Πάσχα: Αφήστε τα σοκολατένια αβγά, προτιμήστε αβγά απειλούμενου πιγκουίνου
Περιβαλλοντική οργάνωση ζητά δωρεές για την επώαση εκατοντάδων αβγών του απειλούμενου αφρικανικού πιγκουίνου.
- Πώς καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του δολοφονόνου της Κυριακής Γρίβα
- Πώς δρούσε η συμμορία ανηλίκων που λήστευε ηλικιωμένους στον Πειραιά - Βίντεο ντοκουμέντο
- Η Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε την… εκλογική νίκη του Τραμπ – Επικυρώθηκε το αποτέλεσμα στο Κογκρέσο
- Έριξαν φόλες στη παραλία στα Φαλάσαρνα και πέθαναν τέσσερα σκυλιά
Τα σοκολατένια αβγά είναι το πλέον προβλέψιμο δώρο για το Πάσχα.
Αν θέλετε να πρωτοτυπήσετε και ταυτόχρονα να βοηθήσετε το περιβάλλον, μπορείτε φέτος να διαθέσετε το ίδιο ποσό για ένα αβγό από το οποίο θα εκκολαφθεί ένα ζωντανό πιγκουινάκι.
Το οποίο όμως δεν θα πάρετε στο σπίτι.
Από τις αρχές του έτους, μια νοτιοαφρικανική περιβαλλοντική οργάνωση επωάζει περισσότερα από 200 αβγά του απειλούμενου αφρικανικού πιγκουίνου, τα οποία είχαν νωρίτερα διασωθεί από δύο αποικίες.
Το Νοτιοαφρικανικό Ίδρυμα για τη Διατήρηση των Παράκτιων Πτηνών (SANCCOB) ζητά από τον κόσμο να «υιοθετήσει» τα αβγά και να καλύψει έτσι ένα μέρος των εξόδων της επώασης.
Το κόστος για κάθε αβγό είναι μόλις 300 ραντ Νότιας Αφρικής, σχεδόν 15 ευρώ.
Ο αφρικανικός πιγκουίνος (Spheniscus demersus), το μόνο είδος πιγκουίνου που αναπαράγεται στην Αφρική και απαντά επίσης στη Ναμίμπια, ήταν κάποτε το πλέον πολυπληθές θαλασσοπούλι της Νότιας Αφρικής.
Όχι πια. Ο πληθυσμός του συρρικνώθηκε το 2024 στα 10.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια, αριθμός που αντιστοιχεί μόλις στο 1% του πληθυσμού πριν από έναν αιώνα, σύμφωνα με το SANCCOB.
«Με τους σημερινούς ρυθμούς, που αντιστοιχούν σε απώλειες 8% ανά έτος, αναμένεται εξαφάνιση του είδους μέχρι το 2035» δήλωσε στο Reuters η Ρόνις Ντάνιελς, διευθύντρια Πόρων του SANCCOB.
Κύρια απειλή για τον πιγκουίνο είναι η βιομηχανική αλιεία που μείωσε τους πληθυσμούς σαρδέλας και αντζούγιας, κύρια πηγή τροφής των πτηνών.
«Το θλιβερό είναι ότι τα ψάρια εξάγονται κυρίως ως ιχθυάλευρα» που προορίζονται για υδατοκαλλιέργειες», επισήμανε η Ντάνιελς.
Το είδος κινδυνεύει επίσης από τον θόρυβο και τη ρύπανση των πλοίων, ειδικά των πλοίων που αγκυροβολούν στον κόλπο ης Αλγκόα για ανεφοδιασμό, ανέφερε.
«Είναι πολύ ακριβό για εμάς να μεγαλώσουμε τα πιγκουινάκια από το αβγό μέχρι την ενηλικίωση» είπε.
Η διαδικασία από την εκκόλαψη μέχρι την απελευθέρωση στη θάλασσα διαρκεί περίπου τέσσερις μήνες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις