Γάζα: Προωθείται σενάριο πολυεθνικής δύναμης τριών αραβικών χωρών
Το Ισραήλ προωθεί μια πάγια θέση του για την επόμενη μέρα στη Γάζα, την επιβολή πολυεθνικής δύναμης αποτελούμενη από τρεις αραβικές χώρες και πιθανόν τις ΗΠΑ.
Μετά την επιστροφή του Γιοάβ Γκάλαντ από τις συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την πρόοδο της εισαγωγής πολυεθνικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε μια είδηση του Καναλιού 12 που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ισραηλινό στρατό, αναφέρεται πως η πρόταση του Ισραήλ έγινε αποδεκτή από τις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει καμία ακόμα αναφορά αν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη. Σκέψη που θα είναι αρκετά αντιδημοφιλής στα αραβικά έθνη.
Ο Γκαλάντ επιστρέφει από τις συναντήσεις στις ΗΠΑ και ενημέρωσε τον Νετανιάχου πως «έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος για την εισαγωγή πολυεθνικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας». Η πολυεθνική δύναμη η οποία θα είναι ένοπλη θα αποτελείται από τρεις αραβικές χώρες. Τα σενάρια διακινούνται τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από το Ισραήλ.
Οι χώρες που θα συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη και ο ρόλος
Τα ονόματα των χωρών δεν έχουν ανακοινωθεί και της αποστολής θα ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά την ηγεσία των ΗΠΑ, δεν είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα έχουν δυνάμεις στο έδαφος. Με μια σχετική ασφάλεια μπορούμε να υποθέσουμε πως εφόσον δρομολογηθεί θα συμμετέχει η Αίγυπτος και δύο εκ των Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας οι οποίες διατηρούν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Η πολυεθνική δύναμη προορίζεται να διασφαλίσει το λιμάνι στη Λωρίδα της Γάζας και τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας. Μεταξύ των στόχων της δύναμης αναφέρεται η ανοικοδόμηση ορισμένων εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας στη Γάζα σε σημεία που δεν βρίσκεται η Χαμάς. Η δύναμη υποτίθεται ότι είναι ένα είδος λύσης στο θέμα της επόμενης ημέρας που απασχολεί τους Αμερικανούς.
Στις ΗΠΑ αποδέχτηκαν την ιδέα και την έθεσαν υπό την προϋπόθεση της προόδου της κατάστασης στη Γάζα. Όπως μεταφέρει το κανάλι 12 υπάρχει επίσης μια κάποια προεργασία μεταξύ των ηγετών των αραβικών χωρών για μια πολυεθνική δύναμη. Μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Γκαλάντ στις ΗΠΑ ακολούθησαν συζητήσεις για τις λεπτομέρειες της αμερικανικής συμμετοχής.
Τι αναφέρουν άλλα μέσα σχετικά με την είδηση
Το Axios αναφέρει πως «το Ισραήλ δέχεται πιέσεις για να βελτιώσει τη διανομή της βοήθειας στη Γάζα, η οποία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού (σ.σ. Έχει ήδη εγκατασταθεί ο λιμός στη Γάζα σύμφωνα με τον ΟΗΕ). Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν επίσης ότι μια πολυεθνική δύναμη θα μπορούσε να βοηθήσει στην εγκαθίδρυση μιας εναλλακτικής λύσης στην κυριαρχία της Χαμάς στον θύλακα.
«Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σώμα στον θύλακα που δεν θα συμμετέχει η Χαμάς και θα αντιμετωπίσει το αυξανόμενο πρόβλημα του Ισραήλ με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.
Όπως μεταφέρεται «ο Γκάλαντ ζήτησε την πολιτική και υλική υποστήριξη των ΗΠΑ για μια τέτοια πρωτοβουλία σε συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν».
Τι αφορά η πρόταση, τι σκέφτονται οι αραβικές χώρες
Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους που διέρρευσαν τις πληροφορίες στο Axios, «η πρόταση είναι μια αραβική δύναμη να παραμείνει στη Γάζα για μια μεταβατική περίοδο και να είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση του προσωρινού προβλήτα που θα κατασκευάσουν οι ΗΠΑ στα ανοικτά της ακτής και για τη συνοδεία των ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών, ώστε η βοήθεια να φτάσει στον πληθυσμό, να μην λεηλατηθεί και να μην είναι υπό τον έλεγχο της Χαμάς».
Ισραηλινοί στρατιωτικοί και αμυντικοί αξιωματούχοι συζήτησαν το θέμα τις τελευταίες εβδομάδες με εκπροσώπους τριών αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος. Οι συζητήσεις περιλάμβαναν επισκέψεις Ισραηλινών αξιωματούχων στις χώρες αυτές.
«Υπάρχει πρόοδος στην προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας τόσο από την άποψη της προθυμίας της κυβέρνησης Μπάιντεν να το συζητήσει όσο και από την άποψη πως οι αραβικές χώρες είναι ανοιχτές στην ιδέα» μεταφέρεται στο δημοσίευμα.
Οι αραβικές χώρες κάνουν λόγο για «παρεξήγηση»
Οι αραβικές χώρες δεν είναι έτοιμες να στείλουν στρατεύματα για να διασφαλίσουν τις νηοπομπές βοήθειας αυτή τη στιγμή, αλλά θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατεύματα για μια ειρηνευτική δύναμη μετά τον πόλεμο, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ακόμα και τότε, η δύναμη θα πρέπει να είναι υπό αμερικανική διοίκηση και να συγκεντρωθεί στο πλαίσιο των εργασιών για την επίτευξη λύσης δύο κρατών, σύμφωνα με τον Άραβα αξιωματούχο.
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η ιδέα της πολυεθνικής δύναμης προέκυψε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Μπλίνκεν με υπουργούς Εξωτερικών διαφόρων αραβικών χωρών στο Κάιρο την περασμένη εβδομάδα.
Από το παρασκήνιο της πρότασης, θα απαιτηθεί πρόσκληση της αναγνωρισμένης Παλαιστινιακής Αρχής στις αραβικές χώρες, ενώ το Ισραήλ πρέπει να αποδεχθεί τη λύση των δύο κρατών και την εμπλοκή της Παλαιστινιακής Αρχής. Βαθιά ανησυχητικό πως δεν έχει ρωτηθεί η παλαιστινιακή πλευρά για καμία από τις άνω προβλέψεις.
- Κουέστα: «Μας πόνεσε η ήττα από τον Παναιτωλικό»
- Θεσσαλονίκη: «Έπαθε κάτι το παιδί μου;» – Ο διάλογος του αστυνομικού με τον γιατρό πριν μάθει για τον καρκίνο
- Παναθηναϊκός: Χωρίς Ιωαννίδη και Μαξίμοβιτς απέναντι στον Παναιτωλικό
- ΣΥΡΙΖΑ: Αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας
- Γιώργος Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης: «Λεφτά υπάρχουν, αλλά που πάνε;»
- Λίβανος: Η στιγμή που ισραηλινός πύραυλος ισοπεδώνει πολυκατοικία στη Βηρυτό