Ουκρανία: Χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ θα πρέπει να υποχωρήσουμε, λέει ο Ζελένσκι
Χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ «θα πάμε πίσω, θα υποχωρήσουμε, βήμα βήμα, με μικρά βήματα» δηλώνει ο Ζελένσκι.
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Ukrainian Presidential Press Service via Reuters) δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες Παρασκευή ότι εάν η Ουκρανία δεν λάβει την υποσχεθείσα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια, η οποία έχει μπλοκαριστεί λόγω διαφωνιών στο Κογκρέσο, οι ένοπλες δυνάμεις της θα πρέπει να οπισθοχωρήσουν «με μικρά βήματα».
«Δεν έχουμε» αεροπορική άμυνα, πυραύλους Patriot, παρεμβολές για ηλεκτρονικό πόλεμο, βλήματα πυροβολικού»
«Εάν δεν υπάρχει αμερικανική υποστήριξη, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αεροπορική άμυνα, δεν έχουμε πυραύλους Patriot, ούτε παρεμβολές για ηλεκτρονικό πόλεμο, ούτε βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών», δήλωσε στην εφημερίδα Washington Post.
«Αυτό σημαίνει ότι θα πάμε πίσω, θα υποχωρήσουμε, βήμα βήμα, με μικρά βήματα», δήλωσε. «Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να μην υποχωρήσουμε», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Δυτική χρηματοδότηση
Η Ουκρανία έλαβε μια δόση χρηματοδότησης ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο πλαίσιο προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ, ποσό που θα βοηθήσει το Κίεβο να καλύψει «τρύπες» στον προϋπολογισμό του καθώς και σημαντικές κοινωνικές δαπάνες, ενόσω η χώρα αμύνεται κατά της ρωσικής εισβολής.
Η Ουκρανία εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια των δυτικών εταίρων της, αλλά η ξένη χρηματοδότηση μειώθηκε τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Τον Μάρτιο, το Κίεβο κατάφερε να εξοικονομήσει περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από συνολική εξωτερική χρηματοδότηση, πρόσθεσε το υπουργείο Οικονομικών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Βρετανία συμπεριλαμβάνονται στους δωρητές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις