Ουκρανία: Χάνει τον πόλεμο, ο Ζελένσκι ζητά την αποδέσμευση της αμερικανικής βοήθειας
Ο Ζελένσκι ζήτησε την επείγουσα αποδέσμευση της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τυχόν μεγάλης κλίμακας επίθεση της Ρωσίας.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στο CBS News σε την κατάσταση της ουκρανικής άμυνας και κυρίως των πυρομαχικών.
Με την άνοιξη να πλησιάζει, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας κατάφεραν να συγκρατήσουν τις ρωσικές επιδρομές κατά τους χειρότερους μήνες του χειμώνα. Όμως τα χιόνια θα λιώσουν και αυτό θα αυξήσει την κινητικότητα των αντιμαχόμενων παρατάξεων.
«Έχουμε σταθεροποιήσει την κατάσταση. Είναι καλύτερα από ό,τι ήταν πριν από δύο ή τρεις μήνες, όταν είχαμε μεγάλο έλλειμμα σε πυρομαχικά πυροβολικού, σε διάφορα είδη όπλων», είπε. «Δεν είδαμε καθόλου τη μεγάλη, τεράστια αντεπίθεση από τη Ρωσία… Δεν είχαν επιτυχία».
«Χρειαζόμαστε βοήθεια τώρα» λέει ο Ζελένσκι
Ωστόσο, ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι τα εισβάλλοντα ρωσικά στρατεύματα και η φαινομενικά ατελείωτη προμήθεια πυραύλων και οβίδων κατέστρεψαν «μερικά χωριά. Δεν είχαμε βλήματα, βλήματα πυροβολικού, πολλά διαφορετικά πράγματα», είπε, τονίζοντας ότι ενώ τα στρατεύματά του έχουν καταφέρει να κρατήσουν τους Ρώσους σε μεγάλο βαθμό σε απόσταση μέχρι τώρα, δεν είναι προετοιμασμένα να αμυνθούν απέναντι σε μια άλλη μεγάλη ρωσική επίθεση που αναμένεται τους επόμενους μήνες.
Αυτό, είπε, αναμένεται περί τα τέλη Μαΐου ή τον Ιούνιο. «Και πριν από αυτό, όχι μόνο πρέπει να προετοιμαστούμε, αλλά πρέπει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, διότι θα χαροποιήσει τους ετέρους μας αν έχουμε σταθεροποιήσει την κατάσταση», δήλωσε ο Ζελένσκι για τις ΗΠΑ και τους άλλους υποστηρικτές της Ουκρανίας. «Όχι, λέω ότι χρειαζόμαστε βοήθεια τώρα».
Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με έναν εξοντωτικό πόλεμο φθοράς με πυροβολικό, όπου η Ρωσία έχει περισσότερη δύναμη πυρός, αλλά και μεγαλύτερη εμβέλεια.
Η Ρωσία υπερτερεί σε εμβέλεια
«Στο Μπαχμούτ και στην Αβντιίβκα και στο Λισιτσάνσκ και στο Σολδάρι κ.ο.κ., ήταν πραγματικά δύσκολο να πολεμήσουμε τον αντίπαλο, του οποίου το βλήμα πυροβολικού μπορεί να βάλει 20 και πλέον χιλιόμετρα, ενώ το δικό μας βλήμα πυροβολικού έχει μικρότερη εμβέλεια από 20 (χιλιόμετρα)», είπε.
Με βαριά οπλισμένους στρατιώτες να παρακολουθούν τον ορίζοντα, ακολουθήσαμε τον Ζελένσκι καθώς επιθεωρούσε φρεσκοσκαμμένα υπόγεια καταφύγια στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, στα περίχωρα της πόλης Sumy, όχι περισσότερο από 15 μίλια από τα ρωσικά σύνορα.
Ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα ως απάντηση στη σημαντική συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων ακριβώς απέναντι από τα σύνορα και στις επιθέσεις σε κοντινά χωριά, μετέφερε ο Ζελένσκι στους ρεπόρτερ. Από τις φωτογραφίες φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με πόλεμο χαρακωμάτων για προστασία από το πυροβολικό.
«Συνήθως, επιτίθενται με πυροβολικό και καταστρέφουν τα χωριά και μετά από αυτό, προσπαθούν πάντα να τα καταλάβουν», είπε. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε».
Ο Ζελένσκι για την καθυστέρηση της αμερικανικής βοήθειας και γιατί η Ουκρανία τη χρειάζεται
Είπε ότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι τα αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot και περισσότερο πυροβολικό. Ενώ είναι ευγνώμων για τα δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανική υποστήριξη που έχει ήδη λάβει η χώρα του, είπε ότι η φύση της χρηματοδότησης που αφιερώνει η αμερικανική κυβέρνηση για να βοηθήσει την Ουκρανία πρέπει να τεθεί σε προοπτική.
«Δεκάδες δισεκατομμύρια παραμένουν στις ΗΠΑ», είπε. «Ας είμαστε ειλικρινείς, τα χρήματα που διατίθενται από το Κογκρέσο, από την κυβέρνηση, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το 80% αυτών των χρημάτων – καλά, τουλάχιστον πάνω από το 75% – παραμένει στις ΗΠΑ. Αυτά τα πυρομαχικά έρχονται σε εμάς, αλλά η παραγωγή γίνεται εκεί και τα χρήματα παραμένουν στις ΗΠΑ, και οι φόροι παραμένουν στις ΗΠΑ».
«Ναι, είναι μια τεράστια στήριξη που έρχεται σε εμάς, αλλά την χρειαζόμαστε», πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Ο πόλεμος στη Γάζα έχει επαναπροσανατολίσει την παγκόσμια προσοχή – και την αμερικανική βοήθεια – μακριά από την Ουκρανία
«Πρώτα απ’ όλα, καταλαβαίνουμε ότι (σ.σ. αυτό που συμβαίνει στη Γάζα) πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή», είπε. «Φυσικά, πήρε την προσοχή από την Ουκρανία στον τομέα της πληροφόρησης. Είναι γεγονός και όταν χάνεις την προσοχή από την περιοχή σου σε άλλες περιοχές, τότε είναι προφανές ότι δεν βλέπεις την άποψη εστιασμένη και αυτό είναι καλό για τη Ρωσία».
Σχετικά για τις ρωσικές κατηγορίες εναντίον της Ουκρανίας δήλωσε πως για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα «Ακόμα και αφού το ISIS ανέλαβε την ευθύνη!», απορρίπτοντας τους υπαινιγμούς του Πούτιν ως «γελοίους».
«Δεν τον νοιάζει αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια, οικονομική ενέργεια, την πετρελαϊκή βιομηχανία ή οποιονδήποτε από αυτούς τους τομείς», είπε ο Ζελένσκι για τον Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι «το χρησιμοποιεί αυτό για να ενώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την κοινωνία του, ακόμη και αυτό που συνέβη στη Μόσχα, με τόσα θύματα και τραυματίες, τα χρησιμοποιεί όλα αυτά μόνο και μόνο για τον ένα στόχο να δικαιολογήσει ότι η Ουκρανία δεν υπάρχει».
Μπορεί να κερδηθεί ο πόλεμος με τον Πούτιν ακόμα στην εξουσία;
Ο Ζελένσκι δέχθηκε ότι θα ήταν μια τεράστια πρόκληση, αλλά «είπε ότι χωριό με χωριό, η νίκη στον πόλεμο θα αποδυναμώσει τον Πούτιν στο εσωτερικό και προειδοποίησε ότι αν η Ουκρανία χάσει, ο Πούτιν δεν θα σταματήσει εκεί». Ο πόλεμος της Ρωσίας «μπορεί να έρθει στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Γι’ αυτόν, είμαστε δορυφόρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Προς το παρόν, είμαστε εμείς, μετά το Καζακστάν, μετά οι χώρες της Βαλτικής, μετά η Πολωνία, μετά η Γερμανία. Τουλάχιστον η μισή Γερμανία», είπε. «Ακόμη και αύριο, οι πύραυλοι μπορούν να πετάξουν σε οποιοδήποτε κράτος. Αυτή η επιθετικότητα και ο στρατός του Πούτιν μπορεί να έρθει στην Ευρώπη και τότε οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πρέπει να προστατεύσουν την Ευρώπη επειδή είναι μέλη του ΝΑΤΟ».
Χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του ως πόλεμο «κατά της δημοκρατίας, κατά των αξιών, κατά όλου του κόσμου», ο Ζελένσκι είπε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι στη Δύση που έχουν κουραστεί να ακούνε το μήνυμα, «αλλά κουρασμένοι είναι μόνο εκείνοι που δεν βρίσκονται σε πόλεμο, που δεν ξέρουν τι είναι ο πόλεμος και που δεν έχουν χάσει ποτέ τα παιδιά τους».
«Η δεκαετία του ’80 και στη συνέχεια το τέλος της δεκαετίας του ’90 – δεν θα το συγχωρήσει ποτέ αυτό» ανέφερε, υπονοώντας την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. «Πιστεύει σε αυτό. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τη γνώμη του. Εμείς πρέπει να αλλάξουμε αυτόν. Πρέπει να τον αντικαταστήσουμε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις