Μακελειό στη Μόσχα: Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την τρομοκρατική επίθεση
«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να τους διαβιβάσουν κάποιες πληροφορίες για το σχέδιο» αναφέρουν οι New York Times.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαβίβασαν στη Ρωσία μόνο μέρος των πληροφοριών που διέθεταν για την απειλή της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα, επειδή φοβούνταν να αποκαλύψουν τις πηγές τους, γράφει σήμερα η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη πηγές στην αμερικανική κυβέρνηση.
«Οι εχθρικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας δεν επέτρεψαν στις ΗΠΑ να τους διαβιβάσουν κάποιες πληροφορίες για το σχέδιο (σ.σ.: των τρομοκρατών) πέραν των αναγκαίων, επειδή φοβόντουσαν, ότι οι ρωσικές αρχές μπορούν να μάθουν τις πηγές ή τις μεθόδους κατασκοπείας» γράφει η εφημερίδα The New York Times.
Ο Aleksandr V. Bortnikov, διευθυντής της FSB, τόνισε σε δημόσια σχόλια ότι οι πληροφορίες που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν «γενικής φύσης»
«Αντιδράσαμε σε αυτές τις πληροφορίες, φυσικά, και λάβαμε τα κατάλληλα μέτρα», είπε, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες που έκανε η FSB για να δώσει συνέχεια στην πληροφορία δεν το επιβεβαίωσαν.
Στη δημόσια προειδοποίησή της στις 7 Μαρτίου, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο κίνδυνος επίθεσης σε χώρο συναυλίας στη Μόσχα ήταν οξύς για τις επόμενες 48 ώρες. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι πιθανό οι ρωσικές αρχές να πίεσαν σκληρά γύρω από την περίοδο προειδοποίησης των 48 ωρών, αλλά αργότερα έγιναν πιο χαλαροί και δύσπιστοι όταν δεν σημειώθηκε επίθεση.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ερώτημα να σχολιάσει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας δήλωσε ότι το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει τίποτα για αυτό. Παράλληλα είπε να αντιμετωπίζονται τα δημοσιεύματα των New York Times «με μεγάλη προσοχή».
«Υποχρέωση προειδοποίησης»
Όταν ενημέρωσε ιδιωτικά τη Ρωσία για το ενδεχόμενο τρομοκρατικό σχέδιο, η CIA τηρούσε τις οδηγίες του 2015, γνωστές ως οδηγίες «υποχρέωση προειδοποίησης», απαιτώντας από το κατεστημένο να ενημερώνει «Αμερικανούς και μη Αμερικανούς» για συγκεκριμένες απειλές που στόχευαν σε «φόνο, σοβαρή σωματική βλάβη και απαγωγή».
Αυτές οι οδηγίες είναι σχετικά σπάνιες, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υποχρεωμένες να τις εκδίδουν, ακόμη και σε αντιπάλους, και το έχουν κάνει τόσο με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν όσο και με την ιρανική κυβέρνηση τον περασμένο χρόνο.
Οι προειδοποιήσεις συνήθως δεν δημοσιοποιούνται εκτός εάν οι αρχές των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η απειλή θα μπορούσε να επηρεάσει τους Αμερικανούς πολίτες, όπως συνέβη στη Μόσχα.
Ο Πούτιν, τόσο το 2017 όσο και το 2019 , ευχαρίστησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την παροχή πληροφοριών που βοήθησαν τη Ρωσία να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αγία Πετρούπολη. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι μια παρόμοια χειρονομία θα ήταν αδύνατη στο σκληρό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις