Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τσίπρας, το Κόσοβο και η Αθήνα

Ο Τσίπρας, το Κόσοβο και η Αθήνα

Αποθεωτικά μηνύματα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Σερβίας προς τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη τη στάση του στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχετικά με το Κόσοβο

Αποθεώθηκε από τα σερβικά ΜΜΕ ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τη στάση του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο θέμα του Κοσόβου.

Η τοποθέτηση του στη συζήτηση αλλά και η επιλογή του να ψηφίσει «παρών» και όχι να καταψηφίσει, στην ψηφοφορία που αφορούσε την έκθεση της για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, εκτιμήθηκε από τα σερβικά ΜΜΕ ως μία στάση αρνητική απέναντι στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου.

Τα σερβικά ΜΜΕ

Το glassrpske.com στο ρεπορτάζ του ανέφερε ότι «ο Τσίπρας καταψήφισε την εισδοχή του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητά τον σχηματισμό της Ένωσης Σερβικών Δήμων».

Την ίδια στιγμή στο blic.rs υποστηρίζει ότι «ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέξης Τσίπρας, δεν υποστήριξε την έκθεση για την εισδοχή του αυτοανακηρυχθέντος Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσίπρας κατά τη συζήτηση καλωσόρισε μεν την έκθεση Μπακογιάννη, σημειώνοντας ωστόσο ότι η αναγνώριση από την Πρίστινα της νόμιμης ιδιοκτησίας του Μοναστηρίου Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αρκεί ως μοναδική προϋπόθεση (κατά την εισήγηση της έκθεσης), αλλά απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από το Κόσοβο, Κυρίως όσον αφορά την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, για την ένταξη του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σφοδρότατη ήταν η επίθεση του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς εναντίον της Ντόρας Μπακογιάννη, για την έκθεση της. Στην επίθεση Βούτσιτς πάντως δεν υπήρξε κάποια αντίδραση επισήμως από την Αθήνα.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμένεται τον Απρίλιο.

Κυπριακό

Την στάση της Ελλάδας στο Κόσοβο, η οποία στο παρελθόν εμφανιζόταν πιο «σκληρή» υπαγόρευε για αρκετό διάστημα η σύνδεση του με το Κυπριακό και πώς θα μπορούσε τυχόν αναγνώριση του να λειτουργήσει υπέρ του ψευδοκράτους. Μία στάση που άλλαξε σταδιακά, καθώς τα δύο ζητήματα επιχειρήθηκε να αποσυνδεθούν με δηλώσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να φτάνει ωστόσο στην αναγνώριση του Κοσόβου από την Αθήνα,.

Παρ’ όλα αυτά ενισχύθηκαν σημαντικά οι σχέσεις και η αναβάθμιση των δεσμών και της ανταλλαγής επισκέψεων της Αθήνας με την Πρίστινα, στο πλαίσιο και του νέου ρόλου που θέλουν για την Ελλάδα και οι ΗΠΑ στα Βαλκάνια. Με την αρχή να γίνεται από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και να συνεχίζεται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ίσως και με μεγαλύτερη έμφαση.

Στην Αθήνα λειτουργεί το Γραφείο Συμφερόντων του Κοσόβου, το οποίο όμως δεν απολαύει διπλωματικού καθεστώτος.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται διπλωματικά στο Κόσοβο από το Γραφείο Συνδέσμου στην Πρίστινα, το οποίο είναι διαπιστευμένο στην United Nations Mission inKosovo (UNMIK).

Πέντε ευρωπαϊκά κράτη δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα και με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα, είναι «ένα εκ των πέντε Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν αναγνωρίζουν τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (17.02.2008)». Εκτός από την Ελλάδα τα κράτη – μέλη που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο είναι η Κύπρος, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Επισήμως η Αθήνα «υποστηρίζει την διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που διεξάγεται με την διευκόλυνση της ΕΕ, με βάση την πάγια ελληνική πολιτική για ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, κατέστη δυνατή η σύναψη της Συμφωνίας των Βρυξελλών της 19ης Απριλίου 2013 και, πλέον προσφάτως, της «Συμφωνίας για την πορεία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας» (Βρυξέλλες, 27.2.23), καθώς και του εφαρμοστικού Παραρτήματός της (Αχρίδα, 18.3.23), των οποίων η εφαρμογή θα δώσει σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή πορεία, τόσο της Σερβίας όσο και του Κοσόβου».

Must in

«Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει με τον Τζόλη αλλά…»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Μπεσίκτας, Χουσεΐν Γιουτζέλ, ο τουρκικός σύλλογος είχε συμφωνήσει με τον Χρήστο Τζόλη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο