Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πρόταση δυσπιστίας: Πληγωμένη η κυβέρνηση – Προσπαθεί να θολώσει τα νερά αλλάζοντας ατζέντα

Πρόταση δυσπιστίας: Πληγωμένη η κυβέρνηση – Προσπαθεί να θολώσει τα νερά αλλάζοντας ατζέντα

Η κυβέρνηση βγαίνει τουλάχιστον «πληγωμένη» παρά το ότι η πρόταση μομφής δεν πέρασε. H αντιπολίτευση έθεσε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία παρέμειναν αναπάντητα.

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εξαπέλυσαν τα κόμματα, κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας με αιχμές το έγκλημα στα Τέμπη και το κράτος δικαίου. Μια συζήτηση που διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους  και από την οποία η κυβέρνηση βγαίνει τουλάχιστον «πληγωμένη» παρά το ότι η πρόταση μομφής δεν πέρασε.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 300 βουλευτών κατά της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν 159 βουλευτές (οι 158 της ΝΔ και ένας πρώην Σπαρτιάτης και νυν ανεξάρτητος βουλευτής)  και υπέρ 141, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ – το οποίο είχε και την πρωτοβουλία για την δυσπιστία – ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς, Πλεύσης Ελευθερίας, Ελληνικής Λύσης, Σπαρτιατών και Νίκης.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας χάσει την ψυχραιμία του, κατασκεύασε εχθρούς ενώ απαίτησε επί τοις ουσίας να επιβληθεί σιωπητήριο για Τέμπη και να γίνει αποδεκτό το κυβερνητικό σενάριο του «ανθρώπινου λάθους»

Την επόμενη μέρα μετά το εκρηκτικό τριήμερο στη Βουλή,  ουδείς στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει την αίσθηση πως «όλα βαίνουν καλώς»… Αντιθέτως…

Επιπλέον η κυβερνητική εικόνα «σκιάστηκε» από την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, εξέλιξη που σχολιάστηκε από την Αντιπολίτευση, όχι όμως και από τον πρωθυπουργό, που απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο θέμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής

Σιωπητήριο για τα Τέμπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τα περί «ανθρώπινου λάθους» που συναντήθηκε με τα «διαχρονικά κενά του κράτους» και ανέλαβε την ευθύνη στη μνήμη όσων χάθηκαν να πει την «αλήθεια», όπως εκείνος την αντιλαμβάνεται. «Δεν δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη» ισχυρίστηκε κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «εργαλειοποίηση», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στις τραγωδίες στο Μάτι και την Μάνδρα.

Παράλληλα, απαίτησε επί τοις ουσίας να επιβληθεί σιωπητήριο για Τέμπη και να γίνει αποδεκτό το κυβερνητικό σενάριο του «ανθρώπινου λάθους». Απαντώντας στα ομαδικά «πυρά» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είπε πως δεν δέχεται ότι υπάρχουν Έλληνες που πενθούν περισσότερο από τους άλλους.  «Μόνο οι συγγενείς (των θανόντων) έχουν το δικαίωμα να κάνουν την θλίψη τους διαμαρτυρία», είπε, χαρακτηρίζοντας την ίδια ώρα τα στοιχεία που οι συγγενείς των θυμάτων έχουν αναδείξει,για τον εντοπισμό χημικών και εύφλεκτων ουσιών στην περιοχή, ως «θεωρίες συνωμοσίας».

«Ουδέποτε δόθηκε καμιά εντολή για συγκάλυψη, σας κοιτάω στα μάτια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ακούγονταν διαμαρτυρίες από την αντιπολίτευση.

«Εισάγατε στην προπαγάνδα σας ένα λεξιλόγιο άλλων εποχών. Μπάζωμα, συγκάλυψη, μονταζιέρα. Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους. Θα επιχειρήσω να το κάνω στη μνήμη των ανθρώπων, όσο πιο νηφάλια μπορώ. Αναλαμβάνω την ευθύνη στη μνήμη αυτών, να πω την αλήθεια και να κριθώ».

Κατασκευή εχθρών και προσπάθεια να αλλάξει η ατζέντα

Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της Κ.Ο.  Σωκράτη Φάμελλου για προκαταρκτική με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη του Κώστα Αχ. Καραμανλή ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε μια ντρίπλα απαντώντας πως «αν κρίνετε ότι βαρύνεται με ανθρωποκτονία από δόλο να το τεκμηριώσετε και να πάμε».

Είπε πως «για ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική. Ο κ. Φάμελλος είπε να κάνουμε έτσι προκαταρκτική χωρίς κατηγορητήριο, έτσι γενικά».

Παράλληλα έχοντας χάσει την ψυχραιμία του, κατασκεύασε εχθρούς, μιλώντας για «παράκεντρα»  και επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να βάλουν χέρι στο «τιμόνι του τόπου».

Στο αίτημα για προκαταρκτική με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη του Κώστα Αχ. Καραμανλή ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε μια ντρίπλα

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετατάσσει το κόμμα του σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ . «Θα καταφέρετε το αμίμητο. Να είστε τρίτο κόμμα πίσω από τον κ. Κασσελάκη», ανέφερε.

Επιχείρησε δε (ενόψει και ευρωεκλογών) να αλλάξει την ατζέντα, κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων στην αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού:

«Έχουμε, όμως, μπροστά μας μία εκλογική αναμέτρηση και είναι βέβαιο ότι κάποιοι θέλουν να προβάλλεται μία εικόνα πολιτικής αστάθειας και να περιοριστεί και εκτός της Ελλάδας η δύναμη εκείνης της παράταξης που έχει αποδείξει ότι έχει και ευρωπαϊκή γραμμή αλλά και εθνική φωνή (…) Μία Ελλάδα που εμφανίζει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, με μονοψήφια πια ανεργία, με την ακρίβεια σταδιακά να περιορίζεται, με μόνιμες αυξήσεις, όπως τον νέο κατώτατο μισθό τον οποίο ανακοινώνουμε αύριο (σ.σ σήμερα).

«Δυσπιστεί η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους μεγαλώνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, στόχευσε κατευθείαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά χωρίς να βγάζει από το κάδρο τον Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Καταφέρθηκε κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Γ. Φλωρίδη και την αναφορά του σε «μπαζώματα» καλώντας να το θέσει «μπροστά στους γονείς των θυμάτων των Τεμπών» αλλά και κατά του τέως υπουργού Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλή που «ήρθε κατώτερος των περιστάσεων χωρίς να αναλάβει καμία ευθύνη».

Ειδικά για τον τέως υπουργό, τον χαρακτήρισε «προκλητικό και αμετανόητο» και τον κάλεσε να βγει να πει πως δεν τον καλύπτει η διάταξη για την ασυλία υπουργών. Σε αυτό το σημείο ζήτησε «να συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή που θα τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη για να ελεγχθεί» καλώντας όλα τα κόμματα να συμφωνήσουν.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι «ακόμα κι αν λάβει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μητσοτάκης, αυτό δε σημαίνει ότι απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας και εκεί γίνεται η τελική καταμέτρηση».

«Δεν δυσπιστούμε μόνο εμείς προς την κυβέρνηση σας, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, στην οποία ανταποκριθήκαμε και συμμετείχαμε σε αυτή την κοινή υποβολή της πρότασης», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι «δεν θα πάρουμε την άδεια σας για να ασκήσουμε τα δημοκρατικά μας καθήκοντα». «Όχι δεν απολογούμαστε σε κανέναν, δίνουμε λογαριασμό μόνο στην κοινωνία και μόνο από αυτή παίρνουμε εντολές, όχι σε υπουργούς του κ. Μητσοτάκη που απολογούνται μόνο σε συμφέροντα», ανέφερε.

«Σταθερότητα δεν έρχεται με το να βάζεις προβλήματα κάτω από το χαλί»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την πρόταση δυσπιστίας είπε πως «είναι πλέον εδραιωμένη πεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση σας λειτουργεί ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή διαφθοράς, συγκάλυψης και προπαγάνδας. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος, ένα κράτος λάφυρο που προτεραιότητά του δεν είναι το δημόσιο συμφέρον αλλά η διαιώνιση της εξουσίας της ΝΔ».

Εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κύριε Μητσοτάκη, μην μπερδεύεστε. Στο Μέγαρο Μαξίμου είστε απλώς ενοικιαστής. Μόνος ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός. Όπως λοιπόν σας έβαλε, έτσι θα σας βγάλει. Κι όπως το πάτε θα είναι συντομότερα απ’ ό,τι έχετε σχεδιάσει».

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης να μην αποδοθούν ευθύνες για τη τραγωδία των Τεμπών παρατηρώντας πώς «όσο δεν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας που θα απέτρεπαν το οποιοδήποτε λάθος, παίζατε με τις πιθανότητες να γίνει μια τραγωδία»

«Η σταθερότητα την οποία υποκριτικά επικαλείστε, δεν έρχεται με το να βάζεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Δεν θα κλονιστούμε από τους χαρακτηρισμούς σας, από τον παρασκηνιακό πόλεμο και τις δολοφονίες χαρακτήρα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπει φραγμός στην αλαζονεία και την ατιμωρησία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της Βουλής

Μομφή για την πολιτική και την αλαζονεία σας

«Καταθέτουμε τη μομφή που καταθέτουμε καθημερινά στους αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «το έγκλημα στα Τέμπη και την κατάπτυστη προσπάθεια συγκάλυψης από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα».

«Μομφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, και όχι μόνο μία, αλλά πολλές μομφές… Μομφή για όλη σας την πολιτική από την αρχή μέχρι το τέλος. Μομφή και για την αλαζονεία σας», είπε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, θυμίζοντας ότι το ΚΚΕ πρότεινε στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση να καταργηθεί το σχετικό άρθρο, με τα υπόλοιπα κόμματα να απορρίπτουν την πρόταση.

Δηκτικά σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας, όσα διατείνεται η κυβέρνηση περί πολέμου από συμφέροντα: «Σιγά τα αίματα» ανέφερε.

Σημείωσε δε πως απέναντι σε αυτή την πολιτική «δεν αναγνωρίζουμε κανένα ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο στην παρέα των κομμάτων της ξεπεσμένης και αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας».

Το ΚΚΕ αναγνωρίζει πραγματικό αντιπολιτευτικό ρόλο μόνο στο λαό και στο κίνημα του, σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτοί οι αγώνες είναι η γνήσια και αποτελεσματική μομφή που «έχει καταφέρει να στριμώξει την κυβέρνηση» και σε αυτή τη μομφή καταθέτει το ΚΚΕ τις δυνάμεις του.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στηλίτευσε τη στάση του ΠΑΣΟΚ που αναγορεύει την ΕΕ, που όλοι ξέρουν τι ρόλο έχει παίξει όλα αυτά τα χρόνια, σε εγγυητή των λαϊκών δικαιωμάτων και της ευημερίας. Ακόμη, υπογράμμισε πως η μνημειώδης πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές έδωσε πάσα στην κυβέρνηση να εκτρέψει τη συζήτηση. «Αν δεν υπήρχε ο κ. Κασσελάκης ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε οπωσδήποτε να τον εφεύρει», ανέφερε σκωπτικά.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμα

Η κυβέρνηση «είναι υπόλογη για τη σκανδαλώδη διαχείριση μιας τραγωδίας»

Για κρίση της δημοκρατίας, για την οποία φέρει σημαντική ευθύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Για αυτή την κρίση της δημοκρατίας, η κυβέρνηση της δεξιάς, η σημερινή έχει σημαντική ευθύνη, καθώς πορεύθηκε με αλαζονεία και έπαρση», τόνισε, προσθέτοντας πως «έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή συνθήκη, όπου η χώρα μας εμφανίζεται στον ευρωπαϊκό χάρτη ταυτισμένη με συγκάλυψη, παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, παραβίαση του συντάγματος, καταρράκωση του κράτους δικαίου».

Ο Αλέξης Χαρίτσης

Και υπογράμμισε, «είναι υπόλογη για τη σκανδαλώδη διαχείριση μιας τραγωδίας που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων στο έγκλημα των Τεμπών».

Για να σημειώσει χαρακτηριστικά, προκαλώντας τις αντιδράσεις των «γαλάζιων» στελεχών: «Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, πρέπει να πέσει, για να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής στη δημοκρατία μας». Ο Αλέξης Χαρίτσης εξαπέλυσε επίθεση και κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή και μίλησε για «εξεταστική παρωδία».

Must in

Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2024

Είχε πάνω από 130.000 αναζητήσεις στη σελίδα του Cambridge Dictionary το 2024

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024