Αργεντινή: Σκάνδαλο με την αύξηση μισθών Μιλέι και γερουσιαστών
Ο Μιλέι απέλυσε τον υπουργό Εργασίας σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την αύξηση των μισθών κατά 48%.
- Παγιδευμένοι στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Τι περιμένουν 200.000 οικογένειες
- Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους - Ακόμη περιμένουν ενημέρωση για την κρατική αρωγή
- «Σπεύσατε για χρυσό» - το σημείωμα των αναλυτών της Goldman Sachs
- Πάνω από 100 νεκροί σε μία μέρα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Γάζα και Λίβανο
Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέ Μιλέι απέλυσε τον υπουργό Εργασίας του επειδή επέβλεψε την αύξηση των προεδρικών αποδοχών κατά 48% τον περασμένο μήνα, εν μέσω κυβερνητικής προσπάθειας λιτότητας, στο πρώτο σκάνδαλο που έπληξε τη κυβέρνηση.
Ο ακαθάριστος μηνιαίος μισθός του Μιλέι αυξήθηκε από λίγο πάνω από 4 εκατομμύρια πέσος ($4.700 στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της Αργεντινής) τον Ιανουάριο σε κάτι περισσότερο από 6 εκατομμύρια πέσος τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τους Financial Times.
Μέλη της αριστερής περονιστικής αντιπολίτευσης δημοσιοποίησαν λεπτομέρειες σχετικά με ένα διάταγμα που επιβάλλει την αύξηση που φέρει την υπογραφή του προέδρου.
Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή
Ο Μιλέι είπε ότι διέταξε την απόλυση του υπουργού Εργασίας Ομάρ Γιασίν για «ένα λάθος που δεν έπρεπε να συμβεί» και αντέστρεψε τις αυξήσεις των μισθών του για τον ίδιο και το υπουργικό του συμβούλιο. Ο πρόεδρος είπε ότι οι αυξήσεις ενεργοποιήθηκαν αυτόματα σύμφωνα με τους κανόνες που είχαν θέσει οι προηγούμενες περονιστικές κυβερνήσεις όταν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αυξάνονταν τιμαριθμικά — επί του παρόντος ο πληθωρισμός φτάνει το 250% ετησίως.
Οι αναλυτές είπαν ότι το επεισόδιο θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμιο για τον Μιλέι, ο οποίος εξελέγη τον Νοέμβριο με διπλή δέσμευση να επιλύσει τη χειρότερη οικονομική κρίση της Αργεντινής εδώ και δύο δεκαετίες και να καταργήσει προνόμια για την πολιτική ελίτ που κατηγορεί ότι την προκάλεσε.
Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει μια μικρή μειοψηφία στο Κογκρέσο, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα βασιστεί στη δημόσια δημοτικότητά του για να ασκήσει πίεση στους νομοθέτες να υποστηρίξουν δραστικές περικοπές δαπανών και σαρωτική απορρύθμιση.
«Η κυβέρνηση δεν έχει σχεδόν κανένα περιθώριο για αυτό το είδος λάθους, που υπονομεύει την αφήγησή της για τη λιτότητα», δήλωσε στους FT ο Κριστιάν Μπουτιέ, διευθυντής της δημοσκοπικής CB Consultora, σημειώνοντας ότι η έρευνα το Σαββατοκύριακο έδειξε μια ελαφρά πτώση στο μερίδιο των Αργεντινών με θετική εικόνα για τον Μιλέι σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.
Το αβέβαιο μονοπάτι προς τη γη της επαγγελίας του Χαβιέ Μιλέι
Την περασμένη εβδομάδα, η αντιπρόεδρος του Μιλέι και ηγέτης της Γερουσίας Βικτόρια Βιλαρουέλ και ο αρχηγός της Κάτω Βουλής Μαρτίν Μένεμ ενέκριναν αύξηση μισθών 30% για τους νομοθέτες. Ο Μιλέι είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη ότι τους ζήτησε να αντιστρέψουν τις αυξήσεις.
Ο Λούκας Ρομέρο, διευθυντής της Synopsis, μιας εταιρείας πολιτικών συμβούλων στο Μπουένος Άιρες, είπε στους FT ότι η «ταχεία αντίδραση» του προέδρου και στα δύο επεισόδια μπορεί να βοηθήσει να αναχαιτιστεί η πολιτική επίπτωση, αν και σημείωσε ότι δεν είναι σαφές εάν ο Γιασίν ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη της αύξησης των αποδοχών.
Η αντίδραση του κοινού στο πρώτο σκάνδαλο του Μιλέι ήταν πιθανό να καθοριστεί από το πόσο γρήγορα μπόρεσε να δείξει πρόοδο στην οικονομία, είπε ο Ρομέρο.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Τρίτη θα δείξουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν περίπου 15% κατά μέσο όρο τον Φεβρουάριο. Αν και βελτιώθηκε από το 20,6% του Ιανουαρίου, αυτό θα εξακολουθούσε να είναι μεταξύ των υψηλότερων μηνιαίων ποσοστών στον κόσμο.
«Αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πράγματα δεν χειροτερεύουν τόσο γρήγορα όσο πριν, αυτά τα επεισόδια μπορούν να ελαχιστοποιηθούν», είπε ο Ρομέρο. «Αλλά αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να δείξει αποτελέσματα, τότε είναι που ο κόσμος αρχίζει να θυμώνει».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις