Η… κόντρα δισεκατομμυρίων ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης
Αυτά είναι τα λειτουργικά έσοδα που πέτυχαν την περασμένη σεζόν οι κορυφαίοι σύλλογοι στην παγκόσμια οικονομική κατάταξη του ποδοσφαίρου
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Ρεάλ Μαδρίτης 831, Μάντσεστερ Σίτι 826, Παρί Σεν Ζερμέν 802, Μπαρτσελόνα 800, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 746, Μπάγερν 744.
Αυτά δεν είναι απλώς αυθαίρετα νούμερα. Πρόκειται για τα λειτουργικά έσοδα, σε εκατομμύρια ευρώ, που πέτυχαν την περασμένη σεζόν οι κορυφαίοι σύλλογοι στην παγκόσμια οικονομική κατάταξη του ποδοσφαίρου.
Οι δυνάμεις που κυριαρχούν σταθερά στο οικονομικό τοπίο του ποδοσφαίρου, εναλλάσσοντας θέσεις στο βάθρο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μετατρέπουν το παιχνίδι σε μια απαράμιλλη μηχανή δημιουργίας χρημάτων.
Όλοι οι σύλλογοι, έχοντας αφήσει πίσω τους την πανδημία Covid-19, σημείωσαν ρεκόρ εσόδων το 2022/23, εκτός από την Μπαρτσελόνα, η οποία είχε ήδη φτάσει τα 841 εκατομμύρια ευρώ το 2018/19.
Και το ερώτημα που τώρα πλανάται είναι ποιος από αυτούς θα καταφέρει να σπάσει το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου.
Τέσσερις σύλλογοι -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εξειδικευμένη ιστοσελίδα Football Benchmark σε σχετική ανάλυσή της- υπερηφανεύονται τώρα με λειτουργικά έσοδα που ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα έσοδα, προέρχονται συνήθως από τρεις κύριες πηγές: το στάδιο, τις συμφωνίες τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τον εμπορικό τομέα.
Η Ρεάλ Μαδρίτης στην «pole position» με το Bernabéu
Αρκετοί ελίτ σύλλογοι κάνουν σημαντικά βήματα στην αναβάθμιση των γηπέδων, με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα να πρωτοστατούν. Εκεί που βρίσκονται το εμβληματικό Santiago Bernabéu και το Camp Nou, τα μεγάλα εργοτάξια σηματοδοτούν τώρα την έναρξη φιλόδοξων έργων: το πρώτο αξίας άνω του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ και το δεύτερο, που περιλαμβάνεται στη μεγάλη πρωτοβουλία Espai Barça, αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
H Ρεάλ Μαδρίτης στοχεύει να φιλοξενήσει τουλάχιστον εκατό εκδηλώσεις στο δεύτερο μισό της σεζόν 2023/24. Οι οικονομικές προβλέψεις δείχνουν ότι τα έσοδα του γηπέδου θα «εκτιναχθούν» στα 317 εκατομμύρια ευρώ το οικονομικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με 140 εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη σεζόν.
Tο ανανεωμένο Bernabéu είναι έτοιμο να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 400 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως (με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις να εκτοξεύονται στα 440 εκατομμύρια ευρώ), μαζί με πάνω από 200 επιπλέον εκδηλώσεις το καθένα έτος.
Ανάμεσά τους και η εναρκτήρια «προσγείωση» του NFL στην Ισπανία, που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη το 2025.
Έτσι με τα έσοδα της Ρεάλ Μαδρίτης να έχουν ήδη φτάσει τα 831 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι, το ανανεωμένο Bernabéu υπόσχεται να την ωθήσει προς το όριο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέχρι το 2024/25. Και με την επικείμενη άφιξη του Κιλιάν Μπαπέ στον ορίζοντα, τα πράγματα φαίνονται ακόμα καλύτερα.
Το μεγάλο πρότζεκτ της Μπαρτσελόνα
Αν και η ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης στο Camp Nou δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι το 2026, υπάρχει πρόβλεψη ότι η νέα εγκατάσταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μερικώς ήδη από τον Νοέμβριο του 2024.
Μόλις ολοκληρωθούν οι ανακαινίσεις, η Espai Barça προβλέπεται να αποφέρει επιπλέον 250 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια έσοδα. Αυτή η κατανομή εσόδων αναμένεται να περιλαμβάνει 24% από χορηγούς και δικαιώματα ονομασίας (με συμφωνία που έχει ήδη εξασφαλιστεί με το Spotify), 24% από υπηρεσίες φιλοξενίας, 22% από έκδοση εισιτηρίων και τροφοδοσία, 15% από μουσεία και εκδρομές και 15% από τη φιλοξενία εκδηλώσεων.
Η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν
Έργα επέκτασης βρίσκονται επίσης στο τραπέζι για τους δύο συλλόγους του Μάντσεστερ και την Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά με μεγαλύτερα χρονοδιαγράμματα. Η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν έχουν ανέβει στην οικονομική κατάταξη, εστιάζοντας σε όλο και πιο προσοδοφόρες συμφωνίες χορηγίας. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το στοιχείο έχει φτάσει πλέον τα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα μισά των εσόδων τους. Είναι πολύ πιο περίπλοκο να αυξηθούν τα έσοδα της αγωνιστικής, τα οποία την περασμένη σεζόν ανήλθαν σε 83 εκατομμύρια ευρώ για τη Μάντσεστερ Σίτι και 153 ευρώ για την Παρί Σεν Ζερμέν.
Τον Ιούλιο, οι τοπικές αρχές του Μάντσεστερ ενέκριναν ένα σχέδιο επέκτασης ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών για το στάδιο Etihad, προσθέτοντας 7.900 θέσεις και την κατασκευή ενός ξενοδοχείου και ενός άλλου κτιρίου. Οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026.
Ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, απείλησε να φύγει η ομάδα από το «Παρκ ντε Πρενς», αφού η δήμαρχος Αν Ινταλγκό αρνήθηκε να πουλήσει το γήπεδο στον σύλλογο. Η απόκτησή του θεωρείται ουσιαστικό βήμα για την Παρί Σεν Ζερμέν για να πραγματοποιήσει στη συνέχεια το πρότζεκτ επέκτασης στις 60.000 θέσεις (από 48.000 που είναι σήμερα). Όμως, οι διαπραγματεύσεις με τον δήμο του Παρισιού δεν έχουν εξελιχθεί, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες της Παρί Σεμ Ζερμέν να μελετούν εναλλακτικές λύσεις στην περιοχή της πρωτεύουσας.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο παράγοντας Ράτκλιφ
Επιστρέφοντας στο Μάντσεστερ, στην «κόκκινη πλευρά» της πόλης, η αγγλική Premier League ενέκρινε πρόσφατα την απόκτηση του 25% του συλλόγου από τον Τζιμ Ράτκλιφ, ο οποίος δεσμεύτηκε να επενδύσει 280 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές. Το Old Trafford, το οποίο παράγει έσοδα 150 εκατομμυρίων λιρών, χρειαζόταν εδώ και καιρό ένα… λίφτινγκ, αλλά το πρότζεκτ είναι ακόμη πιο φιλόδοξο: να χτιστεί μια νέα εγκατάσταση 90.000 θέσεων, σαφώς με μερίδιο τραπεζικής χρηματοδότησης. Αν το καταφέρει αυτό, αναμφίβολα η Γιουνάιτεντ θα έσπαγε το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, αν σκεφτεί κάποιος ότι τα 746 εκατομμύρια ευρώ το 2022/23 προήλθαν αποκλειστικά από τη συμμετοχή στο UEFA Europa League.
Εκτός από το γήπεδο, η άλλη «ώθηση» θα προέλθει από διεθνείς διοργανώσεις. Για παράδειγμα, η νέα μορφή του UEFA Champions League με 36 ομάδες θα προσφέρει 25% αυξημένο έπαθλο από την επόμενη χρονιά: αυτό σημαίνει, για κορυφαίους συλλόγους, ελάχιστο εισόδημα 60 εκατομμυρίων ευρώ.
Στη συνέχεια, το 2025, θα γίνει η πρώτη «έκδοση» του νέου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, με εγγυημένο έπαθλο 50 εκατ. ευρώ.
Ποσά που προσμετρώνται στο κυνήγι της «κόκκινης γραμμής» του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις