Λύσσα: Ξεκινά η 18η εμβολιαστική εκστρατεία των αλεπούδων
Πού θα γίνουν οι εναέριες ρίψεις εμβολίων
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Στις αρχές του Απριλίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί των αλεπούδων κατά της λύσσας, με εναέριες ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαϊου, λαμβάνοντας υπόψη και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
Μετά την επανεμφάνιση των κρουσμάτων λύσσας στα ζώα, στη χώρα μας, το 2012, και μέχρι την τελευταία επιβεβαίωση του νοσήματος, το Μάιο του 2014, συνολικά εμφανίστηκαν 48 κρούσματα (40 σε αλεπούδες, 5 σε σκυλιά, 2 σε βοοειδή και ένα σε γάτα).
Όπως επισημαίνει το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ, τα εμβόλια – δολώματα που θα χρησιμοποιηθούν περιέχουν ζωντανό ιό, ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης και απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με αυτά. Σε περίπτωση τυχαίας επαφής, πρέπει να αναζητείται αμέσως ιατρική βοήθεια.
Οι εναέριες ρίψεις εμβολίων – δολωμάτων θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαϊου
Πού θα γίνουν εναέριες ρίψεις των εμβολίων
Οι εναέριες ρίψεις των εμβολίων – δολωμάτων θα πραγματοποιηθούν σε δεκαεπτά (17) Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας και, συγκεκριμένα: στις ΠΕ Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Φλώρινας, Καστοριάς και Θεσπρωτίας, στις οποίες θα γίνουν ρίψεις σε ολόκληρη την έκτασή τους, καθώς και στις ΠΕ Καβάλας, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων και Πρέβεζας, στις οποίες οι ρίψεις θα γίνουν σε μερική/ορισμένη έκτασή τους.
Επίσης, το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥπΑΑΤ ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) ότι ο εμβολιασμός των ζώων τους από κτηνίατρο, για προστασία έναντι του ιού της λύσσας είναι υποχρεωτικός.
Επανάληψη χορήγησης του εμβολίου από τον κτηνίατρο, γίνεται βάσει της διάρκειας ανοσίας που παρέχει το κάθε εμβολιαστικό σκεύασμα, πληροφορία που παρέχεται από την παρασκευάστρια εταιρία.
Παράλληλα, τονίζεται στους πολίτες, η σημασία της ενημέρωσης των κτηνιατρικών/δασικών υπηρεσιών και των θηροφυλάκων σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ζώων ευαίσθητων στον ιό της λύσσας (όλα τα θερμόαιμα ζώα) ή ανεύρεσης ζώων τα οποία εμφανίζουν συμπεριφορά ύποπτη για λύσσα (λυσσύποπτα).
Επισημαίνεται ότι, πρωταρχικός για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της λύσσας στη χώρα μας, είναι ο ρόλος των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας, καθώς και των θηροφυλάκων και των κυνηγών, που συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης του νοσήματος στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις