2000 έχασε με 70.000 ψήφους».
Για να καταλήξει πως «η μία όψη είναι ότι ο Κασσελάκης είναι υπονομευτής του πολιτεύματος. Η άλλη είναι ότι είναι απλά φαιδρός».
«Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»
«Με προθυμία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετατρέπει το κόμμα του, σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή σας ταυτίσαμε με εκδοτικά συγκροτήματα. Για τα πανεπιστήμια, τα ίδια έγραφε το εκδοτικό συγκρότημα για τα πανεπιστήμια, τα ίδια και εσείς. Τυχαίο; Ας το κρίνουν οι πολίτες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανερχόμενος στα περί διαπλοκής.
Και ανέφερε πως «το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει το δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Ακόμη και να πέσει μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις είναι αυτές που ορίζουν τους κανόνες και αυτό ενίοτε οδηγεί σε συγκρούσεις. Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Έχουμε ζήσει εποχές διαπλεκόμενων και νταβατζήδων, είναι η Ελλάδα από παλιά», όπως είπε, διαμηνύοντας: «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο».
«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Τον κυβερνά ο λαός δια των εκλεγμένων, και όχι τα φουσκωμένα προτοφόλια», όπως είπε, για να προσθέσει: «Για να ξεκαθαρίσουμε. Αν κάποιος εκδότης, μεγαλοεπιχειρηματίας, έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα ο ίδιος, όχι μέσω πληρεξουσίων. Να μετρηθούν», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Κάποιοι θέλετε να προβάλετε μία εικόνα αστάθειας»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ευρωεκλογές, λέγοντας πως τον Ιούνιο θα έχουμε «μία μάχη πιο κρίσιμη από άλλες στο παρελθόν», ενώ τόνισε πως «οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία», προσθέτοντας πως «οι πολίτες θα στείλουν το δικό τους μήνυμα σε όσους χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα».
«Προσπάθησα να περιγράψω όσο καλύτερα μπορούσα το τι έγινε στο δυστύχημα και το τι θα κάνουμε. Να μαθαίνουμε από τα δικά μας λάθη. Σας ζητώ να καταψηφίσετε την πρόταση δυσπιστίας και να υπερψηφίσετε μία κυβέρνηση που θέλει να πηγαίνει τη χώρα σταθερά μπροστά», τόνισε καταληκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους βουλευτές της ΝΔ να τον χειροκροτούν όρθιοι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις