Παγκόσμια οικονομία: Η εβδομάδα που πέρασε
Οι τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, τη γεωπολιτική και τις αγορές
- Η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να εκχωρήσει εδάφη αν θέλει ειρήνη, λέει ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας
- Ανεβαίνει η θερμοκρασία τη Δευτέρα - Ο καιρός παραμονή και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς
- Ένα κουνελάκι στο σπίτι σας – Πώς θα τού χαρίσετε ευζωία και θα έρθετε πιο κοντά μαζί του
- Μαύρη χρονιά για εκατομμύρια παιδιά
Την χαρτογράφηση των σημαντικότερων γεγονότων της εβδομάδας που πέρασε έκανε το Bloomberg.
Τα βασικότερα γεγονότα είναι τα στοιχεία για τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, η η κατάρρευση της μεγάλης γέφυρας στη Βαλτιμόρη και η αποδυνάμωση του γεν.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, τη γεωπολιτική και τις αγορές είναι οι ακόλουθες:
ΗΠΑ
Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον αγαπημένο δείκτη μέτρησης του πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών διαμορφώθηκε στο 2,5% σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις προβλέψεις. Τα στοιχεία σχολίασε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Tζερόμ Πάουελ, λέγοντας ότι ήταν «λίγο πολύ σύμφωνα με τις προσδοκίες μας» και επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια.
Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key μετά την πρόσκρουση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε μια δομή στήριξης έκλεισε το λιμάνι της Βαλτιμόρης. Οι ειδικοί και οι οικονομολόγοι λένε ότι ένα διάστημα θα δημιουργηθεί ένα σημείο ασφυξίας, ωστόσο δεν αναμένεται να εκτροχιάσει μια κατά τα άλλα σταθερή οικονομία των ΗΠΑ, ενώ οι εταιρείες να είναι σε θέση να προσαρμοστούν.
Ασία
Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Ιαπωνίας για το νόμισμα δήλωσε ότι η πρόσφατη αδυναμία του γεν είναι περίεργη και δεν συνάδει με τα τρέχοντα οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του να δράσει αν χρειαστεί για να αποτρέψει τις υπερβολικές διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Το γεν διαπραγματεύεται κοντά στο πιο χαμηλό επίπεδό του των τελευταίων 34 χρόνων έναντι του δολαρίου.
Η παραγωγή ημιαγωγών της Νότιας Κορέας σημείωσε το Φεβρουάριο το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων 14 ετών και θεωρείται ένδειξη της συνεχιζόμενης ανάκαμψης του σημαντικότερου βιομηχανικού τομέα της χώρας και της παγκόσμιας ζήτησης τεχνολογίας. Η παραγωγή θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη αν οι διακοπές του σεληνιακού νέου έτους είχαν πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο όπως πέρυσι αντί για τον Φεβρουάριο.
Οι λιανικές πωλήσεις της Αυστραλίας υποχώρησαν τον Φεβρουάριο, καθώς τα νοικοκυριά παρέμειναν επιφυλακτικά για τα οικονομικά τους, με τον πληθωρισμό να παραμένει αυξημένος και τα επιτόκια σε υψηλό 12 ετών. Ο πληθωρισμός στην Αυστραλία διατηρήθηκε σταθερός τον Φεβρουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μικρή επιτάχυνση.
Ευρώπη
Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, μια ακόμη απόδειξη της ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας που μπορεί να συμβάλει στη στήριξη μιας μέτριας οικονομικής ανάκαμψης αργότερα φέτος.
Η Riksbank έθεσε τις βάσεις για νομισματική χαλάρωση ήδη από τον Μάιο, προσφέροντας στην πληγείσα από την ύφεση οικονομία της Σουηδίας την προοπτική κάποιας επικείμενης ανάπαυλας. Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Erik Thedeen διατήρησαν το επιτόκιο αναφοράς τους στο 4%, όπως αναμενόταν, ενίσχυσαν τα μηνύματα για μείωση εντός του επόμενου τριμήνου και προέβλεψαν μια πορεία προς τρεις μειώσεις φέτος.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας ξεφεύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης, υπονομεύοντας την αξιοπιστία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ως οικονομικού μεταρρυθμιστή που μπορεί να επιλύσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις της χώρας. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων επιβραδύνθηκε απότομα, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έμεινε στάσιμη και ο ρυθμός επέκτασης των δαπανών υποχώρησε μόνο ελαφρώς.
Αναδυόμενες αγορές
Η Aluminum Corp. of China ανακοίνωσε ότι βλέπει «σχετικά υψηλούς» κινδύνους για τις προμήθειες βωξίτη από τη Γουινέα, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη εξάρτησή της από μία μόνο χώρα για την πρώτη ύλη. Η χώρα της Δυτικής Αφρικής παρείχε πέρυσι το 70% των εισαγωγών βωξίτη της Κίνας, ο οποίος χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλουμινίου.
Κόσμος
Η Σρι Λάνκα ανανέωσε απροσδόκητα τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης. Η Ουγγαρία έκανε επίσης περικοπές, με τους αξιωματούχους να σχεδιάζουν να περιορίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων για να στηρίξουν το νόμισμα. Η Γκάνα, η Νότια Αφρική και η Σουηδία διατήρησαν τα επιτόκια σταθερά, ενώ η Νιγηρία αύξησε τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις